Реклама

📡 Як працює Starlink в Україні. Огляд супутникового інтернету від SpaceX

Čytaty latynkoju
📡 Як працює Starlink в Україні. Огляд супутникового інтернету від SpaceX
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📡 Як працює Starlink в Україні. Огляд супутникового інтернету від SpaceX
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Starlink — це супутникова платформа Ілона Маска, яку компанія SpaceX почала розробляти у 2015 році. Мета проєкту — покрити швидкісним інтернетом всю планету, а особливо — важкодоступні та малонаселені території. Принцип роботи платформи для споживача дуже простий: у вас є невеличка тарілка, у небі є супутники, до яких вона підключається і роздає вам з них інтернет по Wi-Fi.  А супутники для цього підключені до великих наземних станцій, які виглядають приблизно ось так:

Наразі найближча до України наземна станція Starlink знаходиться у селі Воля Кробовска неподалік Варшави. Є плани змонтувати таку станцію і в Україні. А можна помилуватися неофіційною мапою станцій та польотами супутників в реальному часі — для космічних романтиків.

Starlink наразі працює у 31 країні, але особливої популярності він набирає у США у власників приватних будинків, що знаходяться в передмістях. Звичний дротовий інтернет по оптоволоконному кабелю в такі будинки в цій країні провести дуже дорого, тож Starlink стає для американців у таких випадках справжнім спасінням.

Хто б міг подумати, що в Україні цю систему у 2022 році запустять за особистим терміновим проханням міністра цифрової трансформації до Ілона Маска, і в першу чергу для забезпечення зв’язку військовим на лінії фронту, які героїчно стримують агресію з боку однієї з найбільших армій планети.

Завдяки особливим умовам, які надала SpaceX для українців, замовити Starlink в Україну виявилося відносно просто та недорого. Нам вдалося перевірити роботу супутникового інтернету в дії. Тож ділимося враженнями.

Як замовити Starlink в Україну

На момент, коли друг редакції замовляв девайс із цього огляду, процес виглядав максимально просто — зайшов на сайт, увів дані, оплатив, почекав і користуєшся. Проте, вочевидь, тепер ажіотаж навколо тарілок настільки високий, що на час цієї публікації компанія перестала надсилати замовлення і збирає лише передоплату. Процедура, втім, не дуже змінилася.

Щоб стати в чергу на Starlink, потрібно зайти на офіційний сайт та ввести свою адресу (на цьому етапі достатньо міста й вулиці). Вам напишуть, що запуск мережі в Україні відбудеться «незабаром у 2022 році», на це можна не зважати — Starlink вже працює у нас в повному обсязі.

Після введення адреси оплачуєте $99 карткою або PayPal, та отримуєте на пошту листа, де міститимуться деталі вашого передзамовлення та посилання для створення облікового запису.

Коли ваш Starlink буде готовий до відправки, з вами зв’яжуться ще раз, і попросять вказати вже конкретну адресу. Наразі невідомо, коли SpaceX почне доставляти передзамовлення.

Хочемо подякувати нашому другові, волонтеру Нікіті Пузю за наданий для огляду Starlink

Як відбувається доставка

Спочатку тарілку доставляють за допомогою служби DHL до кордону з Україною. В нашому випадку, а також за відгуками багатьох інших замовників, пакунок їхав приблизно два тижні з моменту відправки.

На кордоні ваш девайс перехоплює Нова пошта і доставляє за точною адресою, яку ви вказали при замовленні, звичним способом. Замовлення можна відслідкувати в їхньому застосунку та переадресувати за необхідності.

Після отримання пакунку ми відправилися на один з дахів київського Подолу, щоб перевірити космічні технології в дії. А інформацію про вартість та майбутнє системи в Україні ви знайдете наприкінці матеріалу.

Комплектація

У коробці Starlink знаходяться:

  • сама тарілка, яка приймає й передає супутниковий сигнал; важить вона приблизно 7 кг
  • тринога для встановлення на землі; для постійного використання на стаціонарній локації SpaceX рекомендує монтувати тарілку більш звичним для нас способом (наприклад, як тарілку супутникового телебачення)
  • Wi-Fi-роутер, який і роздаватиме інтернет на ваші девайси, у футуристичному дизайні
  • блок живлення та всі необхідні кабелі великої довжини
  • інструкція, поки що без української мови (але з урахуванням, в якому авральному порядку Starlink запускали в Україні, це можна зрозуміти)

Встановлення

Монтаж тарілки суто з фізичної точки зору є максимально простим — ви просто ставите її на триногу і все. SpaceX навіть всі кабелі за вас підключила просто у коробці. Лише зверніть увагу, що жодних акумуляторів комплект не має, тому потрібно буде джерело живлення — домашня мережа, генератор або великий павербанк (не менш ніж на 150 Вт).

Щойно ви впоралися з цим нехитрим процесом і намилувалися дизайном роутера, починається найцікавіше.

