Реклама

🤖 Нова політика Китаю дозволяє створювати летальну автономну зброю

Čytaty latynkoju
ua.depositphotos.com
🤖 Нова політика Китаю дозволяє створювати летальну автономну зброю
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 Нова політика Китаю дозволяє створювати летальну автономну зброю
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Журналісти The Next Web проаналізували документ, в якому КНР описує власне бачення як мусить регулюватися використання штучного інтелекту у військовий цілях.

Найважливіше, що було потрібно з’ясувати — це чи має країна-підписант намір розробляти летальні автономні системи озброєння (LAWS). Це роботизовані системи, які можуть обирати та ліквідовувати цілі без жодного людського втручання. Через високу ціну помилки таких систем, а також небезпеку того, що штучний інтелект може вийти з-під контролю, експерти закликають заборонити створення таких систем.

Натомість у китайському документі взагалі не йдеться про обмеження для машин, здатних самостійно вибирати цілі та стріляти по них.

З точки зору закону та етики, країни повинні підтримувати спільні цінності людства, пектися першою чергою про добробут людей, дотримуватися принципу «ШІ на благо», а також національних чи регіональних етичних норм в області розробки, впровадження та використання відповідних систем зброї

Витяг з документу

Важливо зазначити, що ані США, ні КНР не мають жодних законів, правил чи нормативних актів, які б наразі обмежували розробку або використання летальних автономних озброєнь.

Полковник Юань-Чоу Цзінь, доцент Вищого інституту досліджень китайської військової справи та колишній директор розвідувального відділу штабу армії, порівнює заплановане КНР впровадження штучного інтелекту з використанням Третім Рейхом тактики бліцкригу під час Другої Світової війни.

Озираючись назад в історію, Вермахт ставив на бліцкриг у своїй лобовій атаці, щоб перемогти суперників, виходячи з його відносної переваги в швидкості під час Другої світової війни. Для китайців, які знайомі з бойовими мистецтвами, відповідна відома фраза містить те саме: «Немає неприступного захисту проти швидкості». Швидкість в історії вважалася критичним фактором, який визначає результат війни. Однією з переваг ШІ є прискорення прийняття військових рішень. Точніше, ШІ особливо підходить для бліц-тактики. У сценарії, де Китай веде війну проти Тайваню, відстань ускладнює миттєве підкріплення США

Інтерв’ю полковника та офіційний документ не містять згадок про LAWS, але саме таке мовчання є тим, що мусить викликати занепокоєння. Цілком імовірно, що Китай в процесі розробки чи навіть вже розробив автономну зброю і лише чекає на привід для її застосування.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту: 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...