Реклама

🎄 Цифровий детокс на свята: як відкласти телефон та перестати непокоїтися — поради редакції

Čytaty latynkoju
🎄 Цифровий детокс на свята: як відкласти телефон та перестати непокоїтися — поради редакції
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🎄 Цифровий детокс на свята: як відкласти телефон та перестати непокоїтися — поради редакції
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Через соціальне дистанціювання багато людей покладаються на відеоконференції або текстові засоби для  керування роботою та комунікації. Люди відчувають більше стресу та перевантаження через раптове та несподіване збільшення використання цифрових інструментів у повсякденному житті.

Треба ж негайно подивитись новий твіт Маска, а від сповіщення Telegram хоч і блимає око, але руки вже самі тягнуться нажати «Відповісти». І передсвятковий хаос ніяк не покращує ситуацію.

Та з наближенням Різдва ви, можливо, плануєте відпочити від роботи. Тож чому б не спробувати полегшити собі життя, хоч трохи відпочивши від технологій?

Тож ми зібрали декілька порад нашої редакції щодо digital-детоксу, які використовуємо самі.


Владислава Шевченко, комерційна директорка

— «Моя робота пов‘язана з постійними перемовинами з клієнтами, тож після роботи та на вихідних я часто продовжую перебувати на зв’язку. Ця звичка не дозволяє мені повністю розслабитися, тому я спробувала вимикати сповіщення на смартфоні, але це не допомогло. Я починала думати про роботу та переживати, що пропустила якесь важливе повідомлення.

Щоправда, потреба у відпочинку від смартфона не зникла, тож я вигадала для себе інший спосіб. Тепер кожні вихідні я намагаюся пробувати нове для себе хобі. Наприклад, минулих вихідних я вчилася кататися на роликах. Під час катання важко думати про роботу, тому що я зосереджуюся лише на своїх рухах, аби не впасти. Тому моя порада — придумайте хобі, яке вас захоплюватиме настільки, щоб ви не думали про роботу, а рука навіть не тягнулася до смартфона»


Станіслав Троянов, відповідальний за приколи Na chasi

— «Я дуже люблю приколи та меми, через що іноді можу досить довго сидіти в телефоні й дивитись чергове смішне відео. Водночас я розумію, що це може якось заважати моєму життю і я розпочав відстежувати, скільки саме часу я на це витрачаю.

Для цього я встановив трекінг часу на телефоні — щопонеділка він мені каже, скільки саме часу я в середньому витратив у телефоні минулого тижня. Це допомагає загалом контролювати, як багато я користуюсь телефоном. Також я встановив застосунок Forest (доступний на iOS та Android). З цією програмою можна «саджати дерева» — коли не користуєшся телефоном твоє дерево росте. Так можна виростити цілий ліс. У застосунку є багато різноманітних дерев й можна всіляко налаштовувати режими під себе. Також за успішно посаджене дерево дають монетки, на які можна купляти інші дерева чи посадити реальне дерево!»

Також якщо відчуваєте сильну залежність від смартфона, то раджу використовувати його для чогось корисного. Замість соцмереж, наприклад, послухати подкаст чи почитати новий цікавий пост на Na chasi»


Маргарита Костенко, SMM-менеджерка

— «Думаю ми усі розуміємо, що для ідеального детоксу потрібно поїхати до лісу, де немає зв‘язку і просидіти там настільки довго, наскільки це можливо.
Але якщо (і коли) це не варіант, я знайшла для себе дієвий спосіб набагато менше часу проводити у мережі — свідомо робити тільки одну справу, і якщо ця справа не пов’язана з телефоном, то він має бути вимкненим чи хоча б з вимкненим інтернетом.

Тобто, якщо читаєш книгу, то тільки читаєш, якщо спілкуєшся з друзями, то не відволікаєшся на те, щоб перевірити хто там поставив реакцію на сторіз. Ви будете здивовані наскільки знизиться екранний час, якщо не перевіряти телефон у той час, коли він насправді не потрібен. І наскільки більше користі та задоволення ви отримаєте від того, що ви робите не відволікаючись»


Тетяна Шамрай, вечірня редакторка

— «Інколи, мені важко розслабитись, перестати скролити стрічку соцмереж і «заїдати» стрес контентом. Знайома порадила мені застосунок для медитацій Balance (доступний на iOS та Android).  Можна вибрати комплексний план медитацій для різного рівня: від початківців до більш обізнаних користувачів. А також вибрати медитацію, яка допоможе з конкретною проблемою, наприклад тривожністю або прокрастинацією. Останнє нововведення — Holiday Stress, допоможе подолати напруження перед святами, залежно від того, що саме вас турбує.

Через деякий час я помітила, що не тільки стала менше нервувати, а й рідше брати телефон в руки. Медитація кожен день вчить не метушитися, звертати увагу на те, що вас оточує, давати собі час просто насолодитися перервою без чашки чаю в одній руці, а телефоном в іншій.

Цифровий шум постійно заважає якісно сприймати новий досвід, формувати думки й робити висновки. Спробуйте використати digital-детокс як можливість подумати про те, як ви можете якісно поєднати досягнення технологій і турботу про своє ментальне здоров’я»


Олександр Мамзуренко, головний редактор

— «В моїй роботі постійно треба бути на зв’язку — вихідні, свята, ніч, день, не має значення. Щойно закінчується активний день у Європі, просинається Америка і починає активно постачати новини.

Але якщо не робити в такому режимі перерви, можна точно з’їхати з глузду, і в нашій роботі це точно не допоможе. Тому, як би мені не хотілося, щоб на нашому сайті були всі новини світу і першими, я налаштував собі як на телефоні, так і на ноутбуці різні «розумні» алгоритми. Наприклад, у мене вимикаються всі робочі сповіщення, коли я приходжу додому — це телефон визначає за геолокацією. Сповіщення збираються в окрему папочку, яку я потім розберу, коли наступного дня прийду до офісу.

Також я налаштував собі повне вимкнення будь-яких сповіщень на ніч, починаючи з 22:00 і до 8:00 за виключенням кількох близьких людей. За практикою, навіть найважливіші робочі питання завжди можуть почекати до ранку.

Хоча зовсім відмовитися від гаджетів у неробочий час мені не вдається (та я й не бачу в цьому великого сенсу для себе), та іноді я влаштовую собі й «повний детокс» і відмовляюся від усього, що має дисплей. Зазвичай, наприкінці таких днів я почуваю себе значно краще, думки прояснюються і приходить багато нових цікавих ідей»

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...