Реклама

☄️ Земною орбітою почав «блукати» ще один астероїд  

Čytaty latynkoju
☄️ Земною орбітою почав «блукати» ще один астероїд  
  1. Головна
  2. Техно
  3. ☄️ Земною орбітою почав «блукати» ще один астероїд  
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Астрономи підтвердили, що другий троянський астероїд почав «блукати» земною орбітою. Космічний об’єкт завширшки 1,18 км є найбільшим з досі зафіксованих, однак він з нами не назавжди.

У грудні 2020 року астрономам вдалося натрапили на об’єкт, який, здавалося, рухався трохи попереду Землі нашою орбітою навколо Сонця. Хоча тоді вони не були певні, щодо свого відкриття.

Проте нові спостереження підтвердили наявність такого об’єкту. Астрономи також заявили, що астероїд є лише другим відомим земним трояном та отримав назву — 2020 XL5.

Що таке цей «троянський астероїд»? (тиць)

Трояни — це невеликі небесні тіла, які ділять з планетою свою орбіту навколо Сонця. Роблять вони це, «паркуючись» у гравітаційно стабільних місцях, відомих як точки Лагранжа. У нашому випадку астероїд «оселився» в четвертій точці Лагранжа, та знаходиться на 60 градусів попереду Землі. Троянські астероїди поширені в Сонячній системі, включаючи величезну кількість розташованих на орбіті Юпітера.

астероїд

Художнє зображення троянського астероїда Землі 2020 XL5. noirlab.edu

На додаток до підтвердження того, що астероїд 2020 XL5 є тимчасовим явищем на нашій орбіті, нове дослідження Nature Communications надає оновлену інформацію, щодо оцінки орбіти, розміру та фізичних характеристик об’єкта. Астероїд утричі більший, за 2010 TK7, інший єдиний відомий земний троян.

астероїд

Графіка, що показує чотири точки Лагранжа вздовж орбіти Землі. Нещодавно підтверджений троян обертається навколо точки L4. noirlab.edu

Вперше 2020 XL5 було зафіксовано 12 грудня 2020 року оглядовим телескопом Pan-STARRS1 на Гаваях. Попередні спостереження вказували на його троянську природу, однак на той момент було недостатньо даних для підтвердження. Уже в лютому-березні 2021 року вчені провели додаткові обстеження, які допомогли їм в подальшому розрахувати усі дані об’єкта

Це були дуже складні спостереження, які вимагали, щоб телескоп правильно відстежував найнижчу межу висоти, оскільки на світанку об’єкт був дуже низько на західному горизонті

Сезар Брісеньйо, співавтор дослідження та дослідник з NOIRLab

Фотометричний аналіз 2020 XL5 показав, що це астероїд типу С. Об’єкти даного виду є багатими на вуглець та є найпоширенішими в Сонячній системі.

астероїд

Як це виглядало для дослідників. noirlab.edu

Об’єкт має ширину 0,73 милі (1,18 км), що робить його більшим за 2010 TK7. 2020 XL5 буде ділити з нами орбіту ще 4000 років, після чого він звільниться і вирушить у космос за новою траєкторією.

Цікаво, що 2020 XL5 став троянцем лише близько 600 років тому, що своєю чергою засмутило науковців. Адже якби астероїд був би «первинним», то він допоміг би додати інформації, щодо формування Землі.

Новий об’єкт також викликає інтерес з огляду на те, що він може стати мішенню для майбутньої космічної місії, або навіть місцем для створення космічної станції чи шахти для ресурсів.

Додамо, що раніше NASA повідомили про підготовку польоту на найдорожчий з усіх виявлених астероїдів.  Загальну вартість його порід оцінили у $700 квінтильйонів — один квінтильйон складається з 18 нулів.

Якщо бажаєте повністю ознайомитися з дослідженням астрономів тоді переходьте за цим посиланням та цим посиланням.

Раніше у NASA створили сайт на якому можна переглянути астероїди, що знаходяться навколо Землі. Там уже можна знайти наш 2020 XL5.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...