Реклама

🤖 Штучний інтелект як небезпека для творців

Čytaty latynkoju
🤖 Штучний інтелект як небезпека для творців
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 Штучний інтелект як небезпека для творців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Частина 1-а, “Заміна художника”

В українській творчій спільноті (в основному серед художників) останнім часом точиться гостра дискусія, що Штучний інтелект небезпечний, що він позбавить художників, письменників (і навіть програмістів, з часом) прибутку. І нажаль для цього є передумови. Вже зараз на популярних арт платформах, як Art Station та Devian Art, продаються арти створенні штучним інтелектом, нещодавно картина згенерована “машиною” перемогла в престижному конкурсі. Інша проблема, те що ШІ “вчиться” на існуючих зображеннях, по суті копіюючи елементи зображення і в більшості випадків без згоди автора.

Отже, підемо окремо по пунктах. Чи відбере штучний інтелект хліб у пересічного художника?

Частково. Якщо комусь потрібна аватарка чи просте тло (для чогось) то з цією задачею штучний інтелект справляється без проблем, та й не з простим тлом. Для пошуку ідей він також підходить

DreamStudio котра розроблена розробниками ШІ Stable Diffusion (в цьому дописі приклади будуть здебільшого використовувати інструменти побудовані на цьому рушії) зустрічає нас прикладом – A dream of a distant galaxy, by Caspar David Friedrich, matte painting trending on artstation HQ. Результатом цієї команди може бути зображення нижче

 

А от вам приклад “аватарки” (redhair girl with green eyes, portrait, (fullbody:1.5), oil brush, classical, pixiv) згенерована в тій самій Dream Studio (котру для ідеалу потрібно редагувати)

 

А от задачі складніше, навіть портрет в половину тіла чи якісь складні об’єкти для ШІ є проблемою.

Типовий результат генерації персонажу ШІ без якихось “тонких налаштувань”

Навіть з тонкими налаштуваннями “загальний” штучний інтелект видасть зображення котре скоріш за все потрібно редагувати. (до речі зверніть увагу, на зображенні є ватермарки їх оригінальних власників)

 

Згенероване зображення (elven girl with redhair and green eyes, swimsuit, unreal engine 4, character design, anime, pixiv)

Відредаговане мною зображення (траву нажаль не вдалось повністю виправити)

 

Кращі результати є в спеціалізованих “генераторах” під якийсь стиль. Наприклад графічний генератор котрий має NovelAi, хоч і побудований на тому ж Stable Diffussion, налаштований на аніме стиль і для задовільного результату потрібно значно менше роботи.

А результат редагування ви побачили на обкладинці допису.

Так що, повністю хліб художника ШІ не може відібрати. Зображенням потрібно редагування. Ну і на мою думку, найкращий генератор – це наш мозок. Бо він постійно тримає в голові базові правила побудови буквально всього, а ще деякі правила вигадає. А штучний інтелект по факту перерендерює зображення беручі як моделі ті хто найближче до вашого запиту. (а інколи, на відміну від вас чи іншого художника він вас не зрозуміє). Я вже мовчу що художник, навчається пропорції, симетрії, проекції й для штучного інтелекту побудувати щось складне практично неможливо, якщо це не якась абстракція.

Найкраще він “намалює” щось просте і популярне (бо для цього найбільше знайдеться “моделей”)

Отже, питання: Чи стане ШІ заміною художнику, ні. Заміна як генератор аватарок (котрі і так здебільшого крадуть) чи для мемчиків як на кшталт генерації аніме персонажів по фото (останнім часом популярна китайська мобільна програма). Навіть вайфу собі згенерувати здебільшого не можна. Бо більшість онлайн систем цензуровані й навіть дівчину в бікіні відрендерить через раз (заборона NSFW в майже всіх системах, вбудована в самі двигуни, але, наприклад якщо NovelAi і показує nude зображення, то вони без геніталій і первинних гендерних ознак)

Щодо ділків на популярних арт-платформах, мені здається що тут проблема втому, що це нова технологія, а отже вона “на хайпі” і в тренді. Тому люди готові платити за зображення згенеровані ШІ.

