Реклама

🦴 Вчені, можливо, знайшли найдавніший доказ каннібалізму у предків людей

Čytaty latynkoju
wallpapersafari.com
🦴 Вчені, можливо, знайшли найдавніший доказ каннібалізму у предків людей
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🦴 Вчені, можливо, знайшли найдавніший доказ каннібалізму у предків людей
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Тандем дослідників Бріани Побінер, Майкла Панте та Тревора Ківіла поділилися своєю науковою статтею, яка відзначає цікаву деталь. Ймовірно науковцям вдалося знайти найдавніший доказ канібалізму у предків людей.

Звісно, що саму кістку, яку вони дослідили було знайдено ще у 1970 році відомою палеоантропологинею Мері в Ілереті у Кенії. Однак тепер, через понад п’ятдесят років, дослідницька група знайшла на кістці сліди, які, на їхню думку, можуть свідчити про «систематичний канібалізм» у викопних рештках гомінінів.

Гомініни — це підродина приматів родини гомінід, до якої належить сучасна людина і всі її вимерлі предки.

Що саме стало тим фактом, який дав науковцям припустити наявність «систематичного канібалізму»?

Це власне те, що велика гомілкова кістка, віком близько 1,45 млн років, має серію невеликих надрізів, перпендикулярних до кістки.

Вчені відзначають, що невідомо, якому конкретно виду належала ця гомілка. Однак, що відомо так це те що вона точно не належала людини. Оскільки Homo sapiens з’явиться лише через кілька сотень тисяч років потому.

У статі вчені розглянули та описали кілька відмітин вздовж кістки, які свідчать про те, що хтось із наших древніх предків зрізав м’ясо зі свого «родича».

Кого з’їли?

У публікації вчені припускають що досліджувана гомілкова кістка могла належати Paranthropus boisei, Homo erectus або Homo habilis. Точніше наразі вченим не вдасться визначити, адже гомілкові кістки гомінінів є наразі погано дослідженими.

Яким чином вчені визначили, що відмітини свідчать про канібалізм?

Вчені за допомогою створеної 3D-моделі кістки зуміли власне й вказати на те, що на ній зафіксовано прояв канібалізму. Вони просканували її поверхню та зіставили сліди відмітин із 898 індивідуальними слідами зубів, порізів і видавлення, які було створено в результаті контрольованих експериментів.

Власне й порівняння усіх цих даних й дало можливість науковцям підтвердити наявність численних стародавніх слідів порізів, чи вдавлень від зубів.

Нагадаємо, що раніше ми писали про те, що вченим вдалося довести, що легендарний вид тортур — «кривавий орел» міг існувати насправді.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...