Реклама

🎵 Як обрати навушники — Великий гайд для меломанів та звичайних користувачів

Headset чи TWS? Дротові чи Bluetooth? Якість звуку? Який бренд? Що враховувати? На це і ще багато питаннь дивіться відповіді в цьому гайді!
Čytaty latynkoju
🎵 Як обрати навушники — Великий гайд для меломанів та звичайних користувачів
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🎵 Як обрати навушники — Великий гайд для меломанів та звичайних користувачів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Headset чи TWS? Дротові чи Bluetooth? Якість звуку? Який бренд? Що враховувати? На це і ще багато питаннь дивіться відповіді в цьому гайді!

Навушники – ці, на перший погляд, нескладні представники технології приховують за собою великий потенціал та потребують багато уваги до себе. Багато людей ніяк не можуть обрати собі пару навушників, бо вони дивляться посеред тисяч, навіть мільйонів, різноманітних навушників. Звичайно, вибір сильно залежить від цілі, яку прагне досягнути користувач, але в більшості випадках, навушники поділяються на 3 головні категорії:

  • Ігрові
  • Музичні
  • Офісні

Яка ж між ними різниця та як обрати найкращі? Знизу ти знайдеш короткий огляд статті. Іншими словами – структура статті.

  • Що краще: Headset чи TWS?
  • Окей, а все таки – дротові чи Bluetooth?
  • Ігрові, музичні чи офісні?
  • Як визначити якість звуку?
  • Технічні штучки
  • Бренди
  • Цінова категорія
  • Моя підбірка
  • Заключення

Що краще: Headset чи TWS?

Цей пункт є дуже важливим, так як він стане у пригоді пр наступних темах цієї статті.

Для початку, давайте розберемося, що це взагалі таке: Headset та TWS?

Headset – простими словами, це навушники, які закривають все вухо. Це ті штучки, які ми в принципі уявляємо під словом “навушники” (я так точно). Данний тип має розповсюджений синонім – Headphones. Headset мають багато переваг. До прикладу – вони зручніші, але мають мінус – вони менш портативні.

Headset навушники (задній фон не включено до товару)

TWS – це абревіатура, яка означає True Wireless Stereo, і іншими словами – це звичайні маленькі навушники, типу Airpods, або Razer Hammerhead, або Jabra Elite 65t, тощо. Також, їх називають Earbuds. Цей тип вирізняється своєю максимальною портативністю, але для деяких людей вони не комфортні.

Earbuds (TWS) на шматку дерева з класним фоном

Як видно, різниця в них величезна. Кожний з них розрахований на свій окремий тип задач, проте я пропоную переглянути плюси та мінуси придбання таких навушників:

Headset/ Headphones

Прошу підмітити, що результати залежать від моделі товару

+ Зручність при одяганні та використанні
+ В залежності від моделі ( ! ) прекрасної якості звук
+ В деяких моделях – наявність повноцінного мікрофону
+ Неперевершене шумопоглинання
+ Відносно дешевші за TWS
+ Медично доведено, що Headset менш шкідливий за TWS
— Може спричиняти головний біль при дуже довгому використанні
— Набагато важчі за вкладки
— Недостатьно/ Відсутність широкого спектру налаштуваннь
— Прокладка з матерії може швидко псуватися

TWS/ Earbuds

Прошу підмітити, що результати залежать від моделі товару

+ Неперевершена портативність
+ Якісний звук будь-де – в машині, в парку, на роботі
+ Сенсорне управління – полегшує використання (в багатьох моделях)
+ Для деяких людей це стало частиною їхнього стилю/ моди
+ Може використовуватися для дзвінків комусь
+ Зручно при занятті спортом
— Дуже суб’єктивний комфорт (у кожного свої унікальні вуха)
— Ризик загубити/ забути вищий за Headset
— В залежності від якості моделі може бути затримка звуку
— В залежності від моделі життя батареї менше за Headphones

З цього випливає, що твій вибір залежить від того, який стиль життя ти ведеш. Якщо у тебе в пріоритеті: спорт, портативність, мобільність та легкість – то TWS для тебе. З іншого боку, якщо тобі важлива якість звуку, шумопоглинання, зручність та перспективи на довгий срок використання – Headset переможець.

