Реклама

🧠 Науковці просунулися в пошуку причин мігреней. Дивіться як виглядає ваш мозок під час болей

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧠 Науковці просунулися в пошуку причин мігреней. Дивіться як виглядає ваш мозок під час болей
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧠 Науковці просунулися в пошуку причин мігреней. Дивіться як виглядає ваш мозок під час болей
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

За різними дослідженнями, понад 10% населення планети страждає на мігрені, при цьому здебільшого жінки — у США понад 17% жінок заявили, що переживають ці болі (проти лише 5% чоловіків).

До цього часу науковці б’ються над з’ясуванням причини, що викликає мігрені, і ось днями було зроблено важливий крок у вірному напрямку. Дивіться як виглядає мозок з мігренями на знімку 7T MRI — відносно нової технології, якій усього кілька років:

За допомогою знімку МРТ ультрависокої чіткості науковці виявили більшу кількість збільшених периваскулярних просторів у пацієнтів з мігренями порівняно зі здоровими людьми. Це невеличкі кишені, наповнені рідиною, які можуть свідчити про пошкодження мікросудин мозку. Найбільш яскраво вони помітні у зоні напівовального центру, там де знаходиться біла речовина.

У дослідженні взяли участь 20 людей, 10 з яких страждають на хронічну мігрень, а ще 10 — повідомляли про епізодичні болі з «аурою» (візуальним ефектом, що супроводжує мігрень, коли людина бачить плями світла та чує дзвін у вухах). Для порівняння науковці також дослідили мозок п’яти здорових людей однакового віку.

Стрілки ліворуч вказують на збільшені периваскулярні простори, які є у людей з хронічною мігренню. Справа у людини немає мігрені й таких збільшених просторів

В обох групах мігрені команда виявила більшу кількість збільшених периваскулярних просторів. Ці простори були найбільш помітними в напівовальному центрі, центральній частині білої речовини мозку.

За словами науковців периваскулярні простори є частиною системи очищення рідини в мозку і якщо дослідити те, як вони пов’язані із мігренями, можна буде точніше встановити виникнення головної болі.

Наразі точна причина появи мігрені невідома. Існує теорія, що вона може передаватись генетично й з часом розвиватись. Вважається, що мігрень вражає близько 12% населення, і жінки частіше повідомляють про це, ніж чоловіки. За оцінками, приблизно від 1% до 2% населення страждає від хронічної мігрені або періодів головної болі, які виникають щонайменше 15 днів на місяць.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...