Реклама

👩‍💻 5 разів, коли Apple змінила світ після Стіва Джобса

Čytaty latynkoju
👩‍💻 5 разів, коли Apple змінила світ після Стіва Джобса
  1. Головна
  2. Техно
  3. 👩‍💻 5 разів, коли Apple змінила світ після Стіва Джобса
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Apple завжди була відомою якщо не як інноватор, то як популяризатор інновацій точно.

Компанія почала свою діяльність з перших справді персональних комп’ютерів — таких, які були б дружні до звичайних користувачів, а не тільки програмістів чи банківських працівників.

Наприкінці дев’яностих, коли до Apple повертається Стів Джобс, вона знову встає на шлях інновацій. Починається ера iPod та iTunes Store, який проторував шлях музичній індустрії в інтернет-еру.

Врешті решт, у 2007 році з’являється перший iPhone, якому ми завдячуємо тими смартфонами, які сьогодні лежать у наших кишенях та сумочках. Навіть якщо у вас нема і ніколи не було айфона, адже під його впливом свого часу Google повністю переробив інтерфейс Android.

Та у 2011 році Стів Джобс помер. З того моменту минуло вже понад 10 років, і сьогодні є розповсюдженою думка, що разом із Джобсом компанія втратила свій драйв. Хоча за лідерства нового CEO Тіма Кука, Apple стала найдорожчою компанією планети та першою в історії перетнула позначку $1 трильйон капіталізації, скептиків це не переконує.

Чи справді Apple забула про інновації й просто рубить капусту на екзальтованих фанатах? Ми так не вважаємо. Отже, ось вам 5 випадків, коли Apple змінила світ за десять років без Стіва Джобса.

Apple Watch

Як це буває часто з Apple, розумний годинник — далеко не їхній винахід. Але компанія точно зробила для розвитку цього ринку найбільше — і поки що жоден із конкурентів не може наздогнати Apple Watch за популярністю, попри очевидні недоліки смартгодинника на кшталт малого часу автономної роботи.

Вперше ми отримали девайс настільки інтегрований в нашу електронну екосистему, і зокрема у смартфон. Інші розумні годинники купляють для того, щоб підтримувати свій, уже активний, спосіб життя. Якщо ви вже виходите на пробіжки зранку чи ходите у спортзал, то ви можете придбати фітнес-трекер чи дорогий годинник, скажімо, від Garmin, який допоможе вам покращувати свою форму більш ефективно.

Apple Watch натомість купують люди дуже різні люди, і здебільшого як аксесуар і доповнення екосистеми Apple, аніж самоціль. Але згодом цей годинник своєю постійною делікатною присутністю цілком може змінити ваші звички й спосіб життя, і це, напевно, його найголовніша інновація.

Apple Watch сьогодні є не просто найпопулярнішим розумним годинником у світі, але й найбільш продаваним годинником в принципі — Apple продає більше своїх годинників на рік, ніж вся швейцарська індустрія.

Біометрична авторизація — TouchID та FaceID

До 2013 року авторизація за допомогою відбитка пальця була чимось із ділового світу. Сканерами відбитків оснащувалися лише ноутбуки бізнес-класу і вважалося, що для широкої аудиторії такі технології є просто зайвими.

Така думка була настільки розповсюдженою, що коли Apple представила iPhone 5S, до кнопки Home котрого був вбудований сканер відбитків пальця, більшість техно оглядачів лише покрутили цим пальцем у виска. «Нахіба Галині зі Жмеринки захищати свої дані відбитком пальця? Там же не коди від ядерного арсеналу!». Приблизно так само колись тодішній CEO Microsoft Стів Балмер відреагував на випуск самого айфона.

Жодних шансів на те, щоб iPhone отримав значиму частку ринку. Жодних шансів... Це найдорожчий телефон у світі... І він не апелює до бізнес-споживачів, тому що не має фізичної клавіатури. Це робить його не дуже хорошим email-пристроєм

Стів Баллмер, колишній CEO Microsoft

Сканер відбитків пальців у смартфонах став загальноприйнятим стандартом в індустрії вже в наступному році — спочатку для флагманських смартфонів, а згодом — взагалі в усіх. Хоча запуск цієї технології, ймовірно, став першим масовим випадком, коли люди замислилися про конфіденційність даних у власних девайсах, головною її принадою стала банальна зручність. Особливо разом із запуском Apple Pay у 2014 році.

TouchID працює так швидко й інтуїтивно, що введення будь-яких кодів, хай це і займає лише кілька секунд, сьогодні видається процесом із минулого сторіччя.

У 2017 році разом з iPhone X компанія пішла навіть далі. Сам пристрій був не найкращим айфоном в історії лінійки, але він містив одну важливу інновацію — розблокування за обличчям, яке називалося FaceID, і прийшло на заміну сканера відбитків, тому що смартфон позбавили кнопки «Додому».