Мій суб’єктивний вердикт – Я не експерт, отже не рекомендую тобі приймати мої слова близько до серця, але я вважаю, що Headset краще, так як існує ціла хмара моделей, які мають прекрасний звук та водночас портативні. До того ж, здоров’я – найголовніше, а TWS мають ризики погіршити тобі слух.

Окей, а все таки – дротові чи Bluetooth?

Дротові чи Bluetooth? Напевно, один з найчастіших питань, яке задають нові користувачі музичної техніки. Ось декілька порад…

Щоб ти зрозумів всю картину – дротові, це ті, які працюють виключно від дроту (як дротова миша), а Bluetooth – модні та без дроту, що дозволяє тобі носити навушники в туалеті, в той час як телефон на кухні.

Ось декілька порад, щодо вибору між дротовими та Bluetooth:

Дротові в основному мають кращий тип звуку. Тут мається на увазі, що такі навушники мають меншу вірогідність latency (що значить – відсталий звук). Відсталість звуку – неприємна штука. Уяви собі, що ти дивишся фільм по телефону в навушниках. Але, через latency, Леонардо Ді Капріо щось каже, а сам його голос відстає на долі секунди. Це робить жахливий ефект на повноцінне враження. Саме в цьому плані, дротові навушники дуже рідко підводять.

Проте, вся ця петрушка з дротами не всім подобається. Не кожний буде в захваті від розкручування дроту, розплутування його від інших, накручування його (аби не зіпсувався) і таке інше. До того ж, якщо дріт зіпсується, то всі наушники накриються мідним тазом.

Bluetooth вирішують проблему з дротом, так як такий тип наушників його взагалі немає. Вони то мають, але цей дріт буде виключно заради підзарядки навушників, а при нормальному використанні він не потребується. Як вже було зазначено, Bluetooth модний, бо завдяки ньому ти можеш використовувати навушники незважаючи на те, де твій телефон зараз. Ти можеш покласти телефон на зарядку, а сам піти в іншу кімнату, або поставити трек “Never gonna give you up”, Rick Astley та відкласти телефон на стіл, поки ти в цей час прибираєшся по кімнаті.

Важливо: всі ці “модні” застосунки діють лише у тому випадку, якщо Bluetooth має достатньо високе покоління. До того ж, жодні навушники не будуть працювати, якщо ти поставиш музику на телефоні, а сам з навушниками поїдеш в Португалію (а телефон в Україні). Більше про покоління Bluetooth за цією кнопкою

Персонально я рекомендую навушники з підтримкою Bluetooth, бо я не така людина, яка отримує кайф від розплутування дротів. До того ж, (можливо мені пощастило) але я не відчув ніякого latency з Bluetooth.

Ігрові, музичні чи офісні?

З самого типу навушників можна здогадатися, які для чого призначені. Але все таки, давай розберемося.

Ігрові навушники мають в собі багатий список можливостей та специфік. Вони зроблені для геймерів, для яких комфорт та якість звуку – дуже важливі речі. Такі навушники часто мають в собі вбудовані наворочені функції: такі як RGB підсвітка, GameTurbo або LightSync, чіткіший звук, прокладки преміум якості та покращенна функція шумопоглинання. Звичайно, ціна зазвичай відповідна.

Razer Barracuda X – Ігрові навушники

Музичні навушники в свою чергу, мають спеціальні вбудовані функції для тих, хто полюбляє слухати музику. До прикладу: навушники такого типу мають в собі (інколи) вбудовану функцію Extra Bass, яка по правді кажучи, реально працює. Також, я десь бачив, що деякі навушники мають додатково застосунок в Google Play/ App Store з допомогою якого, можна контролювати вихідний звук (іншими словами – це еквалайзер).