Частина 2-а “Піратство або плагіат”

І так, це дійсно проблема, так як ШІ використовує чужі зображення як моделі й рендерить їх інколи навіть з ватермарками. І це без згоди власників. Як, наприклад в одному з наведених мною прикладів. (та інші теж напевно теж вкрадені ШІ)

Звісно це відкрило портал в безодню невдоволення і, наприклад ШІ вбудований в Devian Art тепер по замовчанню не має доступ до всіх зображень користувачів платформи. А в новій версії Stable Diffusion планують заборонити (і остання версія має значно меншу базу за котрими вона рендерить зображення, бо рендерить людей значно гірше ніж попередня) вказувати ім’я художника в стилі котрого ви хочете відрендерити ваше зображення.

Спитаєте ви, а чому рендерить, а не банально копіює. Сам принцип схожий на рендеринг 3д моделей (в якомусь Octane чи iRay рендерерах) просто замість моделі котру ви купили, наприклад в Daz3d (чи змоделювали руками) є чиїсь зображення котрі машина знайшла за описом, або порівняла

Ось тут описано принцип роботи StableDiffusion – https://twitter.com/ai__pub/status/1561362542487695360

Чи є нормальні системи, де врегульовано авторські права: так, є. Наприклад https://crypko.ai/ котрий використовує власні “моделі” для генерації зображення (щоправда, він не для широкого вжитку, а для генерації аніме-персонажів чи аніме-аватарок, при чому перше тільки в платній версії). А отже сплачує власним художникам за роботу.

Думаю, подібна практика стане стандартом, а неврегульованість “відкритих” ШІ рушіїв як StableDiffusion відійде у минуле. Де за використання зображення художник отримуватиме роялті.

Замість висновку

Чи може замінити ШІ художника, зараз і в найближчому майбутньому, точно ні. Він може стати інструментом котрий зробить роботу простішою (як, наприклад існує програма котра теж використовує штучний інтелект для малювання тіней від сонця на 2д зображенні, чи існує програма для спрощення анімації, чи перетворення в 3д). Звісно, зараз на хайпі, він забере трохи грошей у нижнього чи середнього за ціною сегмента художників. Ті хто ще не створив собі ім’я. А як в майбутньому, якщо система навчиться вчити правила і малювати за тими принципами як малюють художники, він зможе малювати значно краще. Але людина має фантазію і “душу”, чого не має машина. Роботи можуть бути ідеальними, але “без душі”. Тобто, навіть так він не замінить повністю художника.

Поки що…

 

ШІ системи котрі використовували в написанні статті:

Dream Studio Beta by Stable Diffusion: https://beta.dreamstudio.ai/home

NovelAi Image Generator (Stable Diffusion): https://novelai.net/

Crypko AI: https://crypko.ai/

PS: А як щодо текстів

Для текстів існують системи навіть більше ніж для художників. Та вони “такі ж” і генератори картинок. Наприклад для тесту я взяв переклад на англійську (бо поки що з українською все погано… чи все добре, якщо дивитись з іншого боку) декілька строків власної новели про андроїдів і ШІ того ж NovelAi мені постійно пропанував щось про секс і з категорії еротичних романів. Потім побачивши українські імена і Україну там відразу виплила тематика війни, а потім зрозуміло що він з’їв російський фікбук. Бо українську Дарину ШІ постійно хотів назвати Дар’єю, і там постійно пропанував персонажів з російськими іменами.

Але рерайтерам потрібно приготуватись, в Україні також, бо є, наприклад https://rytr.me/

Якщо вам сподобався допис, ви задонатили на армію, то можете кинути копійчину комунальнику на каву: https://send.monobank.ua/jar/4oJ1TQBvyG

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...