Реклама

🤓 Все, що ви хотіли знати про Amazon Kindle — огляд ґаджета

Čytaty latynkoju
🤓 Все, що ви хотіли знати про Amazon Kindle — огляд ґаджета
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤓 Все, що ви хотіли знати про Amazon Kindle — огляд ґаджета
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Нещодавно інтернет сколихнула новина про те, що Amazon Kindle починає підтримувати формат .epub — ймовірно, найпопулярніший з усіх електронних книг. Це правда. Але якщо ви уявили, як встромлюєте один кінець шнура у ПК, а інший у свою Кіндл-читалку, та виконуєте старий добрий Copy-Paste з усіма єбуками у форматі .epub, які накопичились у вас за останні двадцять років, то помиляєтесь. 😃

Як це працює

Сьогодні Кіндл вміє відкривати з пристрою лише книжки форматів .mobi, .azw3 та .kfx (а ще .pdf, .doc, .docx, .html, .htm, .rtf, .txt, .jpeg, .jpg, .gif, .png та .bmp, але це для мазохістів). Щоб читалка відкрила .epub, вам потрібно пропустити цей файл через хмарний сервіс Amazon, де відбувається конвертація та файл перестає бути .epub, тож новина є досить оманливою. У хмару Amazon книжки формату .mobi можна відправити через Send to Kindle просто з експлореру правим кліком миші.

Наприкінці 2022 це можна буде робити із .epub також, але сьогодні ваші .epub файли можна відправити у хмару лише через електронну пошту, яку Amazon створює для вас коли ви створюєте на ньому акаунт. Перевага хмарного сервісу у тому, що він дозволяє синхронізацію прогресу читання на усій техніці з встановленим додатком Amazon Kindle, де ви залогінені у свій акаунт.

Тож мою колекцію книжок у .epub можна відкрити на Кіндлі лише відправивши їх туди через хмару?

Ні. Конвертацію можна забрати з рук Amazon та виконувати її через Calibre. Включивши цю програму у систему “мій комп’ютер, шнур та читалка”, можна самостійно конвертувати ваші книжки у .azw3, редагувати їх метадані (щоб замість Robin_Hobb_-The_Farseer_Trilogy_0_5-_The_Willful_Princess_and_the_Piebald_Prince Кіндл зрозумів, що книжка називається The Willful Princess and the Piebald Prince, є номером 0.5 у циклі The Farseer Trilogy, а її авторка Robin Hobb) та відправляти їх у Кіндл без участі хмарного сервісу.

Це занадто складно. Навіщо взагалі купувати Кіндл?

  • Amazon — це, звичайно, корпорація зла, але, як написав один коментатор на реддіті, “може, Amazon і диявол, але бог не заглядає туди, де я живу”. Amazon Kindle у 2022 — найдешевший та найпростіший спосіб читати книжки англійською легально, бо розпродажі часті та справжні, а автори навіть у багатій англосфері дуже залежать від вашої копієчки та доброго слова.
  • Читати з Кіндла — саме задоволення. Особливо якщо ви купуєте книжки для нього на Amazon.
  • Якщо ви востаннє цікавились електронними читалками десяток років тому та думаєте, що вони усе ще повільні та постійно дратують оновленням e-ink екрану, коли на мить сторінка стає чорною, то можу запевнити: це у минулому. Сучасні Кіндли, звичайно, не такі блискавичні, як їхні мобільні родичі на Android/iOS, але все одно дуже й дуже швидкі, а оновлення екрана відбувається рідко та майже непомітно.
  • Безвідносно до саме продуктів Amazon, читалки з e-ink, так званим штучним паперовим екраном, це прекрасний детокс від інтернету, оскільки браузер на них є, але користування ним не приносить позитивних емоцій. Читалка дозволяє по-справжньому відволікатись від світу, є маленькою та легкою, її екран вміє ненав’язливо світитися у темряві, якщо треба, а деякі навіть можна брати у ванну, душ чи басейн без усякої для них шкоди, чим авторка цього тексту зловживає вже кілька років.

Ну а окрім складнощів з управлінням файлами у Кіндла є якісь недоліки?