Sony WH-XB900N – Музичні навушники

Офісні навушники – це загалом навушники бюджетного типу, які не мають в собі ніяких особоливих функцій. Вони просто зроблені для того, щоб людині не заважав сторонній звук, та оточующим не заважав звук користувача навушників. Звичайно, я не маю при собі багаторічного досвіду використання навушників (у мене за моє життя було 3 пари), але можу сказати, що моя перша модель (MPOW-059) – офісні навушники які не мали при собі абсолютно ніяких особливих можливостей.

MPOW-059 -Офісні навушники

Я вважаю, що музичні навушники – переможець, бо я думаю, що всілякі наворочені функції звичайно корисні, але для повноцінного викорситання (іноді геймінг, прослуховування музики, тощо) музичні навушники – золота середина. По перше, це набагато кращий варіант за офісні навушники і водночас – не такі дорогі як ультиматні ігрові навушники.

Як визначити якість звуку?

Якість звуку це один з найважливіших моментів, коли обираєш навушники. Якщо навушники дуже зручні, дуже круті, дуже наворочені, дуже ергономічні, дуже-дуже-дуже, але мають поганий звук, то звичайно – всі ці дуже-дуже нікому вже не будуть потрібні.

Найточніший та найкрщий спосіб перевірки якості звуку – це перевіряти їх якість самому. Таке можливо зробити в магазинах або просто коли тримаєш навушники в руках. Важливі моменти, на які треба звертати увагу:

  • Шумопоглинання
  • Якість вихідного звуку
  • Наявність голосового асистенту

Шумопоглинання – щоб перевірити якість цього, достатьно лише одягнути навушники та порівняти гучність навколишнього шуму в навушниках та без них. Якщо різниця відчутна, то шумопоглиання у цих навушниках добре, значить це класно. Якщо його немає, то або вони його не мають, або воно погано зроблено.

Якість вихідного звуку – дуже просто перевірити: включи музику яку ти хочеш і послухай її. Якщо якість звуку тебе задовольняє – то це добре. Зазвичай, гарні навушники ніколи не мають цього:

  1. Скрипіння/ Дивні звуки, яких в аудіо немає
  2. Занадто тиха/ гучна музика незалежно від поставленної гучності
  3. Неприємний звук
  4. Аудіо має багато перебоїв/ скрипіння робота

Наявність голосового асистенту – це вже не такий важливий пункт, проте він відіграє деяку роль при використанні. Голосовий асистент – це голос робота, який повідомляє тобі про стан навушників, їх відсотковий заряд, включені/ виключені, тощо. Такі організаційні моменти, але вони радикально допомагають. Слід впевнитися, що асистент:

  1. Має приємний голос (не занадто гучний, писклявий, тощо)
  2. При можливості – мати функцію налаштування голосу
  3. Повторююся, але знову скажу – не занадто гучний!

Щодо 3 пункту – у мене, з моїми MPOW-059 був не самий приємний досвід. Коли у мене закінчувався заряд, асистент вважав за потрібне починати пищати скільки є сили. Коли я робив гучність навушників на мінімум, вони починали кричати (без жартів, сильно кричати), що “Minimum volume, Mute Mute Mute Mute…” (Мінімальна гучність, Вимкнено, Вимкнено, Вимкнено, Вимкнено…). Такі моменти звичайно не змусили мене ненавидіти ці навушники, але мушу сказати, я був би набагато щасливіший, якби голос асистента був… пом’якшим.

Технічні штучки

А тепер трішки технычних деталей. Тут буде позначено основні елементти при виборі навушників та як їх розрізняти.

Коли ти переглядаєш продукт на сайті, ти напевно заглядав у таку комірку під назвою “Специфікації”, “Опис продутку” або просто “Specs”. Хтось в цьому розбирається, а для когось це противна штука. Тут я спробую пояснити все коротко:

Connectivity – тип, за яким навушники підключаються до мережі. В основному це USB-C

Wireless Technology – це по суті, якраз таки і є Bluetooth

Microphone Type – може бути як Built-in так і External

Headphone Type – позначає, якми є чашечки навушників. Якщо це Dynamic – то вони рухливі, тобто спроможні обертатися, складуватися, тощо. Static відповідно – не може такого робити.

