Реклама

🤖 ChatGPT, Deep Text, розумний пошук — це та багато іншого, що вже потрібно знати про штучний інтелект

Поки хайп навколо ChatGPT триває, поговоримо про сучасне використання ШІ, що чекатиме його в майбутньому і як він уже освоює креативні напрями.
Čytaty latynkoju
🤖 ChatGPT, Deep Text, розумний пошук — це та багато іншого, що вже потрібно знати про штучний інтелект
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 ChatGPT, Deep Text, розумний пошук — це та багато іншого, що вже потрібно знати про штучний інтелект
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Поки хайп навколо ChatGPT триває, поговоримо про сучасне використання ШІ, що чекатиме його в майбутньому і як він уже освоює креативні напрями.

Ми вже чули про кейси, як штучний інтелект грає в покер чи в Minecraft. Нещодавно американцями було створено штучний інтелект DARE, який може розпізнати брехню підсудного за його обличчям і голосом. У часи СOVID-19 дослідники Массачусетського технологічного інституту розробили ШІ, який за звуком кашлю визначав наявність COVID-19 в організмі.

Перед тим, як розпочати статтю, я  звернулася до ШІ за порадою, і ось що отримала.

База про ШІ: статистика та поняття

Заголовок наче вийшов цікавим та загадковим. Зараз перейдемо до опису, статистики й цифр, що стосуються штучного інтелекту (далі — ШІ) та його майбутнього.

Отже, топ цифр про ШІ

  • Глобальний ринок ШІ оцінюється в понад 136 мільярдів доларів.
  • До 2025 року 97 мільйонів людей працюватимуть у сфері ШІ.
  • За прогнозами, протягом наступних 7 років вартість індустрії штучного інтелекту зросте більш ніж у 13 разів.
  • 83% компаній стверджують, що ШІ є головним пріоритетом в їхніх бізнес-планах.
  • З 2022 по 2030 роки ринок штучного інтелекту зросте в середньому на 38,1%.
  • Netflix щорічно заробляє 1 мільярд доларів на автоматизованих персоналізованих рекомендаціях.
  • Очікується, що розмір ринку штучного інтелекту зросте щонайменше на 120% з року в рік.
  • 48% підприємств застосовують ту чи іншу форму ШІ для ефективного використання  Big data.
  • 38% медичних працівників використовують комп’ютер для діагностики.

Зазначені цифри демонструють, що ШІ — це вже наша сучасність. З кожним роком взаємодія ШІ з бізнесами, різними сферами життя та людським побутом буде ще тіснішою. Хтось зараз може уявити життя без розумного пошуку в Google?

Тепер розберімося, що ж таке штучний інтелект. Коли йдеться про штучний інтелект, часто люди уявляють роботів, які захоплюють планету. (Дякуємо вам, апокаліптичні фільми…) Натомість ШІ не прагне захопити наше з вами життя, а просто намагається полегшити повсякденність.

Прикладами ШІ, про які знають усі, є:

  • Siri, Alexa та інші розумні помічники
  • Безпілотні автомобілі
  • Розумні відповіді в Gmail
  • Чат-боти
  • Рекомендації Netflix

Алгоритми штучного інтелекту намагаються відтворити шаблони мислення людини. Ми отримуємо інформацію через органи чуття, після чого вона обробляється. На основі попередніх знань виникають асоціації. В результаті — з’являються нові знання. Аналогічний процес допомагає машинам розуміти нову інформацію. Асоціації, які комп’ютери можуть мати через ШІ, є ключем до розвитку майбутньої цифрової інклюзивності. Для цього йому потрібна постійна подача високоякісних даних. Ви коли-небудь замислювалися, чому так багато компаній відчайдушно прагнуть збирати дані? Частково це тому, що організації хочуть створювати ефективні системи ШІ.

ШІ в соціальних мережах

Сьогодні без соціальних мереж просто нікуди, і тут ШІ стає невід’ємним помічником. ШI дозволяє нам у соцмережах наблизитися до своєї аудиторії та зрозуміти її вподобання.

Розглянемо декілька прикладів, як популярні соціальні мережі використовують штучний інтелект у своїй роботі, аби покращити обслуговування клієнтів.

Facebook

Facebook має інструмент ШІ під назвою Deep Text для моніторингу коментарів, публікацій та інших даних, створених на платформі, щоб зрозуміти, як користувачі використовують різні мови, сленг, абревіатури та знаки пунктуації (аби збагнути контекст).

Також Facebook створив систему автоматичного перекладу на основі ШІ, яка допомагає людям бачити переклад публікацій іноземними мовами у своїй стрічці новин. Ще один спосіб, в який Facebook використовує штучний інтелект, — розпізнавання облич, коли пропонує позначити тегами ваших друзів на фотографіях.

Twitter

Один із багатьох способів, якими Twitter використовує штучний інтелект на своїй платформі, полягає в тому, щоб пропонувати користувачам нових людей, на яких слід підписатися. Алгоритм розглядає такі фактори: ті, на кого користувач уже підписався, тип контенту, з яким користувач взаємодіє, і за ким стежать друзі користувача.

