Реклама

🌱 Підвищення обізнаності про «екологічні хотспоти» — що це таке та чому їх необхідно зберегти

Основною метою публікації є популяризація екологічних проблем у природно-заповідних територіях та формування у суспільстві почуття відповідальності...
Čytaty latynkoju
🌱 Підвищення обізнаності про «екологічні хотспоти» — що це таке та чому їх необхідно зберегти
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🌱 Підвищення обізнаності про «екологічні хотспоти» — що це таке та чому їх необхідно зберегти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Основною метою публікації є популяризація екологічних проблем у природно-заповідних територіях та формування у суспільстві почуття відповідальності...

Місто Гургаон, на південний схід від Нью-Делі, Індія. Грудень 2017 року.

Біорізноманіття нашої планети переживає кризу безпрецедентних масштабів. Урбанізація, промисловий розвиток і, як наслідок, забруднення завдають невиправної шкоди. На Землі є регіони, що характеризуються великим екологічним різноманіттям. Збереження другого типу територій — одне з найважливіших завдань людства, оскільки природне розмаїття видів є запорукою екологічної стабільності. На цю мить багато регіонів по всьому світу відповідають критеріям “екологічних хотспотів”, і відповідно мають офіційний статус. Згідно з інформацією, наданою Міжнародною організацією охорони природи, вони займають менше ніж 3% земної поверхні, але є домом для більш ніж половини ендемічних видів рослин і майже 43% ендемічних видів птахів, ссавців, рептилій та амфібій світу. Ось чому так важливо підвищувати обізнаність, популяризувати та обговорювати “екологічні хотспоти“. Основною метою цієї публікації є популяризація екологічних проблем у природно-заповідних територіях та сприяння формуванню у суспільстві почуття відповідального використання природних ресурсів.

Що таке “екологічний хотспот”?

Карта “хотспотів” біорізноманіття за версією Conservation International (https://www.conservation.org/) Від пишних зелених лісів до величних гір — деякі регіони Землі є незамінними. Багато з цих регіонів є екологічними “хотспотами”: територіями, що кишать життям, але водночас мають високий ризик зникнення. Насправді ці території складають близько 60% світових видів птахів, ссавців, рептилій та амфібій, багато з яких можна знайти тільки в цих регіонах. Іншими словами, екологічні хотспоти часто є синонімом природоохоронних криз. “Норман Маєрс поставив це питання у своїх двох статтях, опублікованих у 1988 та 1990 роках у журналі “The Environmentalist”, де вперше з’явилася концепція екологічних “хотспотів”. Згідно з його ідеями, для того, щоб регіон вважався екологічним хотспотом, він повинен відповідати двом суворим критеріям:

  1. Він повинен включати щонайменше 1 500 ендемічних видів судинних рослин, тобто видів, які зустрічаються тільки в цій місцевості. Це означає, що територія є унікальною та незамінною.
  2. Територія повинна втратити понад 70% своєї первісної природної рослинності, щоб вважатися такою, що перебуває під загрозою зникнення.

Які існують різні типи хот-спотів?

Тут ми обговоримо чотири основні типи екологічних “хотспотів”, які зазвичай використовуються для класифікації оселищ біорізноманіття.

