Реклама

😵 TikTok не показує росіянам війну

Čytaty latynkoju
😵 TikTok не показує росіянам війну
  1. Головна
  2. Техно
  3. 😵 TikTok не показує росіянам війну
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Норвезька телерадіокомпанія (NRK) провела експеримент. Журналісти запустили застосунок TikTok в українському Харкові та російському Бєлґороді — місті, що знаходиться лише у 80 км від Харкова. Метою експерименту було перевірити, наскільки різний контент покажуть у цих містах.

Редакція створила два боти, які швидко гортають тисячі відео, з дуже схожими демографічними даними: українець «Ніколай» (не питайте) і росіянин «Алєксєй», обом по 19 років. Єдина різниця — це їхня IP-адреса.

Як вдалося виявити редакції NRK, українцю вже на третьому відео покажуть щось про війну.

Росіянину все ще показують досить типові для мирного часу TikTok-відео: людина, що падає на лід, цуценя із маленьким курчам тощо.

За кілька хвилин роботи перегорнули 25 роликів. Серед них українцю показали 18 пов’язаних з війною, а росіянину — лише чотири: одне з них — це виступ президента Зеленського часів його роботи у «Вечірньому кварталі», і жодного — безпосередньо з кадрами війни чи військових (навіть російських).

Так, після початку війни TikTok заборонив росіянам завантажувати нові відео від себе. Однак багато українців використовують російську мову у своїх відео та описах до них, тож ці ролики мали б з’являтися у російській стрічці. Проте, навіть після 600 переглянутих роликів ситуація не змінюється:

Аналіз переглянутих відео показав, що більшість роликів показаних українцю містили хештеги, пов’язані з війною (наприклад, #зсу або #война2022), в росіянина ж лише звичні для соцмережі #рек #fyp тощо.

Журналісти NRK пішли далі. Алгоритм TikTok враховує не лише ті відео, які вам сподобалися (і ви поставили вподобайку), але й те, скільки ви дивитеся той чи інший ролик, чи переходите ви на профіль користувача тощо — і рекомендує схожі. На першому етапі експерименту боти просто бездумно гортали стрічку.

Тепер автори захотіли імітувати поведінку реального користувача з Росії та подивитися, чи вдасться йому отримати в свої рекомендації хоча б якісь відео про війну. Російський робот спеціально відкривав і дивився відео з хештегами про війну та ставив їм вподобайки. Подібну поведінку імітували і для українського бота.

Після 1000 переглянутих роликів українець продовжував отримувати воєнний контент, а єдине відео, яке пробилося у стрічку Алєксєя — це потрапляння ракети до будівлі ОДА у Харкові. За весь період експерименту знайшлося лише 14 відео, які побачили обидва боти — і український, і російський.

Розслідування Tracking Exposed показало, що 95% контенту всього TikTok є недоступним для користувачів з Росії. Як вже було сказано, раніше TikTok офіційно заборонив росіянам завантажувати нові відео у зв’язку з «законом про фейки», який фактично забороняє публікувати будь-що про війну, окрім офіційної інформації від російського уряду. Однак у соцмережі не повідомлялося, що для росіян заблокують і контент з інших країн.

Варто нагадати, що TikTok належить китайській компанії ByteDance.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...