Для боротьби з образливими коментарями та цькуванням Twitter автоматично використовує ШІ для виявлення образливого контенту. Крім того, Twitter також розробляє алгоритми, які можуть ідентифікувати користувачів-цькувальників, і не дозволяє їм створювати нові облікові записи. Використовуючи ці інструменти, Twitter сподівається зробити свою платформу більш безпечною та приємною для  користувачів.

Instagram

За допомогою тегів і актуальної інформації користувачі платформи можуть знаходити фотографії певного змісту, місця, події, ресторанів, їжі, одягу та інше.

Як і більшість соціальних мереж, Instagram використовує штучний інтелект для боротьби з кіберцькуванням. Він також застосовує Deep Text, щоб ідентифікувати ці повідомлення та публікації та видаляти їх із платформи.

LinkedIn

LinkedIn використовує штучний інтелект, щоб рекомендувати пропозиції щодо роботи на основі вашого профілю, пропонувати людей, з якими ви могли б спілкуватися, і показувати публікації на основі ваших уподобань.

 

ШІ vs Креатив

Раніше ми точно уявляли і розуміли, як ШІ може виконувати певну автоматизовану роботу. Але ми не уявляли, щоб ШІ писав книги чи малював картини. Сьогодні — це вже реальність, і ШІ досліджує креативні напрями дуже швидко.

Матеріалів про нові креативні досягнення штучного інтелекту з’являється все більше: трейлери до фільмів, сценарії для реклами, казка у стилі братів Гріммів, картини у стилі видатних художників…

Розглянемо декілька прикладів відомих робіт, створених ШІ.

Перший в історії трейлер до фільму жахів «Морган» 20th Century Fox, створений ШІ, побудований на основі сотні популярних трейлерів.

Morgan | IBM Creates First Movie Trailer by AI [HD] | 20th Century FOX

Для того, щоб ШІ створив рекламу для компанії Lexus, було завантажено до системи найкращу рекламу авто за 15 років, зокрема й номінантів на «Каннських левів».

У хвилинному відеоролику зображено відносини інженера Такумі з Lexus ES, його останнім витвором.

Lexus ES | Driven by Intuition | A film made by Artificial Intelligence | Lexus Europe

Крім роботи зі сценаріями та відео, ШІ потужно закріплюється у сфері книжкового видавництва, а саме — написання книжок і створення обкладинок та ілюстрацій.

Зокрема, вже існує інтернет-магазин Booksby.ai, де продаються книжки, створені повністю ШІ, — від текстів до написання рецензій та відгуків до них.

На сайті зазначається: «Втомилися від книг, написаних авторами? Спробуйте Booksby.aі. Жодна з історій, назв, описів, обкладинок книг чи оглядів, пов’язаних із будь-якою з книг на Booksby.ai, не була написана чи розроблена людьми».

Тому якщо вже все перечитали або хочете чогось, створеного не людиною, переходьте за посиланням.

Книжки із сайту Booksby.aі створено ШІ

Книжки із сайту Booksby.aі створено ШІ

Зображення за запитом — ще одна функція, з якою ШІ може легко вам допомогти. Вже зараз є декілька сервісів, які генерують зображення зі звичайних текстових описів. Одними з найпотужніших сервісів можна назвати  OpenAI’s Dall-E2 та MidJourney AI.

Порівняємо, як один і той же запит по-різному бачать системи ШІ.

Запит 1: Губка Боб Квадратні Штани, картина Пабло Пікассо, полотно, олія.

Запит 2: Голова робота, підключена дротами до стелі, підсвічена кольоровими вогнями.

Замість висновків

Станом на зараз ШІ чудово робить багато речей, які спрощують людське життя. Він опрацьовує дані автоматично та швидко, і це його велика перевага у порівнянні з людськими можливостями. Проте, наскільки результат роботи ШІ насправді хороший — це вже інше питання.

У креативних напрямах ШІ виступає як платформа для розширення та зміцнення творчості. ШІ здатен придумати багато ідей, концепцій або чернеток, які творча людина може легко використовувати для прискорення та наснаги для власного творчого процесу. На сьогодні штучний інтелект сам може не створити кінцевий результат, але він вміє бути співавтором.

ШІ було створено для людського комфорту та спрощення життя. Тому вже зараз ми можемо його використовувати в роботі. Зокрема, для фахівців діджитал-сфери ШІ допоможе:

  • написати публікацію в соцмережі чи колонку в ЗМІ
  • створити контент-план
  • надати ідею відеоролика для реклами
  • створити унікальний віжуал
  • зібрати потрібну статистику та аналітику, обробляти дані

А ось що ШІ сам говорить про свої можливості для допомоги діджитал-спеціалістам.

Ринок штучного інтелекту явно має багатообіцяльне та прибуткове майбутнє.

Хоча існують побоювання щодо втрати робочих місць, є дані, які свідчать про те, що технологія створить більше стартапів і пропозицій для працевлаштування, ніж знищить.

Так чи інакше, штучний інтелект, безперечно, є частиною сьогодення. І буде нашим майбутнім.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...