Реклама

🚀 Метавсесвіт: тренд, який визначатиме маркетинг у 2023 році

Метавсесвіт є плавним злиттям нашого фізичного та цифрового життя, згуртованої віртуальної спільноти.
Čytaty latynkoju
🚀 Метавсесвіт: тренд, який визначатиме маркетинг у 2023 році
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🚀 Метавсесвіт: тренд, який визначатиме маркетинг у 2023 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Метавсесвіт є плавним злиттям нашого фізичного та цифрового життя, згуртованої віртуальної спільноти.

Метавсесвіт вже півроку займає уми представників маркетингового та технічного світів. Але, незважаючи на зростаючий ентузіазм, багатьом менеджерам з маркетингу важко усвідомити масштаби цього нового всесвіту. Не дивно, адже єдиного визначення «метавсесвіту» досі немає. Швидше, це бачення, яке повільно набуває форми.

По суті, метавсесвіт є плавним злиттям нашого фізичного та цифрового життя, згуртованої віртуальної спільноти, де користувачі та бренди можуть працювати, грати, відпочивати, здійснювати угоди та спілкуватися.

Можна виділити чотири основні області, які показують, що вже сьогодні можливо у метавсесвіті (далеко за межами розваг): мета-життя, мета-простір, мета-бізнес та мета-суспільство.

Мета-життя з покращеними цифровими технологіями

Наше життя та повсякденні звички все більше зміщуються у цифровий світ. Це веде до розширення способу життя та піднімає міжособистісні стосунки, а також теми спорту та гарного самопочуття на новий, цифровий рівень. У секторі охорони здоров’я, наприклад, нові рішення поєднують цифрове життя з фізичним благополуччям та сприяють належній цифровій гігієні. Прикладом цього є провайдер Akili Interactive, який використовує метавсесвіт для лікування СДВГ, активуючи в ігровій формі когнітивні нейронні системи у певних областях мозку.

Тенденція поглиблення реальних відносин у цифровій формі та віртуально за допомогою емоційних елементів також є частиною Мета-життя. У рольових світах, таких як “IMVU” та “Second Life”, тисячі людей зустрічаються щодня, щоб одягатися в дизайнерський одяг (звичайно, в цифровій формі), святкувати чи віртуально зустрічатися.

Бренди можуть скористатися можливістю, яку метавсесвіт пропонує їм як творчий каталізатор: пасивні споживачі стають творчими агентами, які діють як активні представники бренду, створюючи спільний досвід у метавсесвіті або розвиваючи його далі за допомогою своїх власних ідей. Ця творча сила закладає основу для нової творчої економіки, повної натхнення, індивідуальності та уяви. У «Roblox» понад 9,5 мільйонів авторів створюють нові можливості з різних тем і областей для більш ніж 54 мільйонів активних користувачів щодня.

Перевизначайте місця та події за допомогою Мета-простору

Метасвіт перевизначає те, якими можуть бути традиційні місця збору, такі як будинок, захід або відпустка. Не має значення, зберуться п’ять осіб чи п’ять мільйонів. Для брендів та користувачів це абсолютно нові можливості для обміну досвідом. Яскравим прикладом є концерти Аріани Гранде в Fortnite, які об’єднали гравців Fortnite в новій чарівній реальності у вигляді видовищних ігрових шоу в серпні 2021 року.

Інтерес до віртуальної нерухомості також неухильно зростає, сигналізуючи про те, що користувачі хочуть володіти власною частиною Метавсесвіту. Це створює абсолютно новий ринок для покупки та управління віртуальною нерухомістю та землею. Knig Galerie у Берліні, наприклад, відтворила свій виставковий простір у Decentraland і, таким чином, зробила його доступним віртуально. Цей тип активації розмитої реальності, тобто злиття віртуального та аналогового досвіду, у майбутньому пошириться на роздрібні магазини та місця проведення заходів чи флагманські магазини брендів.

Від торгівлі до ігрової реклами та роботи: Мета-бізнес

Бізнес процвітає: багато брендів, натхненні відеоіграми, вже використовують метавсесвіт для розваги, навчання, маркетингу і навіть розробки продуктів. Піонерами в галузі іммерсивного досвіду та реклами ігор є Nike з Nikeland та Vans з Vans World.

Метавсесвіт рано чи пізно зробить революцію у роздрібній торгівлі. Покупки стають більш інтуїтивними, захоплюючими та привабливими завдяки цифровим магазинам-двійникам та технологіям AR та VR. Розкішні модні бренди, такі як Burberry та Gucci, експериментують із цифровими копіями своїх магазинів.

І коли справа доходить до роботи, у метавсесвіті також можна побачити цікаві події: хоча гібридна або віддалена робота вже давно стала звичайним явищем у реальному житті, метавсесвіт ще більше розсуває межі. З’являється зовсім новий спосіб роботи, коли люди з домашнього офісу зустрічаються через свої віртуальні аватари і працюють разом у віртуальних офісах. Для цього вже є перші інструменти завдяки Microsoft Mesh та Facebook Horizon Workrooms.

Маркетинг відносин завдяки Мета-товариству

Реальні погляди та переконання не лише поширюються у цифровому світі, а й набувають там величезного значення. Це вже починається з гіперреалістичних цифрових ідентичностей: користувачі хочуть уявити свою бажану ідентичність у віртуальному просторі – з усіма фізичними особливостями, рисами характеру та поглядами – якнайточніше. І вони хочуть обмінюватися ідеями із однодумцями. Той факт, що соціальні мережі у метавсесвіті децентралізовані, грає їм на руку. Виникають нові спільноти, так звані ДАО (скорочення від децентралізована автономна організація), які ґрунтуються на спільних цінностях та спільно реалізують проекти. На додаток до розваг та комерціалізації, метавсесвіт також пропонує новий простір для політичної, екологічної чи соціальної активності. Наприклад, Грінпіс звернув увагу на наслідки зміни клімату в GTA V, однієї з найбільших ігрових метавсесвітів.

Висновок

Потенціал метавсесвіту з погляду участі, побудови спільноти, самовираження та комерції величезний. Бренди, яким вдається використовувати ці можливості шляхом подальшого розвитку та розширення окремих областей, можуть бути впевнені у прихильності молодих, підкованих у цифрових технологіях цільових груп.

Авторка: Владислава Рикова, керівник маркетингової агенції МАВР

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...