Реклама

👁 Як метавсесвіт Facebook використовуватиме фінтех на повну потужність

Марк Цукерберг зробив заяву про перейменування Facebook Inc у Meta та про глобальні плани створення віртуального світу.
Čytaty latynkoju
👁 Як метавсесвіт Facebook використовуватиме фінтех на повну потужність
  1. Головна
  2. Техно
  3. 👁 Як метавсесвіт Facebook використовуватиме фінтех на повну потужність
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Марк Цукерберг зробив заяву про перейменування Facebook Inc у Meta та про глобальні плани створення віртуального світу.

28 жовтня відбулася щорічна конференція Facebook Connect. У контексті презентації ми дізналися головне нововведення, що визначає розвиток інтернету в новій реальності. Марк Цукерберг зробив заяву про перейменування Facebook Inc у Meta та про глобальні плани створення віртуального світу. У цьому блозі я розгляну нововведення інтернет-гіганта, а також досліджу роль фінансових технологій у роботі нового метавсесвіту.

Ніл Стівенсон, американський письменник-фантаст, ще в 1992 році у своєму романі «Лавина» ввів термін «метасвіт». Поняття мало на увазі розвиток технологій інтернету на новому віртуальному рівні. Метавсесвіт — це створений людиною цифровий світ, здатний вмістити доповнену та віртуальну реальності. Метою цього світу є організація вільного місця для втечі від дійсності, іншими словами віртуального притулку. Механіка нової віртуальної реальності дозволить виконати будь-яку дію, доступну людині у реальному світі, після підключення до системи за допомогою свого аватара (штучної оболонки). Персонаж у метавсесвіті може бути ким забажає, а смерть у такому світі не означає смерть людини у реальному житті.

Марк Цукерберг, співзасновник та контрольний акціонер Meta, заявив, що новий світ здатний стати наступним щаблем розвитку зв’язків між людьми й тому буде відкритий для кожної людини на планеті. Абсолютно будь-який користувач матиме можливість навчатися, а також грати у 3D. Раніше забезпечення таких можливостей вважалося неможливим. Водночас флагмани компанії — Instagram, Facebook, WhatsApp — залишаться без змін.

https://unsplash.com/photos/DeyfdybVQhA

Корпорація Цукерберга розвиває не лише свої соціальні мережі, а й продукти для віртуальної реальності Oculus та Horizon у своїй дочірній компанії Facebook Reality Labs, а також працює над криптовалютою Libra та криптогаманцем Novi. Таким чином, Meta створила практично всі інструменти для повноцінного функціонування віртуального світу. Компанія планує залучити кілька десятків тисяч досвідчених інженерів для підтримки функціоналу метавсесвіту.

На перших етапах Meta планує інвестувати $10 млрд у свій віртуальний світ для створення інфраструктури. Компанія має намір об’єднати всі свої продукти, що входять до Facebook, а також додати нові сервіси та формати внаслідок впровадження технологій доповненої та віртуальної реальності. Наразі ще точно не відомо, яким чином функціонуватиме новий світ, але вже є інформація про значну роль криптотехнологій NFT чи смартконтрактів.

Я згадала про криптовалюту не просто так, адже у метавсесвіті купують одяг, взуття та багато іншого. Криптовалюта у віртуальному світі може дозволити аватарам отримувати та відправляти гроші швидко, надійно та без додаткових витрат. Таким чином створюється величезна платіжна мережа, в якій засобом оплати ймовірно стане криптовалюта Libra або будь-який інший коїн. Ці дії прогнозовано будуть локомотивом для ринку платежів та компаній, які займаються переказами грошей у цифровому світі.

Останнє століття стало часом розподілу способів оплати через виникнення нових методів передачі даних та інформації, а також зростання кількості транзакцій, які здійснюються однією людиною. Сервіси переказу грошей, наприклад, PayPal, Square та Cash App, більше не вважаються альтернативними й стали в один ряд із банківськими картками. Транзакції всередині платіжних платформ — фактично просто перерозподіл грошей всередині однієї екосистеми. З огляду на це, перекази коштів здійснюються миттєво та без комісій. Виходячи з усього перерахованого вище, прогнозується революція на ринку, оскільки цифрові транзакції будуть оплатою за віртуальні товари.

Механіка віртуального світу, теоретично, дозволить зробити платіжні системи ще краще, ніж у реальному. Така економічна система містить товари, існування яких є тільки у віртуальному світі, а придбання їх можливе лише за допомогою цифрової покупки. Це також означає, що з нижчою собівартістю. Здебільшого ціна таких товарів коливається від $5 до $100 за одиницю, проте їхня сумарна економіка — величезна.

Весь ринок digital goods для ігор оцінювався в $54 млрд, станом на 2019 рік. Такі суми можна порівняти з кінопрокатом — $42 млрд та музичними магазинами — $30 млрд за той самий період. Перевагою цих транзакцій є відсутність системного фінансового ризику та критичної ролі у суспільстві. Проте варто зауважити, що вони охоплюють тисячі користувачів ринку та дюжину платформ-конкурентів, що безумовно підштовхне технології, творчість та інновації у фінтех сфері.

Лідери на ринку сприйняли новину про створення метавсесвіту як сигнал до дії та вже приготувалися виходити на віртуальні ринки. Наприклад, компанія Nike поспішила зареєструвати фірмові логотипи та слоган у категорії  «віртуальні товари». Юристи компанії подали 7 заяв до Управління патентами та товарними знаками США, щоб убезпечитись від неліцензійного використання своїх товарних знаків. Неважко зрозуміти, що Nike вже готується до виходу на віртуальні ринки.

Акції Facebook (на біржі NASDAQ: FB) зросли більш ніж на 3% в день презентації метавсесвіту. Очевидно, що інвестори та багато учасників ринку зацікавилися цифровою реальністю. У міру розвитку проєкту розширюватимуться методи оплати, збільшиться швидкість транзакцій та зменшиться їх вартість. Таким чином платіжний ринок зростатиме пропорційно.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...