  • Насправді найбільша складність з управлінням файлами навіть не та, про яку йшлася мова вище. Книжки, які ви залили до читалки у будь-який спосіб, не можуть бути розкидані по папках у звичній для нормальних людей манері. Замість папок Кіндл дозволяє створювати “колекції”, схожі за принципом на динамічні колекції у Steam. Вони виглядають як папки, але працюють як теґи: одна книжка може належати до кількох колекцій, залишаючись у єдиному примірнику. Це зовсім не страшно коли у вас ще небагато файлів, але у один момент опинитись із сотнями не розкиданих по колекціях книжок, особливо з поламаними метаданими, я б нікому не радила, бо вони усі потраплять до автоматичної колекції “Невідсортоване”, де відкриється портал у пекло. Вихід лише один: додавати книжки потроху та одразу слідкувати за їхнім розподілом по колекціях.
  • Додаток Kindle на ПК не є альтернативою додатка на смартфонах чи читалці. Колекції, які ви створите у додатку на ПК, залишаться лише на ньому.
  • Володарі старших Кіндлів доповідають, що більше кількох сотень книжок не варто тримати у одній колекції, бо пристрої починають занадто довго думати. В мене особисто найбільша колекція з 150+ книжок та усе в порядку, але й Кіндл не старий.
  • Amazon любить оновлювати та “покращувати” свої додатки, а от любителі книжок зазвичай хочуть, щоб усе в них залишалось незмінним. Є такі, хто тримає свої читалки у режимі “Політ”, щоб вони не оновлювались, до останнього. Тож будьте обережні, якщо ви боїтеся змін у інтерфейсі, але 99.9% часу ваша читалка все одно буде знаходитись у режимі “відкрита книжка”, який не змінюється, тож мені здається, що така сильна реакція — то занадто.
  • Книжки, які не були придбані через Amazon, можуть відображатись у колекціях без обкладинок. Дрібна проблема, але може дратувати. Лікується через Calibre.

Тобто, якщо купувати книжки на Amazon, то відкрити їх можна?…

Офіційно тільки у додатках та пристроях Amazon. Для того, щоб завантажити на власний ПК куплені в Amazon книжки, потрібна Calibre, яка не тільки дістане файли, але й позбудеться DRM (digital rights management, “керування цифровими правами”, тобто перетворить прив’язані до вашого акаунта Amazon файли книжок на .epub чи ще що заманеться). Як на мене, Amazon Kindle вартий того тільки лише якщо вам хочеться просто купувати електронні книжки та читати їх легально, і вас не турбує, що ці єбуки не лежатимуть у вас ще й на ПК у папочці про всяк випадок. Бо скачати піратські, щоб вони просто лежали, я можу і без нього. 😃 Той самий принцип, як в ігор на Steam.

Скажи нарешті чесно, бо ми відкрили цю статтю лише з одним питанням… Усі мої книжки піратські. Якщо я читатиму їх з Кіндла, мене забанять?

Ні. 😃 Кіндл абсолютно не слідкує за цим та не відрізняє книжки, що були легально придбані за межами платформи Amazon, від піратських. Можна відправити ваші .epub у хмару Amazon без усякого Calibre та спокійно синхронізувати собі їх усюди.

Скажімо, я хочу Кіндл, та не хочу зловживати чорним прапором. Де брати для нього книжки?

Нарешті, моє улюблене запитання! Привілейовані країни можуть навіть брати єбуки з бібліотек, але це поки що не про нас. Повністю безкоштовні ресурси:

  • gutenberg.org: бібліотека з більш ніш 60.000 книжок відкритого доступу. Так, вона страшненька, а книжки там старі та форматування може бути не дуже, але класика є класика
  • standardebooks.org: невелика колекція деяких книжок відкритого доступу, які було приведено до ладу, і вони такі ж гарненькі, як і ті, що продаються на Amazon
  • r/KindleFreebies та r/FreeEBOOKS: усе підряд. Мені здається, що витрачати час тут не варто, бо мало худліту та багато усяких нісенітниць, але це лише моя думка

Ті, де треба полювати на знижки:

  • bookbub.com: прекрасний ресурс, де можна зареєструватись, обрати цікаві жанри та авторів, і він буде надсилати на пошту сповіщення про розпродаж. Завжди має купу посилань на безкоштовні любовні романи. Єдиний нюанс: іноді знижка прив’язана до регіону та може бути недоступна з України. Нечасто, але так буває з Amazon. (Ще я помітила, що трапляється й навпаки: знижка для мене є, а bookbub мовчить, тож створювати власний список бажань з єбуків та заглядати у нього теж корисно)
  • Власна розсилка Amazon та її “діти”: amazon.com/firstreads, де обмежений час діє встановлена ціна $1.99 на деякі релізи, та Read the World — щорічний івент, де безкоштовно роздають переклади нових книжок з усього світу. Таким він був у 2022. Ще у них є окрема система для нонфікшену, коли придбаєш нонфікшен та отримуєш кешбек на наступний нонфікшен, та періодичний розпродаж на усе у форматі “витрать $25 на будь-які єбуки, отримай -$5 на наступний єбук”
  • ereaderiq.com: схожий на bookbub, але вважає 8% знижкою, тож буває не дуже корисним
  • yakaboo.ua: так, він теж продає електронні книжки; могли б бути і дешевшими, я вважаю… але жодних проблем з Кіндлом не було, та знижки теж бувають
  • сайти видавництв: наші та іноземні вже активно продають єбуки, іноді зі знижками, іноді з пристойними знижками. Чисто для прикладу, у даний момент знижок може й не бути: rebellionpublishing.comstarylev.com.ua

Якщо знайду щось нове, пост буде оновлюватись. За моїм власним полюванням за знижками на фантастику та фентезі можна спостерігати у твітері ongoingpodcasts ♥

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...