  1. Хотспоти у водному середовищі. Переважно це океани, моря, озери, підземні води та інші водні об’єкти, які переживають серйозну кризу в галузі охорони природи. Ці території є домівкою для різноманітних видів водних тварин, що перебувають під загрозою зникнення, таких як морські та прісноводні види риб, які все частіше стикаються з погіршенням стану довкілля у своїх місцях існування.
  2. Хотспоти, пов’язані з повітрям. На таких територіях першочергове занепокоєння викликають викиди газів, фізичні та хімічні забруднювачі в повітрі та посилення парникового ефекту.
  3. Хотспоти біорізноманіття. Це території, яким загрожує серйозна небезпека втрати унікального біорізноманіття. Згідно з the Red List of Threatened Species, що перебувають під загрозою зникнення, опублікованим the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN), в цих хотспотах мешкає понад 79% вимираючих земноводних, 63% вимираючих птахів і 60% – ссавців.
  4. Антропогенні екологічні хотспоти. По всьому світу ми бачимо значну кількість людей, які живуть поблизу або на територіях екологічних “хотспотів”. Це одні з найбідніших верств населення, багато з яких залежать від здорових екосистем, що забезпечують їхні засоби до існування та добробут. Стійкість цих екосистем має вирішальне значення для виживання цих груп населення, забезпечуючи їх чистою водою та регулюючи клімат. Ці екологічні хотспоти часто мають одну з найвищих густот населення у світі, хоча це не означає, що взаємозв’язок між людиною і природним різноманіттям полягає лише в тому, що велика кількість людей спричиняє більший вплив на навколишнє середовище. У цьому випадку вирішальну роль відіграє саме антропогенний вплив на довкілля. Такою діяльністю часто є вирубка лісів через надмірну експлуатацію цінних лісів, інтенсивне використання хімікатів у ґрунті та утилізація неочищених відходів життєдіяльності людини.

Декілька прикладів екологічних хотспотів

У світі існує величезна кількість визнаних “хотспотів” біорізноманіття. Крім того, деякі регіони офіційно не входять до переліку екологічних “хотспотів”, але екологічні проблеми там також досягли критичної точки. Ось кілька прикладів розташування таких екологічних “хотспотів” в світі. В Азії справжньою екологічним “хотспотом” є столиця Індії, Нью-Делі. Причина — токсичний смог, який огорнув столицю, зробивши її найзабрудненішою столицею світу протягом кількох років. Причинами поганої якості повітря є промислове забруднення та викиди транспортних засобів протягом усього року. Лісові пожежі, спалювання коров’ячого гною, пожежі на сільськогосподарських угіддях, вихлопні гази дизель-генераторів, пил з будівельних майданчиків та спалювання сміття — все це призводить до критичного забруднення повітря в місті. Говорячи про забруднення повітря, ми також повинні згадати Каїр в Єгипті. Там рівень дрібнодисперсних частинок PM10 і PM2.5, які становлять найбільший ризик для здоров’я людини, в кілька разів перевищує норми, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Міністерство охорони здоров’я Єгипту повідомляє, що загалом близько двох мільйонів людей в країні щорічно звертаються за медичною допомогою через проблеми з дихальними шляхами, пов’язані з поганою якістю повітря. Ще однією екологічним “хотспотом” є Японія, де відбувається масове вбивство китів і дельфінів всупереч правилам МКК. Хоча японський уряд стверджує, що рішуче підтримує захист вимираючих видів, а науковий китобійний промисел необхідний для збору інформації про стан різних популяцій, Міжнародний суд ООН у 2014 році постановив, що Японія повинна припинити свій антарктичний китобійний промисел. В Європі справжньою екологічним хотспотом є Україна, де бойові дії знищують землю. Природі потрібно 10 000 років, щоб сформувати чорнозем. Вибух ракети в тому ж місці знищує його за одну мить. 90 000 тонн ґрунту вже знищено вибухами на сході України. Кратери в полі дорогою до Ізюма. Фото: Роман Ратушний

Куди можна додати інформацію про екологічний хотспот?

Біорізноманіття світу переживає катастрофічну екологічну кризу. Різноманітні природні та антропогенні фактори знищують природне розмаїття довкілля: урбанізація, забруднення води, ґрунту та повітря, хвороби. Види зникають швидше, ніж будь-коли раніше. Щоб запобігти катастрофі, важливо захищати місця існування природного різноманіття. Тому кожен, хто знає про екологічні “хотспоти”, має можливість ділитися цією інформацією та надавати до неї доступ. Для цього створені спеціальні інтернет портали. Зокрема, дізнатися про екологічні хотспоти в світі можна на сайті EcoHubMap. Також, якщо у вас є актуальна інформація про екологічні гарячі точки світу, ви можете додати її тут.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...