Налаштування

Спочатку потрібно встановити застосунок Starlink, який доступний для смартфонів на Android та iOS.

Після ввімкнення живлення антени можна побачити впізнавану WiFi-мережу на вашому смартфоні. Потрібно до неї підключитися.

Покроковий гайд з активації тарілки спочатку пропонує знайти локацію, а потім — просканувати небо на предмет перешкод. Так, для роботи Starlink потрібно абсолютно чисте небо — перешкодою для отримання сигналу стане навіть дерево чи кут будівлі, якщо він потрапляє у радіус прийому.

Після розташування антени у правильній локації та зміни стандартних параметрів Wi-Fi-мережі (перейменування та встановлення паролю) починається процес її запуску та налаштування на супутники.

В нашому випадку це зайняло десь 5-7 хвилин. Забігаючи наперед, це відбувається лише під час першого запуску або при суттєвій зміні локації (переїзд у інше місто, наприклад). Надалі тарілка ловитиме супутники майже миттєво після ввімкнення, періодично повертаючись у різні боки для кращого прийому.

До речі, після налаштування вас одразу зустрічає напис про обережність під час використання тарілки у зонах конфлікту. Українською мовою.

Коли антена повністю налаштувалася, у вашій Wi-Fi-мережі просто з’являється інтернет.

Швидкість та стабільність підключення

Ми провели низку замірів як за допомогою вбудованого в застосунок Startlink інструмента, так і Speedtest, і стабільно отримували результат у 140-150 мбіт/с.

Це навряд чи вразить розбалуваного гігабітним оптоволокном київського міського мешканця. Водночас уявіть, що точно така ж швидкість для наших бійців доступна у глухому селі або навіть чистому степу Херсонської області, де навіть 3G в житті не бачили.

Пінг у 122 мс вражає вже не так сильно. Користуватися стрімінговими сервісами або грати в онлайн-ігри (особливо шутери) за таких умов — не дуже комфортно. Також в процесі тестування один із смартфонів просто вибило з Wi-Fi-мережі. Проте, більше це не повторювалося, а відловити причину (яка цілком може бути і в смартфоні та бета-версії ОС на ньому) не вдалося.

В будь-якому разі, це інтернет високої швидкості в будь-якій точці України. За правильного застосування це відкриває безліч можливостей для нашої країни.

Цікавинки

  • тарілка має режим самонагрівання, щоб розтоплювати сніг, який може завадити прийому сигналу
  • за свідченнями бійців, тарілку можна фарбувати або накривати спеціальним матеріалом для маскування (бо вона дуже помітного яскраво-білого кольору), і це зменшує швидкість лише на 4-5%
  • SpaceX попереджає, що сигнал від тарілки можна запеленгувати — про це йдеться в тому самому попередженні про використання у конфліктних зонах

І що, правда всього 100 баксів?

Загалом, вартість Starlink у Європі складає €629 за набір з тарілкою, оплата доставки, а потім — €99 на місяць абонплати. Проте, наразі для українців діють особливі умови.

Вартість приймача Starlink складає $99, а користування — повністю безкоштовне, якщо написати до підтримки і повідомити, що ви з України.

Такі умови діятимуть, щонайменше, до вересня 2022 року. Але інші компанії, такі як PayPal, уже подовжували пільги для українців, тож можливо, що і SpaceX піде на зустріч і збереже зменшену вартість ще на якийсь період.

Для кого цей девайс в Україні

Першочергово хочемо зазначити наступне: якщо маєте фінансову можливість, купуйте Starlink та передавайте чи продавайте за собівартістю для потреб ЗСУ через волонтерів або особисто. Вони дуже потрібні на передовій або в деокупованих та прифронтових населених пунктах і зайвими не будуть.

Якщо ж казати про використання у мирному житті, Starlink в Україні однозначно має потенціал у великих державних проєктах, бо в контрактах такого масштабу можна домовлятися про меншу ціну. Так «Укрзалізниця» вже планує забезпечувати ними швидкісний інтернет у потягах, і це лише початок. Ймовірно, систему використовуватимуть і в амбітній програмі Мінцифри з покриттям інтернетом сіл та малонаселених регіонів України.

Вартість щомісячної абонплати Starlink, яку все одно колись введуть для українців, наразі робить його досить нішевою системою в контексті приватного користування в локаціях, де є дротові провайдери.

Водночас класичний супутниковий інтернет, хоч і коштує набагато дешевше, не може забезпечити швидкість більш ніж 20 мбіт/с. Тож тарілка точно буде популярною серед заможних мешканців заміських маєтків, куди дротовий інтернет провести проблематично, а класичний супутниковий — занадто повільний. Ця аудиторія буде готова платити незначні за їхніми мірками кошти за швидке з’єднання, для якого ще й не треба докладати багато зусиль.

Тож майбутнє Starlink в Україні виглядає досить безхмарним.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...