Реклама

🤔 5 технологій, які змінюють наше життя зараз

З кожним роком технології стрімко розвиваються, змінюючи наш світ. Якщо на початку тисячоліття інтернет здавався чимось дивовижним, а мобільні телефони — здебільшого привілеєм, то зараз це вже буденність, якою нікого не здивуєш. Набагато цікавіше дізнатися, які фантастичні, на перший погляд, речі стануть для нас звичністю незабаром. Разом з glo™ ми підготували матеріал про технології, які здатні змінити наше життя до невпізнаваності вже у найближчому майбутньому.
Čytaty latynkoju
🤔 5 технологій, які змінюють наше життя зараз
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤔 5 технологій, які змінюють наше життя зараз
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З кожним роком технології стрімко розвиваються, змінюючи наш світ. Якщо на початку тисячоліття інтернет здавався чимось дивовижним, а мобільні телефони — здебільшого привілеєм, то зараз це вже буденність, якою нікого не здивуєш. Набагато цікавіше дізнатися, які фантастичні, на перший погляд, речі стануть для нас звичністю незабаром. Разом з glo™ ми підготували матеріал про технології, які здатні змінити наше життя до невпізнаваності вже у найближчому майбутньому.

На правах реклами

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну або нікотину

? Підкорення Марса

Одним з найбільших викликів для людства наразі є дослідження та підкорення Марса. Складність полягає у тому, що лише раз на приблизно 26 місяців планети Сонячної системи шикуються так, що відстань між Марсом та Землею стає мінімальною, тож можна заощадити на паливі при польоті.

Цього літа якраз такий період, до якого США, Китай та ОАЕ підготували власні місії. NASA відправила на Марс апарат, який досліджуватиме ґрунт планети — марсохід збиратиме зразки поверхні землі. Крім цього, у 2026 році NASA планує запустити корабель на Марс, який за розрахунками має прибути у 2028 році.

технологій

Китай підготував місію Tianwen-1, яка доставить на Марс орбітальний апарат та марсохід зі станцією зондування, що дозволить зазирнути на десятки метрів у глибину планети, аби зрозуміти її будову. Такі прилади на Марс ще ніколи не доставляли.

Місія ОАЕ під назвою Hope або EMM (Emirati Mars Mission) спрямована більше на зацікавленість молоді цієї країни до дослідження космосу, проте вона теж матиме практичне застосування. На Марс відправили апарат, який спостерігатиме за різними місцями на планеті у різний час доби протягом марсіанського року.

Щоправда, найамбітніші плани на Марс в Ілона Маска. Його компанія SpaceX у найближчі п’ять років планує розробити повноцінну систему автономного життєзабезпечення, спроєктовану з урахуванням марсіанських умов. Перші вантажні човники на Марс мають доставити вже у 2022 році за допомогою ракети власного виробництва BFR (Big Fucking Rocket). За два роки після цього на Червону планету хочуть відправити пілотований космічний корабель Starship. Його мета — розгорнути на поверхні Марса базу та підготувати її для майбутніх поселенців.

технологій

Щоб пришвидшити процес дослідження Марса, науковці також розглядають інші шляхи від Землі до Червоної планети. Наприклад, науковець Ноам Ізенберг з Університету Джонса Гопкінса запропонував використовувати Венеру у якості додаткового майданчика для польотів на Марс.

✅ Новітні технології нагрівання тютюну

Повернемося знову до нашої планети, життя на якій постійно змінюється, а інтенсивний темп мегаполісів задає тренди споживання у різних категоріях продуктів.

Наприклад, досить довго люди вважали, що основною причиною шкоди від куріння є нікотин, проте з розвитком технологій науковці виявили, що більш небезпечними є продукти горіння, адже температура горіння сигарети досягає 800-900 °C.

Тому тютюновий гігант «Бритіш Американ Тобакко» (БАТ) розпочав у 2011 році працювати над створенням бездимних альтернатив. За п’ять років компанія представила світові glo™ — бездимну систему для нагрівання тютюну, відому також як heat-not-burn.

технологій

Тобто, девайс glo™ працює за принципом нагрівання, а не спалювання тютюну. При використанні замість диму виходить пара, яка складається в основному з води, гліцерину, ароматизаторів і нікотину.

Проте, це не єдина перевага glo™, адже завдяки ньому люди більше не пропалять улюблений костюм чи сукню, не забруднять попелом улюблене взуття, а ще більше не зможуть пустити димом в обличчя співрозмовнику*. Також аерозоль від glo™ залишає менше запаху** на предметах інтер’єру та одязі.

Цьогоріч БАТ іде ще далі та презентує українцям новинку — інноваційний девайс glo™ HYPER у новому ергономічному дизайні з покриттям корпусу soft touch*** (доступний у чорному, помаранчевому, синьому і білому кольорах). Замовити новинку можна на сайті.

технологій

Пристрій glo™ HYPER призначений для використання зі стіками neo™ **** у новому форматі демі, які містять на 30% більше тютюну порівняно з попередньою лінійкою neo, а також залишають приємний післясмак. Новий девайс має два режими: Standard і Boost. Режим Boost забезпечує яскравіший смак завдяки посиленому прогріву стіка до температури 280°С. Нагрівання відбувається лише за 15 секунд, тривалість сесії становить 3 хвилини, водночас як у режимі Standard — стік нагрівається до 245°С за 20 секунд, а час використання — 4 хвилини.

