Реклама

🤖 Інтернет речей як секретна зброя у боротьбі проти COVID-19

Про важливу роль пристроїв ІоТ в охороні здоров'я, оскільки вони допомагають швидше та простіше діагностувати, лікувати та контролювати пацієнтів.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤖 Інтернет речей як секретна зброя у боротьбі проти COVID-19
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 Інтернет речей як секретна зброя у боротьбі проти COVID-19
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про важливу роль пристроїв ІоТ в охороні здоров'я, оскільки вони допомагають швидше та простіше діагностувати, лікувати та контролювати пацієнтів.

Інтернет речей став однією з найпопулярніших тем для обговорення останнім часом. Особливо, важливу роль пристрої ІоТ стали відігравати в охороні здоров’я, оскільки вони допомагають швидше та простіше діагностувати, лікувати та контролювати пацієнтів.

Я, Вадим Сидоренко, засновник і СЕО технологічного стартапу OMO, розповідаю, про важливість Інтернету речей в контексті боротьби з пандемією COVID-19.

Роль ІоТ під час пандемії для охорони здоров’я

COVID-19 нині становить серйозну небезпеку, оскільки поширюється та розвивається набагато швидше, а ускладнення вірусу важко передбачити. Тому важливо мати змогу швидко виявляти захворювання, щоб запобігати його поширенню.

Пристрої ІоТ в цьому контексті стають справжньою зброєю у боротьбі з COVID-19. Вони допомагають боротися з вірусом на трьох етапах, зокрема використовуються для ранньої діагностики, моніторингу пацієнтів на карантині та після одужання. Рання діагностика сприяє меншій кількості інфікування і більш якісному обслуговуванню хворих. Пристрої, що використовуються під час карантину, допомагають стежити за дотриманням самоізоляції. А девайси для відстежування пацієнтів після одужання спрямовані на відстежування симптомів, що можуть знову проявитися.

Серед пристроїв ІоТ, ефективних для боротьби з COVID-19, можна виокремити такі: пристрої, що необхідно носити, дрони, роботи, кнопки ІоТ та різноманітні застосунки для смартфонів.

ІоТ для ранньої діагностики COVID-19

Пристрої ІоТ для ранньої діагностики допомагають запобігати поширенню вірусу, оскільки здатні швидко аналізувати симптоми та показники стану здоров’я. Інтернет речей може значно пришвидшити і збільшити ефективність процесу виявлення хворих.

Серед пристроїв ранньої діагностики важливе місце займають пристрої, що необхідно носити, наприклад, браслети, оскільки вони відразу отримують інформацію про стан організму. Розумні термометри використовуються для постійного вимірювання температури тіла; вони точні та прості у використанні, а також не потребують близького контакту пацієнтів з лікарями на відміну від інфрачервоних термометрів. Розумні шоломи та розумні окуляри також є чудовою альтернативою інфрачервоним термометрам, оскільки зменшують кількість взаємодій між людьми.

Дрони ІоТ забезпечують можливість виявити інфікованих людей у натовпі, деякі з них розроблені для вимірювання температури тіла. Інший помічний пристрій Інтернету речей — спеціальні роботи, які можуть допомогти медичним працівникам проводити тестування та взаємодіяти з пацієнтами, знижуючи ризики інфікування.

Користь пристроїв ІоТ на карантині

Карантин — важливий фактор у боротьбі з пандемією, що сприяє зменшенню поширення вірусу. В цьому контексті пристрої ІоТ допомагають контролювати, чи пацієнти дотримуються встановлених правил карантину.

Зокрема пристрої, які необхідно носити, безпосередньо повідомляють органи охорони здоров’я про місцеперебування об’єкта, а також його показники. Вони під’єднуються до мобільного застосунку через Bluetooth, а лікарі можуть перевіряти дані за допомогою спеціального веб-інтерфейсу. Дрони, крім вищезгаданої функції, можуть додатково проводити дезінфекцію територій, розпилюючи антисептичні речовини, та доставляти набори для тестування на COVID-19, зразки або медичне приладдя між лабораторіями і медичними центрами, зменшуючи взаємодію між людьми. Роботи ІоТ, якими можна керувати віддалено, захищають медичний персонал від контакту з інфікованими пацієнтами. З їхньої допомогою можна проводити віддалену діагностику, операції та лікувати пацієнтів.

Кнопки Інтернету речей являють собою запрограмовані пристрої, які можна використовувати для повторюваних задач. Наприклад, така кнопка може бути налаштована на виклик лікаря і її можна застосовувати для швидкого сповіщення про погіршення стану пацієнта, що знаходиться на карантині, і отримання подальшої медичної допомоги. Застосунки для смартфонів є тим інструментом, який допомагає слідкувати за пацієнтами на ізоляції. Наприклад, у Польщі було розроблена програма, через яку вони повинні надсилати випадкові селфі щодня лікарям, таким чином вдається контролювати їхнє перебування на карантині.

Як пристрої ІоТ сприяють людям після одужання

Одужання після COVID-19 — це ще не кінець боротьби, адже людям необхідно повернутися до нормального життя, зокрема відновитися ментально та повернутися до праці після віддаленої роботи. В цьому випадку пристрої ІоТ також стають у пригод

Основна функція таких девайсів — забезпечити дотримання безпечної дистанції. Для цього використовуються пристрої, що необхідно носити, роботи та дрони. Останні також можуть допомагати в поширенні важливих повідомлень в районах, де погано працює Інтернет. Щодо мобільних застосунків, то люди після одужання від COVID-19 використовують їх для підвищення обізнаності про вірус, а також для відстежування контактів, визначаючи, чи перебуває людина в близькості від інфікованого.

Майбутнє пристроїв ІоТ у сфері охорони здоров’я

Інтернет речей став одним із тих важливих факторів, що сприяє боротьбі з COVID-19. У майбутньому пристрої ІоТ відкриють більше можливостей для використання у сфері охорони здоров’я. Наприклад, якщо інтегрувати штучний інтелект і технології Інтернету речей, можна мінімізувати контакт хворих пацієнтів і медичних працівників, захищаючи останніх. Таким чином, якщо це робот, його можна навчити самостійно діагностувати захворювання за рядом симптомів, аналізувати стан пацієнта, призначати лікування або видавати ліки. Все це буде здійснюватись без присутності медичних працівників. Також завдяки інтеграції штучного інтелекту і пристроїв ІоТ можна боротися з нестачею медичного персоналу.

Таким чином, пристрої ІоТ вже зробили значний внесок у боротьбу з COVID-19. І хоча зараз здається, що це лише інновації, які  не є обов’язковими до застосування, пройде зовсім небагато часу, коли технології Інтернету речей стануть невід’ємною частиною сфери охорони здоров’я.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...