Реклама

📚 Варто чи ні? Які безкоштовні навчальні курси дійсно гідні уваги. Частина 1

Čytaty latynkoju
📚 Варто чи ні? Які безкоштовні навчальні курси дійсно гідні уваги. Частина 1
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📚 Варто чи ні? Які безкоштовні навчальні курси дійсно гідні уваги. Частина 1
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

З початком повномасштабного наступу російських військ близько 5 мільйонів українців втратили роботу. Однак агенції, навчальні платформи, креативні школи, державні структури й просто небайдужі фахівці не залишилися осторонь. Пам’ятаєте, як багато своїх курсів вони зробили безкоштовними, та скільки навчальних ініціатив майоріло в інформаційному просторі на початку березня? Очі й досі розбігаються від нерозуміння, які курси дійсно дадуть необхідні знання, а які є просто “прогрівом” до справжнього курсу і витратять ваш час дарма. Наша команда застосунку для ФОПів Fairo протестувала десяток навчальних ініціатив і зібрала рецензії на найкращі у двох матеріалах. Ділюсь своїм досвідом та досвідом колег у першій частині, яка покриває курси у галузі бізнесу, підприємництва та дизайну.

Бізнес та підприємництво

Говорить бізнес. Де і як комунікувати під час війни — курс від Дії та Bazilik school

Не дайте заплутати себе назвою курсу: навчальна ініціатива буде корисною не тільки піарникам та комунікаційникам. На лекціях ви розберетесь у різних каналах просування, адже програма включає:

  • вступ у брендинг та WOW-комунікації;
  • кілька лекцій про головні постулати побудови ефективної стратегії;
  • розбір інструментів інтернет-просування, таких як Google Ads, Facebook ads, Google analytics, та аналіз результативності, вивчення аналогів Tilda та можливостей «переїзду з неї»;
  • суто комунікаційні лекції про відносини зі ЗМІ та написання пресрелізу;
  • можливості у соціальних мережах: YouTube, Instagram, месенджери;
  • додаткові інструменти діджитал-маркетингу: SEO та email-маркетинг.

Цей курс — справжня знахідка як для підприємців, так і для менеджерів комунікаційних чи маркетинг команд в українських компаніях. Він стартував вже після початку війни, тому весь матеріал актуальний для нинішніх умов ведення бізнесу і комунікацій з авдиторією. Лектори пояснюють теоретичні моменти на “живих” нещодавніх кейсах: «Зараз абсолютно всі збирають гроші на ЗСУ. Задача бренду — не йти сліпо на поводу хоч і благородного, але релевантного не для всіх тренду. Трохи дивно, коли дитячий магазин переказує гроші на Збройні Сили. Натомість він міг би зробити внесок у фонди чи організації, які допомагають постраждалим від війни дітям».

У курсі систематично і чітко подається матеріал. Якщо це лекції про стратегію, то ви отримаєте конкретний план, за яким її розробляти; якщо це лекції про брендинг, то ви дізнаєтесь точні кроки та інструменти на кожному з етапів розробки та розвитку бренду.

Пройти курс швидко не вийде. Помірним буде темп один день — одна лекція, а тому доведеться виділити півмісяця на нонстоп навчальних вечорів. Але воно точно буде того варте.

ІТ-продукт з нуля: з чого розпочати та як розвивати? від Prometheus

Prometheus — українська платформа для навчання, частина курсів якої була доступна безкоштовно ще до початку війни, в тому числі й “IT-продукт з нуля”. Після 24-ого лютого команда навчальної ініціативи випустила кілька соціально корисних курсів щодо першої медичної допомоги та психічної рівноваги, тому ми не могли оминути стороною крутий український сервіс і не розказати хоча б про один із його курсів, релевантних нашій темі.

“IT-продукт з нуля” — це серія лекцій для всіх, хто хоче запустити власну ІТ-ініціативу і має конкретні ідеї, але не знає з чого почати й куди рухатися далі. Якщо у вас вже є акаунт на Prometheus — достатньо натиснути “зареєструватись на курс” і матимете повний доступ до лекцій у профілі.

Навчання складається зі вступної частини та 14 розділів, які можна поділити на наступні тематичні блоки:

  • пропрацювання ідеї проєкту;
  • постановка цілей та цінностей;
  • особливості бізнес-моделі Business Bootstrapping Canvas;
  • залучення користувачів;
  • розробка моделі оплати;
  • клієнтська підтримка;
  • продуктовий маркетинг;
  • командний менеджмент;
  • аналіз ключових показників та пошуки масштабування;
  • продажі.

В кінці кожного розділу є тестування для засвоєння понять та загальних принципів. За кожен із тестів можна отримати максимум 5 балів. Якщо по закінченню курсу наберете достатньо балів, зможете згенерувати сертифікат. Кожна лекція насичена кейсами та прикладами, що допомагає легше запам’ятати теорію. Довжина курсу чотири години, але через велику інформаційну навантаженість краще розділити його на кілька вечорів.

“IT-продукт з нуля” однозначно підходить для тих хто працює в ІТ, має свою ідею проєкту і хотів би рухатись до її втілення. Це обов’язкова база для кожного стартапера-новачка, яку краще засвоювати із ручкою і записником в руках та готовністю рефлексувати й допрацьовувати свою ідею. Але, традиційно для курсів Prometheus, стиль викладу інформації досить стриманий, тому не варто очікувати яскраву презентацію в стилі вокршопів від креативників. Все сухо, стримано, інформативно і по ділу. Так, стартапи — це далеко не завжди кольорові поні й нескінченні ігри в настільний футбол.

