Реклама

🤔 Що таке Bluesky і чому всі туди побігли? Коротко про нову соцмережу

Čytaty latynkoju
Unsplash
🤔 Що таке Bluesky і чому всі туди побігли? Коротко про нову соцмережу
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤔 Що таке Bluesky і чому всі туди побігли? Коротко про нову соцмережу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

    Після того, як Twitter застосував тимчасові обмеження на кількість переглядів публікацій, користувачі соцмережі почали активно розповідати про перехід до Bluesky.

    Зібрали для вас коротко відповіді на усі актуальні запитання про нову соцмережу — хто створив, як потрапити та у чому принципова різниця Bluesky та Twitter.

    Що таке Bluesky?

    Bluesky — це децентралізований соціальний застосунок, який має інтерфейс та концепцію, схожі на Twitter. Це не дивно, бо розробив Bluesky колишній гендиректор Twitter Джек Дорсі.

    Як працює Bluesky?

    Bluesky фактично є децентралізованим протоколом для взаємодії різних соцмереж, кожна з яких може мати свої правила, обмеження та можливості, але при цьому вони є сумісні та об’єднані в одну велику мережу. Сам протокол називається Authenticated Transfer (AT) Protocol.

    Паралельно з розробкою протоколу, компанія запустила власну соцмережу Bluesky Social, саме в якій зараз усі реєструються. Проте в майбутньому можуть з’являтися й інші соцмережі на базі протоколу AT, розробленого Bluesky. Важливо згадати, що блокчейн не використовується.

    Хто, крім Дорсі, працює над Bluesky?

    Джек Дорсі, який інвестував у проєкт $13 млн, не єдиний, хто працює над соцмережею. Наприклад, на створення Bluesky Дорсі надихнули Джей Грабер та Голда Велез. Перша до позиції CEO у Bluesky була software-інженером у криптокомпанії Zcash, друга працювала в Postmates by Uber.

    Які відмінності між Bluesky Social та Twitter?

    Bluesky Social замість нікнеймів видає користувачам домени вигляду nachasi.bsky.social. Якщо ви маєте власний сайт, то можете прив’язати його домен до системи, таким чином підтвердивши приналежність акаунта до організації.

    Стрічка за замовчанням — ті профілі, на кого ви підписані, без алгоритмів. Також є і рекомендації, але на відміну від Twitter вони мають менш нав’язливий і примусовий характер. Принаймні, поки що.

    Модерація відбувається за принципами «лейблингу», тобто більшість контенту матиме певну помітку, а вже ви обираєте, чи хочете його бачити у своїй стрічці.

    Ще одна цікава можливість — списки або Feeds. Користувачі можуть створювати набори профілів (скажімо, об’єднаних за тематикою), а потім ділитися цими наборами з іншими. Кожен список можна читати окремо від основної стрічки. Така можливість є й у твіттері, однак у Bluesky Social вона зроблена значно доступніше.

    Як потрапити до Bluesky?

    Наразі соцмережа все ще перебуває в бета-тестуванні, тому потрапити до неї не так вже й легко. Наразі існує декілька можливостей, перша з них — invite-код, який можна отримати від іншого користувача соцмережі. Кожен користувач отримує код раз на два тижні (станом на момент публікації цього поста), яким може поділитися з іншими.

    Українська спільнота вже об’єдналася в пошуку та роздачі запрошень — наприклад, за донати на потреби наших захисників. Також яскравим прикладом є акаунт Укртвізалізниця.

    Ще один спосіб — записатися до списку-очікування на сайті. Після отримання коду треба буде встановити застосунок Bluesky, який можна завантажити в App Store або Google Play. Доступна й вебверсія.

    Варто зазначити, що наразі Bluesky вже активно користуються понад 200 тис. користувачів. Крім того, понад 1,9 млн людей долучилися до списку очікування. Розробники обіцяють доробляти нову платформу та згодом відкрити до неї доступ усім охочим. Також у Bluesky можна знайти й нашу редакцію — за доменом nachasi.bsky.social.

    Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...