Реклама

⚙️ Автоматизуй повністю: як сьогодні людина може спростити своє життя

Розповідаю про появу автоматизації та ІоТ, їх сучасний стан та перспективи у майбутньому.
Čytaty latynkoju
⚙️ Автоматизуй повністю: як сьогодні людина може спростити своє життя
  1. Головна
  2. Техно
  3. ⚙️ Автоматизуй повністю: як сьогодні людина може спростити своє життя
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаю про появу автоматизації та ІоТ, їх сучасний стан та перспективи у майбутньому.

Останнім часом автоматизація, зокрема домашня автоматизація, отримала значну популярність. Завдяки їй життя стає простішим щодня. Автоматизація є невід’ємною від Інтернету речей — системи, що дозволяє поєднувати пристрої та керувати ними через мережу.

Короткий огляд історії автоматизації та Інтернету речей

Інтернет речей тісно пов’язаний з автоматизацієї, адже має на увазі ті пристрої, які допомагають автоматизувати щоденні задачі та забезпечити комфортне та безпечне життя. Сам термін «Інтернет речей» придумав Кевін Ештон в 1999 році, хоча історія почалася раніше.

В 1980-х роках студенти Університету Карнегі-Меллон винайшли перший пристрій ІоТ. Вони змусили торговий автомат Coca-Cola, який стояв у їхньому кампусі, повідомляти про його наповненість через мережу. В 1990 році Джон Ромкі вперше приєднав тостер до Інтернету. А рік по тому студент Кембриджського університету за допомогою прототипу веб-камери вирішив відслідковувати наявність кави у кавоварці на кухні. Хто б міг подумати, що всі ці студентські винаходи у майбутньому стануть основою такої потужної системи, як Інтернет речей.

У 2000 році LG Electronics представили перший у світі холодильник, під’єднаний до Інтернету, дозволяючи споживачам робити покупки online. А у 2005 році з’явився робот-кролик, який міг повідомляти останні новими, прогноз погоди та навіть зміни на фондовому ринку. Нарешті у 2008 році у Швейцарії відбулася перша Міжнародна конференція, присвячена Інтернету речей.

Життя з ІоТ: що можна делегувати розумним пристроям

Сьогодні до Інтернету речей під’єднано мільярди пристроїв, які спрощують життя людям у різних куточках планети. Експерти очікують, що до 2030 року ця кількість збільшиться до 100 мільярдів. І це не дивно, адже ІоТ приносить безліч переваг.

Перш за все, слід згадати про безпеку життя та дому, адже це ледь не найголовніша потреба, яку хоче задовольнити людина. Наразі існують різноманітні smart-системи для охорони житла, а також датчики, які реагують на дим, загоряння, затоплення тощо. За своїм житлом можна слідкувати віддалено за допомогою смартфону. А якщо людини немає вдома, пристрої у разі виникнення небезпеки самостійно викличуть необхідну рятівну службу.

Із пристроями Інтернету речей людина може більше турбуватися про екологію, докладаючи менше зусиль. Сучасні smart-лампочки не лише економлять електроенергію, але й вміють підлаштовувати рівень необхідного освітлення, наприклад, залежно від кількості природного світла.

А як щодо побутової рутини? Побутова smart-техніка знає, як готувати їжу (треба лише вкинути необхідні продукти), завдяки інтегрованим таймерам можна налаштувати початок приготування ранкової кави, поки людина ще в ліжку, чи ввімкнення прання. Поки власник відпочиває, робот-пилосос охоче прибере житло.

Крім цього, Інтернет речей допомагає слідкувати за станом здоров’я, практично без додаткового втручання людини. Все що необхідно — наприклад, одягнути браслет, який стежитиме за показниками організму, а у випадку небезпеки надішле дані в медичний центр. Особливо показовим є ситуації використання пристроїв ІоТ в період пандемії COVID-19.

Чому майбутнє неможливе без Інтернету речей?

Немає сумнівів, що майбутнє тісно пов’язано з автоматизацією та Інтернетом речей, адже можливості пристроїв ростуть з кожним днем. Сьогодні існує чотири основні напрями, де використовуються досягнення IoT. Це бездротові технології, або ті ж фітнес-браслети, smart-окуляри, шоломи віртуальної реальності, якими сьогодні вже мало кого здивуєш. Smart-будинок передбачає пристрої, що допомагають зробити житло безпечнішим, комфортнішим та полегшити щоденні побутові задачі. Smart-міста мають на увазі технології керування громадським транспортом без водія. А smart-виробництво передбачає, що людські ресурси, особливо на підприємствах зі шкідливими умовами, будуть замінені на роботів.

В контексті неминучого smart-майбутнього слід окремо зауважити поняття автоматизації багатоквартирних будинків. З кожним роком кількість мешканців міст зростає, відповідно зростає кількість багатоквартирних будинків. Один зі способів забезпечити максимальний рівень комфорту та безпеки в такому житлі є встановлення smart-системи на цілий будинок, адже всі квартири пов’язані між собою. Під час виникнення пожежі чи затоплення в одному приміщенні, є загроза для інших. Smart-система ж дозволяє попередити такі ситуації. Крім датчиків, що реагують на задимлення чи воду, можна встановити систему розпізнавання облич для входу на територію житлового комплексу, що захистить житло від незнайомців.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...