Реклама

🫡 Кіберстійка армія – непереможна. Збір донатів на проект «Кіберстійкість»

Аеророзвідка розпочинає проект з підвищення кіберстійкості інформаційних систем сектору безпеки і оборони
Čytaty latynkoju
🫡 Кіберстійка армія – непереможна. Збір донатів на проект «Кіберстійкість»
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🫡 Кіберстійка армія – непереможна. Збір донатів на проект «Кіберстійкість»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Аеророзвідка розпочинає проект з підвищення кіберстійкості інформаційних систем сектору безпеки і оборони

Сьогодні перемагає не той, у кого більше зброї та техніки, а той, хто завдяки цифровим технологіям має інформаційну перевагу над ворогом – знає, де він перебуває, його чисельність, боєздатність тощо.

Українські військові використовують десятки програм, додатків та сервісів, які дозволяють забезпечувати поінформованість та ситуаційну обізнаність, покращувати координацію та взаємодію між підрозділами, більш влучно та ефективно використовувати наявні засоби для знищення ворога.

Ці цифрові рішення застосовуються армією як на стратегічному, так і на тактичному рівнях. Тому ворог атакує наших військових не лише на полі бою, а й вдається до кібертероризму.

Аеророзвідка розпочинає проект “Кіберстійкість”. Наша мета – підвищити кіберстійкість інформаційних систем сектору безпеки і оборони та спонукати впровадження практик кібергігієни у всьому війську.

Наш перший крок – забезпечення ключами безпеки FIDO всіх користувачів системи ситуаційної обізнаності Дельта, розробником якої є Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України. Це – одна з найбільш поширених у війську систем. Маючи доступ до Дельти, сили безпеки й оборони України можуть максимально оперативно та ефективно ідентифікувати та розкривати ворога.

Дельта без перебільшення – система нашої Перемоги. Для ворога – вона найбільший страх і водночас його стратегічна ціль, а тому від захищеності користувачів залежить кіберстійкість всієї системи. Саме тому першими ключі безпеки FIDO зможуть отримати користувачі Дельти. Для цього вони мають ознайомитися з інструкцією в системі та заповнити анкету.

“Започаткування такого проекту – це додатковий крок у підвищенні рівня безпеки і кіберзахисту Дельти. Це значно ускладнить ворогу його намагання скомпрометувати систему в цілому, і зокрема убезпечить інформаційний простір кожного користувача від витоку інформації та різноманітних кібератак. Стандарт FIDO2 є найсучаснішим стандартом автентифікації користувачів, рекомендованим FIDO Alliance та World Wide Web Consortium, що підтверджує його надійність і безпеку”, – пояснює Руслан Прилипко, керівник напрямку ІТ ГО Аеророзвідка. 

Власний ключ безпеки можна налаштувати як для входу в Дельту, так і для доступу в інші системи й додатки, що підтримують міжнародний стандарт FIDO. Наприклад, поштовий сервіс Gmail або соціальні мережі – Facebook чи Instagram.

Кіберстійка армія – непереможна! Тому кіберстійкість – наш основний пріоритет. Закликаємо підтримати проект донатами, щоб підвищити кіберстійкість інформаційних систем сектору безпеки і оборони та стати частиною впровадження практик кібергігієни в українському війську.

ПАРТНЕРИ ПРОЕКТУ “КІБЕРСТІЙКІСТЬ” 

Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України, Міністерство цифрової трансформації України, Нова Пошта, Yubico, Hideez.

ЩО ТАКЕ КЛЮЧ БЕЗПЕКИ FIDO ТА ЯК ВІН ЗАХИЩАЄ

Це інструмент двофакторної автентифікації для доступу у різноманітні системи та застосунки. Ключ безпеки використовується в доповнення до пароля – як другий фактор перевірки користувача. Ключ підтримується основними операційними системами та браузерами. Паролі, які вводить та зберігає користувач, легко вкрасти за допомогою фішингу, шкідливих програм та інших типів атак. Фізичний ключ безпеки, як другий фактор автентифікації, підвищує конфіденційність, оскільки ніколи не зберігається на сервері або комп’ютері користувача. Водночас у разі викрадення ключа увійти в обліковий запис лише з допомогою його буде неможливо.

ЩО ТАКЕ ДЕЛЬТА

Дельта – система ситуаційної обізнаності, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Дельта від самого початку розроблялася відповідно до стандартів НАТО, що забезпечує її сумісність з аналогічними системами країн Альянсу. Система забезпечує повне розуміння ситуації на полі бою в режимі реального часу, об’єднує інформацію з різноманітних сенсорів та може працювати на будь-якому пристрої, де є інтернет-браузер.

Дельта використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у Дельту інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – «єВорог» та СБУ – «STOP Russian War».

 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...