Реклама

🧐 У США винайшли гаджет, який рятує від передозування наркотиками 

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧐 У США винайшли гаджет, який рятує від передозування наркотиками 
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧐 У США винайшли гаджет, який рятує від передозування наркотиками 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

В другій половині 1990-х років у США розпочалась опіоїдна епідемія — лікарі повсюдно виписували пацієнтам анальгетики-опіати (кодеїн, оксикодон, фентаніл тощо). Ці ліки викликають сильну залежність, яка викликає зловживання цими препаратами, які відпускаються лише за рецептурою. Через неможливість дістати ліки люди почали вживати героїн та метадон, які не тільки викликають залежність, а й значно підвищують смертність через зловживання та часті передозування.

Як передає Scientific Reports, науковці Вашингтонського університету розробили гаджет, який зможе зменшити випадки передозування опіатами. Пристрій складається з пластиру з акселерометром і невеликої коробочки з процесором, батареєю та інжектором з налоксоном — препаратом, що блокує дію наркотиків.

Читайте також: 🗺 Як п’ятеро українців знайшли пригоди далеко за кордоном + конкурс

Гаджет аналізує дихання пацієнта і якщо він помічає якісь зміни чи сповільнення — вводить налоксон. За словами науковців, їхній винахід показав успішні результати на 25 наркозалежних волонтерах у Ванкувері. Пристрій правильно визначав ритм дихання та вчасно міг ввести необхідний препарат, аби врятувати людину. Також провели додатковий експеримент зі звичайними добровольцями, які затримували дихання, імітуючи передозування — у цьому випадку через 15 секунд вони одразу отримували дозу ліків.

Про загальне використання пристрою говорити ще рано. Науковці планують перевірити його роботу у реальних умовах, аби упевнитись у ефективності приладу.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...