Cord Length – довжина дроту

Frequency Response – показує, наскільки сильним є зв’язок з пристроєм. Вимірюється в Hz

Бренди

Логічно, що в світі зосереджено невимовна кількість різноманітних брендів, які весь час між собою конкурують. Тут будуть представлені найкращі (по оцінкам користувачів)

Я вважаю, це було б гарною ідеєю розподілити це все на 3 колонки – як я вже зазначав: Ігрові, музичні та офісні.

Ось візуалізація рейтингів компаній:

Рейтинги компаній за популярністю. (Примітка автора: Чим більше лого, тим популярніша компанія)

З цього можемо зробити декілька висновків:

  • З колонки “Ігрові” найкрупнішим брендом є SteelSeries (помаранчева штукенція); найменш популярним – Sony
  • В колонці “Музичні” зосереджений гігант JBL та курдупль Apple
  • По статистиці, в сфері “Офісні” перемогу отримав Microsoft, а пасе задніх Bang & Olufsen

Цінова категорія

Яка найкраща ціна для навушників?

Звичайно, все залежить від бюджету, але давай скористуємося нашею таблицей зверху і приблизно порівняємо цінову категорію, за яку можна придбати найкращі навушники лідерів:

  1. SteelSeries – преміум якості геймерські навушники обійдуться тобі приблизно 100€, достойні середнячки – 70€
  2. JBL – найкращі музикальні хедсети коштують +/- 130€, “золотосерединники” – 90€
  3. Microsoft – флагман коштує десь 140€, а по доступній ціні – 50€

У висновку можу зазначити, що я б порекомендував тобі орієнтуватися на ціну приблизно 70/ 80€. За таку суму можна очікувати достойну якість та водночас доступну ціну. Якщо ж хочеться вийти на новий рівень стандарту, то бери навушники за 100-120€. Але моя порада – я не вважаю за потрібне купувати навушники за 140+€, бо це вже занадто дорого. Звичайно, якщо у тебе є така можливість, то можеш купувати, але по моєму завджи краще пошукати щось дешевше але з такою самою якістю як товар за кучу грошей.

Моя підбірка

Тут я хочу розмістити саме ті навушники, які я вважаю просто реально крутими, завдяки ціні та якості.

3-тє місце – Sennheiser HD 559. Ці хедсети надають тобі добрий звук, зручність та гарну батарею за всього 78€!

Sennheiser HD 559

2-ге місце – JBL T750 BTNC. Ці легкі навушники дадуть тобі гарний звук, дуже прикольне шумопоглинання та стриманий дизайн за 80€.

JBL T750 BTNC

1-ше місце – Sony WH-XB910N. Ці навушники коштують в середньому 110€. За таку ціну ти отримуєш:

  • Неймовірний звук
  • Одне з найкращих шумопоглинаннь – навіть рашистів не чути!
  • Сенсорні кнопки
  • Стильний та мінімалістичний дизайн
  • Вбудована функція “Extra Bass”, яка дійсно працює

Sony WH-XB910N

Заключення

В кінці кінців, ось тут тобі резльтати всього цього гайду

Після твого читання цієї статті, у тебе напевно виникло питання “Щось ти мусолив там, щось мусолив тут, а в заключенні, що скажеш?”

Я покажу тобі свої висновки. За той час, що я вичитав, перепробував та перевернув Інтернету, ось що я дізнався:

  • Бездротові (Bluetooth) навушники в основному кращі за дротові
  • Headset кращі за TWS по ряду причин
  • Якщо вибирати між ігровими, музичними та офісними – музичні – золота середина
  • Найкращий сценарій – орієнтуватися на цінову категорію 80€

Вдячність

Хочу тебе подякувати за той час, який ти виділив на прочитання цієї статті. Я дуже сподіваюся, що вона тобі допоможе при виборі навушників, і ти ніколи не будеш жалкувати, щодо свого вибору техніки!

Нехай щасти, Слава Україні!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...