Спочатку технологію також сприйняли скептично, і не допомогла навіть демонстрація її швидкої та безпомилкової роботи просто під час презентації. Щось подібне вже робили деякі інші виробники смартфонів — зокрема і головний конкурент Samsung, але працювало це, м’яко кажучи, не ідеально. Річ у тім, що інші компанії раніше робили це лише за допомогою звичайних камер, тоді як Apple розробила для цього спеціальний датчик.

Практика довела ефективність, і сьогодні жоден користувач безрамкових iPhone вже не уявляє собі життя без FaceID. Хоча пандемія і повсюдне носіння масок дещо пригасило ентузіазм стосовно цієї технології, та Apple швидко знайшла вихід із цього положення, додавши для підстраховки розблокування через Apple Watch, а згодом — вдосконаливши саме розпізнавання так, що айфон тепер впізнає вас навіть у масці.

Битва за приватність

Коли мова заходить за конфіденційність даних, жодну корпорацію, включно з Apple, не можна вважати чистоплотною й безневинною. Всі вони збирають про нас багато інформації й використовують їх у своїх комерційних цілях, а відступають лише під тиском державних регуляторів та осуду з боку користувачів.

Як і інші корпорації, Apple вже була фігурантом скандалів з витоком даних. Найбільш відомим був, напевно, злив інтимних фотографій Дженніфер Лоуренс та інших селебріті, які були завантажені в iCloud.

Та все ж, якщо порівнювати Apple з іншими великими компаніями, такими як Meta чи Google, «яблуко» просунулося у питаннях приватності найбільше і стали трендсеттером позитивних практик із захисту особистих даних в мережі.

Впродовж останніх років Apple зробила багато змін для iOS та MacOS, які спрямовані на підвищення приватності та збільшення інструментів контролю користувачів за власними даними. Apple намагається оброблювати якомога більше даних on-device, тобто без відправлення на свої сервери. Так відбувається навіть із голосовим помічником Siri.

Більшість дій, які потребують відправлення даних на якісь сервери, вимагають усвідомленого підтвердження з боку користувача — це стосується як застосунків Apple, так і інших розробників. Дозволів система просить так багато, що іноді це може навіть дратувати. З іншого боку, коли якась казуальна гра запитує доступ до мікрофона, ти ловиш себе на думці «а навіщо?». Ще п’ять років тому ми навіть не знали, до чого мають доступ застосунки і як вони це використовують.

Та найбільшого удару по несанкціонованому слідкуванню Apple завдала в iOS 14.5 у 2021 році. Раніше розробники різних застосунків могли відслідковувати ваші дії в інших застосунках та інтернеті й формувати ваш профайл, який потім використовувати, щоб таргетувати на вас рекламу. Це слідкування фактично було основою рекламного бізнесу Meta, Google та багатьох інших компаній.

В iOS 14.5 під час запуску будь-якого застосунку вистрибує сповіщення, де вас питають, чи дозволяєте ви таке слідкування за собою. За даними аналітичної компанії Flurry, лише 25% користувачів погоджується на це — люди не хочуть, аби за ними слідкували настільки надмірно, якщо їм дати вибір.

Хоча Google та Meta постійно критикують підхід Apple до приватності, ця критика не звучить переконливо. Бізнес цих компаній побудований на персоналізованій рекламі, тож вони прямо зацікавлені в тому, аби збирати якомога більше даних про своїх користувачів. Зате своїми ініціативами Apple зуміла дещо повернути довіру споживачів, тож усі інші компанії вимушені підлаштовуватися.

Це все ще не перетворює Apple на корпорацію добра, та цілком дає статус трендсеттера у приватності й «меншого зла».

Тиха бездротова революція

У 2017 році на презентації iPhone 7 яблучна компанія оголосила жахливе — новий смартфон не матиме 3,5 мм входу для навушників! «Господи, яка помилка», «Світ не готовий до такого», «А як же теплий ламповий звук» і так далі. Критика відмови від «мініджеку», напевно, була найпотужнішою з часів «антенагейту» — скандалу у 2010 році, коли iPhone 4 втрачав сигнал через невдале розташування антени, що його приймає.

Разом з цим рішенням Apple представила перше покоління бездротових навушників AirPods. Незвичний «анатомічний» дизайн та «справжня бездротовість» стали основними фізичними фішками нового продукту. Інтеграція AirPods з iOS досі вражає, а тоді здавалася справжньою магією: для приєднання навушників до телефону досить відкрити кейс — смартфон одразу їх побачить.

