Реклама

🌙 Сьогодні можливо відбудеться перша комерційна посадка на Місяць компанією ispace (оновлюється)

Čytaty latynkoju
🌙 Сьогодні можливо відбудеться перша комерційна посадка на Місяць компанією ispace (оновлюється)
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🌙 Сьогодні можливо відбудеться перша комерційна посадка на Місяць компанією ispace (оновлюється)
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Космічний корабель японського виробництва зі всюдиходом Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) Rashid спробує здійснити посадку на Місяць. У разі успіху місія HAKUTO-R Mission 1 (M1) стане першою комерційною місією, яка здійснить посадку на Місяць, і першим візитом для обох країн на поверхню Місяця.

До цього часу на Місяць успішно висаджувалися лише урядові місії Сполучених Штатів, Радянського Союзу та Китаю. Спусковий апарат M1, виготовлений токійською компанією ispace, є першим з кількох комерційних місячних польотів, що відбудуться цього року.

HAKUTO-R Mission 1

M1 був запущений 11 грудня 2022 року з мису Канаверал, штат Флорида, ракетою SpaceX Falcon 9 і вийшов на місячну орбіту 21 березня. Всюдиходи на його борту вивчатимуть місячний ґрунт і геологію в раніше недослідженому місці.

Ось пряма трансляція події:

Абігейл Кальзада Діаз, геологиня і фахівець з дослідження Місяця в Європейському інноваційному центрі космічних ресурсів в Еш-сюр-Альзетт, Люксембург зазначила:

Це новий спосіб ведення науки на Місяці, а також новий спосіб ведення бізнесу на Місяці.

Раніше з нами поділилися фото перед приземленням апарату.

План на сьогодні

Посадка запланована на 18:40 25 квітня. Команда управління місією ispace має довгий контрольний список процедур, які необхідно виконати перед початком процесу посадки. Це включає перевірку зовнішньої температури й умов, а також датчиків і програмного забезпечення апарату, розповів Рьо Удзіє, головний технічний директор ispace.

Щоб забезпечити м’яку посадку, космічний корабель активує свій навігаційний датчик для регулювання висоти й швидкості, каже Удзіє. Він додає, що це несе в собі «неминучий ризик», оскільки це буде перше і єдине використання датчика в місячному середовищі.

Якщо перевірки перед посадкою вкажуть на те, що космічний апарат не зможе приземлитися безпечно, як планувалося, ispace заявляє, що він може зробити наступні спроби 26 квітня, 1 травня або 3 травня.

Всюдихід Rashid

Незвідана територія

Кінцевим пунктом призначення M1 є кратер Атлас, що на зовнішньому краю місячного Моря Холоду.

Як відзначив Хамід Аль-Наїмій, астрофізик з Університету Шарджі, ОАЕ, це регіон, який раніше не досліджувала жодна з попередніх місій.

Кратер Атлас.

Після приземлення апарат повинен зарядити батарею перед розгортанням двох бортових всюдиходів: Rashid, побудованого Космічним центром ім. Мохаммеда бін Рашида (MBRSC) в Дубаї, ОАЕ, і двоколісного робота, побудованого Японським агентством аерокосмічних досліджень (JAXA).

Багатокамерна, оснащена штучним інтелектом, 360-градусна система зйомки на борту космічного апарату M1, розроблена компанією Canadensys Aerospace, що базується в Торонто, Канада, продовжить знімати зображення і стежити за марсоходами після посадки.

Робот від JAXA натхненний. Натхнення для дизайну було взято від Трансформерів.

Після розгортання Rashid від’їде на кілька сотень метрів від посадкового апарату, але залишиться в кратері Атлас, розповідає Сара Аль-Меєні, інженер системи зв’язку всюдихода. Марсохід, який має довжину близько 50 сантиметрів і важить лише 10 кілограмів, використовуватиме свою мікроскопічну камеру для вивчення частинок місячного ґрунту, а тепловізійну камеру – для сканування геологічних властивостей поверхні Місяця.

Робот розміром з бейсбольний м’яч збиратиме дані про поверхню Місяця, в тому числі про місячний пісок, відомий як реголіт.

Дослідження ґрунту

Розуміння геології Місяця завжди цікавило місячні місії, каже Кальсада Діас:

“Але зараз з’явилося застосування цим знанням. Ми маємо ці ресурси на Місяці, які насправді можемо використовувати, щоб зробити подальші дослідження дешевшими і простішими”.

Вона каже, що можна видобувати кисень з гірських порід, можна будувати споруди з місячного ґрунту, можна виготовляти деталі, які, можливо, знадобляться для ремонту чогось.

Дані, зібрані марсоходом ОАЕ, також допоможуть вченим вивчати Сонячну систему.

Муніб Ель-Ід, астрофізик з Американського університету в Бейруті відзначає, що на поверхні Місяця збереглися сліди ранньої Сонячної системи. Він пояснює, що Місяць не має тектоніки плит і не зазнав ерозії поверхні, як Земля.

Вимкнення живлення

Спусковий апарат M1 буде вимкнений, коли на Місяці настане ніч. Відбудеться це через 12-14 земних днів після посадки. Це майже напевно означатиме кінець його місії, адже ні посадковий модуль M1, ні всюдихід Rashid не обладнані так, щоб витримати низькі температури місячної ночі.

Дані, які мають зібрати під час місії можуть аналізувати місяцями, або ж навіть роками.

Проте в ispace вже працюють над другою і третьою місіями на Місяць, запланованими на 2024 і 2025 роки відповідно.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...