Реклама

🧠 Психосоматичні захворювання: невже деякі хвороби виникають через наші спогади?

Мозок може пам'ятати імунні відповіді, та спогади можуть провокувати їх повторне виникнення. Це може пояснювати деякі психосоматичні захворювання.
Čytaty latynkoju
🧠 Психосоматичні захворювання: невже деякі хвороби виникають через наші спогади?
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧠 Психосоматичні захворювання: невже деякі хвороби виникають через наші спогади?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Мозок може пам'ятати імунні відповіді, та спогади можуть провокувати їх повторне виникнення. Це може пояснювати деякі психосоматичні захворювання.

Людина поряд з вами починає кашляти. Ви пам’ятаєте, що зараз сезон застуди. І от в горлі починає першити, а температура тіла починає зростати. Але ж пройшло лише кілька секунд, зарано для того, щоб інфекція могла спричинити будь-які симптоми. Невже це все лише в нашій голові, Чи здатен мозок спричинити такі симптоми сам по собі,

Психосоматичні захворювання, хвороби викликані нашими спогадами або емоціями, концепція не нова. «Всі хвороби від нервів» — одна з найстаріших медичних моделей. Ментальним фактором можуть спричинятися такі дуже реальні недуги як гіпертонія, хронічний біль, імпотенція чи дерматит.

Не стане сюрпризом і те, що мозок пам’ятає наші минулі хвороби. Ми усвідомлюємо деякі з цих спогадів: як нам було зле, дні проведені в ліжку, чай з медом. Але більша частина спогадів зберігається у підсвідомості, зокрема спогади про те, як наш імунітет відреагував на захворювання. Дослідження останніх десятиліть змушують вчених повірити в те, що ці підсвідомі спогади і спричиняюсь психосоматичні хвороби. Блокування цих спогадів полегшує не лише психосоматичні захворювання, але й навіть «реальні» хвороби, згідно з нещодавнім дослідженням, опублікованим в Cell.

Згадаємо про відомий експеримент доктора Павлова. Коли він давав їжу собаці, в того виділялася слина. Павлов почав дзвонити в дзвіночок щоразу, коли подавав їжу собаці, і згодом слина почала виділятися від звуків дзвіночка, навіть за відсутності їжі. Отже, коли собака в черговий раз чув дзвоник, його мозок згадував пов’язані з цим спогади й відтворював відповідну реакцію. Але слина за відсутності їжі не має призначення, а отже й користі, вона спричиняє лише безлад.

Щось схоже відбувається з нашим імунітетом. Імунна реакція також спричиняє безлад: лихоманка, запалення, втома; але якщо в неї є призначення (як захист від інфекції), то ціна виправдана. В іншому разі це лише нікому не потрібний імунний розлад.

Багато психосоматичних захворювань є імунною реакцією у відсутності призначення. Ви можете уникати горіхи, щоб не визвати алергічної реакції, але як уникнути спогади? Прогрес в цьому питанні був невеликий, здебільшого тому що відповідальний за ці спогади регіон мозку залишався загадкою. Дотепер.

Дослідницька група з медичного факультету Ізраїльского Інституту Технологій (Техніон) припустила, що спогади про імунну відповідь зберігаються та відтворюються Острівцевою корою. Це регіон мозку, що відповідає за відчуття фізіологічного стану тіла (наприклад, температури тіла та рівня поживних речовин) і інтерпретує їх у тілесні відчуття (наприклад, тепло та голод).

Спочатку дослідники створили пам’ять про імунну відповідь. Вони викликали запалення кишківника у миші під час моніторингу активності мозку та виявили групу нейронів в острівцевій корі з підвищеною активністю. Миші дали місяць на одужання, потім, подібно до дзвіночка, дослідники використали складний хемогенетичний трюк, щоб запустити збережену пам’ять, вибірково реактивуючи ті самі нейрони острівної кори, які були активовані під час початкового запалення кишечника.

Без будь-яких зовнішніх стимулів (окрім цієї активації нейронів) запалення повернулося в тому самому місці, яке було спочатку. Просте «згадування» запалення змусило мозок його відновити.

Нарешті, дослідникам було цікаво, чи відігравала роль острівна кора під час первинного запалення, чи вона просто зберігала інформацію, яку потрібно відновити пізніше.

Знову, вони викликали запалення кишечника зовнішніми подразниками у мишей, які не мали досвіду захворювання. Однак цього разу вони пригнічували активність нейронів острівної кори. Вони виявили, що хвороба значно зменшилася з точки зору як клінічних симптомів, так і імунної відповіді.

Ці результати свідчать про те, що навіть хвороби, які раніше вважалися непсихосоматичними, можуть мати психосоматичний елемент, який погіршує їх наслідки. Виявлення ролі острівної кори в імунній регуляції відкриває двері для нових способів профілактики та лікування захворювань.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...