Реклама

📜 В Острозі оцифрують старовинні рукописи

Вже скоро оцифровані тексти стануть колекцією одного з найбільших профільних музеїв США.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
📜 В Острозі оцифрують старовинні рукописи
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📜 В Острозі оцифрують старовинні рукописи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже скоро оцифровані тексти стануть колекцією одного з найбільших профільних музеїв США.

Острозький Музей книги та друкарства оцифрує давні рукописи, про це повідомляє Читомо. За словами директора з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога Андрія Брижука, цей проєкт проводять спільно з Музеєм і бібліотеки рукописів Хілл, що працює при Університеті Абатства Сейнт-Джон у США.

Спочатку в Острозі відсканують рукописи, а потім їх зберуть на жорсткому диску й відправлять у США. Наразі вже є копії понад п’ятдесяти рукописів.

Музей має більш ніж півтори тисячі старовинних рукописів XVI-XVIII століть і приблизно 150 текстів XVI-XXI століть.

Ми показали готовність до диджиталізації експонатів ще у 2019 році. У нас був проєкт «Малі міста — великі враження», під час якого провели виставку, де експонати-книги були у вітринах, а поряд лежали планшети з оцифрованими копіями, що можна було «погортати». Це побачили представники американського проєкту в Україні, звернулись до нас, з того почалась наша співпраця, у листопаді минулого року ми почали оцифровувати

Андрій Брижук, директор з наукової роботи державного історико-культурного заповідника Острога

Також Андрій Брижук зазначив, що згодом оцифровані копії оприлюднять на сайті бібліотеки у спеціальному розділі. Наразі в колекції Музею та бібліотеки рукописів Хілл є більш ніж триста тисяч копій стародавніх рукописів з усього світу і вже скоро зібрання доповниться українськими матеріалами.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...