Для нового девайса glo™ пропонує широку лінійку смаків стіків neo™ у демі форматі, які чудово доповнять літній відпочинок у місті. TERRACOTTA TOBACCO з насиченим смаком високоякісного тютюну з кремовими нотками та м’яким післясмаком, REDBERRY PASTEL з освіжаючим смаком ментолу, що доповнюється капсулою зі смаком міксу червоних ягід, BRILLIANT BERRY з делікатним ягідним ароматом та капсулою зі смаком лісової ягоди, а також MAGNETIC PINEAPPLE — збалансований тютюновий смак, що в один клік доповнюється яскравими нотками тропічних фруктів.

технологій

Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними і викликають звикання

* Не сигаретний дим, а аерозоль від нагрітого тютюну. Це не обов’язково означає, що даний продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.

** У порівнянні зі звичайною сигаретою під час куріння. Це не обов’язково означає, що даний продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.

*** Крім glo™ HYPER у білому кольорі

**** Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними і викликають звикання

? Штучна їжа

Якщо ви гадали, що стрімкий розвиток технологій стосується лише роботів і гаджетів, то це не зовсім так. Один з головних проривів останніх років стався у food tech, де науковці навчилися вирощувати штучну їжу за допомогою синтезу білків, амінокислот та інших речовин з рослин, олій тощо.

В Україні штучна їжа насамперед асоціюється з американською компанією Beyond Meat, яка створила м’ясо на рослинній основі, що не поступається за смаком справжньому. Основні його інгредієнти: горох, рис, вода, картопляний крохмаль, рапсова олія. А червоний колір котлеті надає буряковий сік.

технологій

Наприкінці минулого року Beyond Meat вийшла на український ринок: товари цієї компанії можна придбати у магазині або скуштувати страви з них у  ресторанах та кафе. Ще одним потужним гравцем на світовій арені штучного м’яса вважається компанія Impossible Foods. Разом дві компанії продали вже понад 40 млн рослинних котлет для бургерів.

Крім штучного м’яса, якому швидко вдалося завоювати прихильність в усьому світі, світові компанії працюють також над створенням штучної риби, штучних яєць та навіть молочної продукції. Наприклад, компанія Good Catch пропонує споживачам скуштувати тунця, зробленого з водоростей та бобових. Водночас американська компанія Clara Foods навчилася вирощувати яєчний білок з генномодифікованих дріжджів, а Perfect Day виготовляє сироватковий білок, з якого нещодавно представила лімітовану серію морозива.

? 3D- та 4D-друк

Ще одним трендом у світі стає 3D-друк невеликих деталей та різноманітних прототипів, які вже дозволяють великим підприємствам швидше тестувати продукти. А в майбутньому, щоб, наприклад, зробити деталь для пошкодженого автомобіля, заводам буде достатньо 3D-принтера замість того, щоб встановлювати складні верстати та дороге обладнання.

Водночас за допомогою 3D-друку кожна людина може за лічені години створювати власні вироби та персоналізувати їх під себе, що особливо важливо для покоління Z, яке стає основною цільовою аудиторією для виробників.

технологій

Якщо навіть побутові домашні 3D-принтери вже майже стали повсякденням, то наступним кроком стануть 4D-принтери, які зараз набирають популярність. Вони друкують матеріали та предмети, що можуть змінюватися під зовнішнім впливом, наприклад, вологи, тепла, тиску, струму, ультрафіолетового світла або іншого джерела енергії.

Наприклад, у 2016 році науковці Гарвардського університету представили власну розробку 4D-друку, вироби якого при контакті з водою починають розширюватися та міцніти, доки не набудуть попередньо запрограмованої форми. Також у вивчення 4D-технологій активно залучений всесвітньо відомий китайський бренд матеріалів для 3D-друку eSun, який представив 4D-матеріал з ефектом пам’яті — під впливом певної температури матеріал набуватиме первісної форми.

? VR та AR-технології

Настав час перейти до віртуальної реальності, яка стрімко увірвалася у наше звичне життя та вже не викликає жодного подиву, адже стала однією з улюблених розваг людей в усьому світі.

Одягаєш окуляри та потрапляєш у створений комп’ютером тривимірний світ. Проте насправді набагато важливішою для світу є технологія доповненої реальності, коли створене комп’ютером зображення накладається на об’єкти реального світу. Це має безліч можливостей та перспектив для покращення умов повсякденного життя людини.

Наприклад, ви хочете купити нову лампу в вітальню, але не знаєте, чи впишеться вона в інтер’єр. Щоб не помилитися, ви завантажуєте застосунок, обираєте з каталогу магазина потрібну лампу, наводите камерою на місце у квартирі і вирішуєте, чи підходить вона вам.

Крім розваг та буденного життя, широке застосування доповненої реальності можна зустріти в інженерній справі та будівництві. Так, окуляри доповненої реальності дозволяють використовувати на будівельному майданчику цифрову копію об’єкта у режимі реального часу, що дозволяє скоротити кількість помилок. Наприклад, компанія Mortenson використовувала шоломи доповненої реальності Daqri під час будівництва центру у Міннеаполісі.

Перешкодою для масового використання шоломів є їхня вартість, яка у випадку з Mortenson склала $15 тисяч. Тож наступним кроком для широкого застосування доповненої реальності має стати створення доступних та зручних окулярів, щоб доповнена картинка була доступна у будь-який момент.

Наприклад, Apple планує випустити AR-окуляри у 2023 році, а Google працює над удосконаленням AR-окулярів під назвою Google Glass. Для цього компанія придбала канадського виробника розумних окулярів North. Apple та Google також активно розвивають власні платформи для розробки застосунків із доповненою реальністю — ARKit та ARCore відповідно.

Партнер матеріалу

Посилання на сайт

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...