Основи проєктного менеджменту від Redcamp

Розуміння базисів проєктного менеджменту в IT дозволить швидко знайти високооплачувану роботу в компанії або ж ефективно управляти власними технічними командами та проєктами.

Автор курсу – Андрій Осипенко — Product Manager у фінтех галузі. Першочергово курс був розрахований на 2 місяці, передбачав фіксовані дедлайни й перевірку з тестами. Після початку повномасштабної війни матеріали стали безкоштовними, щоб всі хто втратив роботу, змогли здобути нову професію. Тому зараз є можливість проходити їх у зручному для себе темпі.

Структурно курс складається із 8 блоків, у кожен з яких входить 2-4 лекції й тест. По курсу не вдасться “пробігтись” і швидко опанувати професію. Кожна лекція триває більш ніж годину і наповнена термінами, які людині не зі світу IT навряд чи будуть знайомі. SKRUM, Agine, Kanban — лише частина з того, що доведеться опанувати. Програма курсу покриває такі теми:

  • як створюються проєкти з технічної точки зору;
  • інструменти збору вимог;
  • методології розробки програмного забезпечення;
  • контроль якості проєкту, пріоритезація задач;
  • управління “віддаленою” командою;
  • як відстежувати та впливати на успіхи команди;
  • DevOps культура, інструменти й практики.

У курсі досить детально розповідають про кожну із тем, пояснюють процеси. Тому щоб новачку якісно опанувати програму варто озброїтись блокнотом, терпінням і бажанням розібратись у проєктному менеджменті не за один день, а за кілька місяців як мінімум.

Дизайн

“Основи вебдизайну” від Надійки Акімової

Надійка Акімова — вебдизайнерка з восьмирічним досвідом роботи. Дівчина зробила мініверсію свого повного курсу “Професія вебдизайнер” безкоштовною для всіх українців, щоб кожен міг швидко та комплексно засвоїти практичні знання та необхідні інструменти й почати заробляти найближчим часом. Аби отримати доступ до лекцій необхідно тільки зареєструватися на сайті.

У програмі курсу чотири лекції:

  1. Правила та закони дизайну — тонкощі порядку, балансу, “повітря” та акцентів. Інформація є базовою для творців візуалу будь-якої галузі;
  2. Туторіал по Adobe Photoshop — практичний урок як працювати з базовим функціоналом фотошопу і робити найпростіше редагування зображення, а також пояснення, з якими форматами та розмірами краще працювати вебдизайнерам;
  3. Прототип і структура сайту — у лекції в загальних рисах описані кроки створення сайтів на замовлення від А до Я: брифування клієнта —> робота над прототипом —> розробка дизайн-рішення —> створення сайту у конструкторі. Найбільша увага приділена прототипам і структурі сайту. Після лекції ви зможете самостійно створити перший прототип в Adobe Illustrator;
  4. Конструктор сайтів — на курсі вивчають конструктор сайтів Tilda, однак його актуальність наразі під великим сумнівом: інструмент був створений в росії. Засновниця курсу теж про це попереджає дисклеймером перед лекцією. Рекомендуємо натомість знайти туторіали про західні аналоги Wix або ж Readymag.

“Основи вебдизайну” у спокійному темпі можна пройти за п’ять-шість вечорів, бо окрім лекцій на слухачів чекають ще домашні завдання. Курс дійсно дає найважливіші основи вебдизайну. Однак якщо ви абсолютний початківець, тільки його буде замало для старту роботи із замовниками. “Основи вебдизайну” добре спрацюють у тандемі із додатковими курсами з пошуку клієнтів на фрилансі та туторіалами щодо роботи у західних конструкторах сайтів.

Неочевидний інсайт про курс: перші дві його лекції в рівній мірі підійдуть як дизайнерам, так і SMM-фахівцям початківцям. Ті самі правила візуалу й інструменти Adobe Photoshop, про які розповідає Надійка, цілком зможуть використовувати і сторізмейкери, і контент-креейтори.

Основи дизайну від школи дизайну та фрилансу Creo

Графічний дизайн — це мова візуальних комунікацій, яка допомагає донести сенс. Аби робити це ефективно, необхідно володіти базовими правилами дизайну. З цим як раз і допоможе курс “Основи дизайну від школи Creo”: в його рамках розглядаються основні дизайн-концепції, які потім можна використовувати не тільки в графічному, а й в архітектурному, веб-, відео-, продуктовому та VRAR дизайні.

Курс складається із десяти відеоуроків та шести презентацій, у яких розказується про графіку, піксель, лінію, основи композиції, сім законів гештальту композиції, роботу з кольором, форму, контраст, ієрархію в графічному дизайні, шрифти та ліцензії до них. Окрім цього слухачі трохи дізнаються і про внутрішню кухню роботи графічним дизайнером на фрилансі: як брифувати клієнтів і комунікувати з ними та командою, дещо про time-менеджмент, і project-менеджмент. Курс може стати непоганим стартом у вивчені дизайну і закласти міцний теоретичний фундамент. Також “Основи дизайну” можуть бути хорошим доповненням до попереднього курсу “Основи вебдизайну”, розкривши трохи більше теоретичну частину професії.

Пройти курс повністю можна за один вечір. Однак на вивчення додаткових матеріалів піде більше часу: автори дають перелік літератури, інструментів і програм, необхідних для роботи дизайнера в різних напрямках.

Не очікуйте, що зможете опанувати всі базиси дизайну за один вечір на тому рівні, щоб вже починати працювати з клієнтами. Після теорії завжди має бути практика і занурення в інструменти, в яких ви будете втілювати вивчені концепції. “Основи дизайну” від Creo скоріше стануть непоганим теоретичним додатком до вужчого курсу, орієнтованого на конкретну дизайн-професію.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...