Все було зроблено настільки розумно та дружньо до будь-якого користувача, що і навушники швидко завоювали ринок, і вже за кілька років більша частина критики на адресу відмови від «мініджеку» просто вщухла. Сьогодні true-wireless навушники пропонує кожен великий виробник — Sony, Samsung, Huawei та інші, і «мініджек» у тих смартфонах, де він ще залишився, виглядає атавізмом.

Відмова від аналогового порту для навушників — це сміливе рішення, яке може дозволити собі лише компанія масштабів Apple, але навіть більшості таких не вистачає для цього сміливості. І тут варто згадати величезну фанбазу компанії, яка сліпо довіряє ідеям свого виробника, і готова підтримувати найбожевільніші з них — навіть якщо вони означають певні незручності на початку.

Apple не внесла тут інновацій з технологічної точки зору, але зробила потужний поштовх вперед для всього ринку. І виявилося, що технологія Bluetooth вже давно підходить для передачі звуку дуже пристойної якості (ще один зруйнований стереотип), а користувачам дійсно давно набридли дроти, які постійно плутаються в кишенях.

Заради справедливості, варто відзначити, що далеко не всюди true-wireless підхід сьогодні працює. Так, позбавлення портів макбуків (особливо професіних моделей) обернулося повним фіаско, і тепер в нових моделях Apple намагається виправити свої помилки та повернути лояльність користувачів.

Apple M1

Увесь вплив переходу Apple на процесори власної розробки з інакшою архітектурою у своїх комп’ютерах нам ще доведеться оцінити, але якість і сприйняття перших лінійок вже вимальовують дуже райдужні перспективи не лише для самої компанії, а й для ринку десктопів у цілому.

Не занурюючись в нудні технологічні деталі, на ринку сьогодні є дві конкуруючі архітектури процесорів — x86 (Intel та AMD) та ARM (Quallcom, Samsung, Huawei та Apple). Процесори на першій, швидше за все, стоять у вашому компю’тері, а на другій — у смартфоні чи інших мобільних девайсах (крім більшості ноутбуків).

Довгий час x86-процесори мали значні переваги у продуктивності, але з розвитком мобільних девайсів і, відповідно, значними інвестиціями у ARM (з боку Apple та інших виробників смартфонів), цю перевагу спочатку нівелювали, а сьогодні ARM-процесори починають випереджати x86 за всіма параметрами.

Тож було питанням часу, коли хтось наважиться на цей крок і випустить не якусь експериментальну модель, а побудує на новій архітектурі свою основну лінійку продуктів. І знову такою компанією стала саме Apple.

Першими продуктами на процесорі Apple M1 у 2020 році стали лептопи Macbook Air, Macbook Pro 13″ та десктопний Mac mini. Всі вони показали вражаючі результати продуктивності та, у випадку ноутбуків, автономності. Хоча реальність дещо відрізняється від демо на презентації, все одно новинки стали величезним кроком уперед і досі не мають конкурентів, що можуть зрівнятися за сумою характеристик.

Apple не розкриває такі дані, але інтуїція підказує, що Macbook Air на M1 став справжнім бестселлером, оскільки є дуже вигідною пропозицією за співвідношенням «ціна/якість». Загалом, підрозділ Mac на момент написання цього матеріалу показує рекордні показники вже сьомий квартал поспіль — якраз з моменту релізу перших Mac на M1.

Ба більше. На вкрай консервативному ринку десктопних рішень Apple тепер вдається навернути людей у свою релігію — понад 50% купівель Mac у другому кварталі 2022 було здійснено новими користувачами, які раніше не мали комп’ютера Mac.

Більшість інших виробників поки що не поспішають з переходом на іншу архітектуру — насправді, мало в кого з них є досить ресурсів, аби розробити власні процесори, тож вони залишаються заручниками Intel та AMD, які чинять спротив глобальному процесорному переходу.

Та все ж навіть процесорні гіганти розуміють усі переваги та перспективи ARM, тож працюють над тим, аби зробити свої процесори конкурентоспроможними в новій реальності. Тож, як би не завершилася ця боротьба, вже за кілька років ринок десктопних рішень буде зовсім не таким, яким ми звикли його бачити.

Apple все ще може

Яблучна корпорація продовжує рухати індустрію вперед та задавати нові стандарти в тому, як ми сприймаємо персональну електроніку. Дійсно, варто визнати — інновації Apple в останнє десятиліття виглядають не так яскраво і захопливо як раніше. В цьому можна навіть провести паралелі між особистостями Стіва Джобса — великого й скандального шоумена та візіонера, і Тіма Кука — виходця зі сфери логістики та куратора щоденних операцій Apple впродовж двох десятиліть.

Та, хоч і з різною подачею, Apple все ще залишається вірною рішенням, які можуть вважати провальними, але компанія продовжує раз у раз доводити протилежне завдяки своїй сміливості наважуватися на ті кроки, які ніхто б інший не зробив.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...