Реклама

🍞 Протягом 10 років на Вікіпедії була вигадана сторінка про творця тостера — цей пранк зайшов занадто далеко 

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🍞 Протягом 10 років на Вікіпедії була вигадана сторінка про творця тостера — цей пранк зайшов занадто далеко 
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🍞 Протягом 10 років на Вікіпедії була вигадана сторінка про творця тостера — цей пранк зайшов занадто далеко 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Нещодавно у TikTok завірусилось відео про винахідника тостера, точніше про його фейкового творця Алана Макмастерса.

@dr.not.a.doctor

#history #technology #historyoftechnology #tech #techadvancements #toaster #cooking #kitchen #wikipedia #alanturing #alanmacmasters #inventor #invention #inventions #inventing #night #moon #earth #star #facts #stars #space #nightphotography #universe #astrology #nightsky #planet #astro #cosmos #astronomy #astrophotography #milkyway #mars #outerspace #spaceart #blackhole #astronomia #astrophysics #iss #astrophoto #quantumphysics #hubble #cosmology #business #entrepreneur #diy #startup #future #ideas #innovation #maker #idea #engineer #robot #fusion #electronics #productdesign #genius #autodesk #cad #revit #invention #solidworks #jasa #inventions #innovations #inventory #travelgram #vintage #italy #india #usa #france #city #world #germany #heritage #war #historia #ancient #historic #medieval #historical #upsc #wwii #storia #historymemes #historyofart #historyfacts #worldwar #historyinthemaking #historynerd #historychannel #historybuff #historylovers #historyvikings #historylover

♬ original sound – Philip K Dicks Sarcastic Ghost

Розпочалось все зі школяра, на ім’я Адам, який у школі дізнався від вчителя про такого шотландського вченого кінця 1800-х років Алана Макмастерса. За словами вчителя саме він винайшов перший електричний тостер для підсмажування хліба.

Адам знайшов сторінку про науковця й здивувався, побачивши його фото. Воно мало вигляд дуже старої світлини, однак було у ній дещо неприроднє, що й дуже здивувало Адама. Він підняв це питання на форумі присвяченому вандалізму у Вікіпедії й поставив під питання існування Алана Макмастерса.

Виявилось, що у інтернеті багато інформації про Алана Макмастерса та його життя, однак майже усі вони посилались на сторінку Вікіпедії.

Ще донедавна можна було побачити ту саму сторінку, яка мала багато посилань на джерела та архівні дані, проте ніхто цього ніколи не перевіряв.

Це все зайшло настільки, що ніхто ніколи не ставив під питання походження та взагалі існування Алана Макмастерса. Вийшло багато книжок різними мовами, які називають його винахідником тостера. Навіть на сайті шотландського уряду «Бренд Шотландії» електричний тостер згадувався як приклад «інноваційного та винахідницького духу нації». Одна з шотландських початкових шкіл організувала день його пам’яті, а шеф-кухар з Единбурга Скотт Сміт також створив вишуканий десерт на його честь.

І це ще не все — у 2018 році Алана Макмастерса пропонували зобразити на 50-фунтовій банкноті.

Так, Алан Макмастерс дійсно існує. Але він ажніяк не винахідник тостера. Наразі йому 30 років і він працює аерокосмічним інженером у Лондоні.

За його словами він створив сторінку на Вікіпедії разом зі своїм другом після того, як вони почули на університетській лекції, що не варто використовувати Вікіпедію як джерело. Як приклад їхній викладач тоді розповів про свого друга, який створив сторінку про винахідника тостера на ім’я Медді Кеннеді.

Це дуже сподобалось хлопцям й вони вирішили продовжити цей жарт й створити сторінку «про справжнього винахідника Алана Макмастерса». У описі зазначалось, що він винайшов тостер в Единбурзі в 1893 році.

Для ілюстрації Макмастерс відредагував свою власну фотографію під архівну — саме ця світлина й приверне увагу школяра через 10 років. Згодом до біографії додавали й інші речі, як от те, що Макмастерс допомагав розробляти системи освітлення для лондонського метрополітену.

Ці твердження підхоплювали різні ЗМІ й потім саме на них й додавали посилання на Вікіпедії, що додавало враження коректності інформації.

Після розголошення цієї історії сторінку видалили. Навіть якщо ви введете у пошуку inventor of the toaster, то гугл вам видасть, що біографія Макмастерса була містифікованою.

Справжнім винахідником тостера вважається Френк Шейлор, який перший запатентував такий пристрій для підсмажування хліба у 1909 році. Наразі про його особистість немає особливо інформації, проте вже скоро можуть створити нову сторінку на Вікіпедії й все дізнатись — але перевіряйте джерела.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...