Реклама

📱 Особистий досвід: чи можна вивчити англійську мову лише за допомогою мобільних застосунків

Навчити вас мові за кілька місяців, підготувати до TOEFL за кілька тижнів та інші привабливі обіцянки пропонують різноманітні мобільні застосунки для вивчення мов. Разом із сервісом з вивчення англійської EnglishDom, ми з’ясували, наскільки формат навчання у EdTech-сервісах є ефективним та скільки на це потрібно часу. У цьому нам допомогли реальні користувачі таких сервісів, а також освітня експертка.
Čytaty latynkoju
📱 Особистий досвід: чи можна вивчити англійську мову лише за допомогою мобільних застосунків
  1. Головна
  2. Техно
  3. 📱 Особистий досвід: чи можна вивчити англійську мову лише за допомогою мобільних застосунків
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Навчити вас мові за кілька місяців, підготувати до TOEFL за кілька тижнів та інші привабливі обіцянки пропонують різноманітні мобільні застосунки для вивчення мов. Разом із сервісом з вивчення англійської EnglishDom, ми з’ясували, наскільки формат навчання у EdTech-сервісах є ефективним та скільки на це потрібно часу. У цьому нам допомогли реальні користувачі таких сервісів, а також освітня експертка.

За підтримки EnglishDom

Безкоштовний пробний урок

Зміст

Сьогодні англійська — це абсолютний must have, і ця думка вже стала попсою. Тим не менш, за статистикою EF English Proficiency Index, лише 18% українців знають англійську на рівні Intermediate.

З іншого боку, такий низький показник свідчить і про те, що знання мови ще надовго залишиться конкурентною перевагою на ринку праці — зарплата англомовних українців наразі є в середньому на 70% вищою за суми, що отримують ті, хто англійську не знає.

Проте, як-то кажуть, everything happens for a reason. Такий низький показник знання мови пояснюється іншою статистикою — лише 3% людей здатні вивчити мову самостійно: вони є для цього достатньо організованими, дисциплінованими та вмотивованими. Решті з нас, тобто 97%, необхідна підтримка — хтось, хто б нас надихав на нові звершення, контролював прогрес та спрямовував у правильних напрямках.

Завдяки інтернетові, сьогодні існує безліч можливостей для вивчення будь-якої мови. Останніми роками компанії та сервіси для навчання на ринку ростуть як гриби — від класичних курсів, які просто інтегрують онлайн у свої процеси до різноманіття стартапів, що створюють програми для вивчення англійської мови на телефон та обіцяють навчити мові просто і весело, лише з одним мобільним застосунком, за кілька тижнів чи місяців, та ще й безкоштовно.

Для сервісів, що використовують сучасні технології для навчання, придумали окрему галузь під назвою EdTech.

📱 EdTech — як це працює

EdTech (Education + Technology) — термін не новий, адже сягає корінням 40-х років минулого століття, але його бурхливий розвиток припав на останні десятиліття і тісно пов’язаний з розвитком комп’ютерів, смартфонів та інтернету.

Інформаційні технології як ніколи наблизили освіту до широких мас населення. Онлайн-курсами з будь-якої дисципліни сьогодні вже нікого не здивуєш — а особливо у посткоронакризовому світі, яка спричинила вихід в онлайн навіть шкільної освіти.

Вже звичним елементом EdTech можна назвати ґейміфікацію — використання ігрових механік в освіті. Зокрема, очки досвіду, здобуття рівнів та різноманітних досягнень. Ігровий формат емоційно чіпляє студента та стимулює його внутрішню мотивацію. Проте, не менш важливою є і зовнішня — для цього подібні сервіси використовують змагальний елемент: студенти бачать прогрес інших людей, зокрема своїх друзів. Це допомагає зберігати бажання студента продовжувати навчання, якщо курс є досить тривалим.

Сьогодні EdTech іде далі, застосовуючи машинне навчання та штучний інтелект для більш точного підлаштування сервісу до користувача. Це дозволяє досягти небачених досі рівнів персоналізації.

Водночас, у цих сервісів є недолік — це відсутність живого контакту, що є важливим у процесі навчання. Живе спілкування, соціальні ситуації грають значну роль в успішності опанування тих чи інших навичок, і це тим більше стосується мови.

Втім, багато EdTech-сервісів заперечують важливість цього фактору, доводячи, що навчитися будь-чому, і мові зокрема, можна і лише за допомогою технологій — смартфона та інтернету. Інші ж, навпаки визнають таку проблему і знаходять креативні способи подолати цей бар’єр, перетворюючи недолік технологій на їхню перевагу.

Чотири найбільш яскравих приклади серед популярних на ринку застосунків, власне, ілюструють різні підходи до онлайн-освіти та вивчення мов.

❓ Які EdTech-сервіси існують та чим вони відрізняються

Перший — напевно, найвідоміший застосунок серед усіх. Це Duolingo. Він фокусується на вправах на тренажері і майже не дає жодної теоретичної довідки. Також там можна змагатися з іншими студентами — набирати очки за виконані вправи кожного дня.

Другий — LinguaLeo, він спеціалізується саме на англійській мові. Цей сервіс робить ставку на контент. У його каталозі є багато відео, аудіо та текстів, які можна споживати, дізнаватися нові слова та їхнє значення, а потім тренувати їх на тренажерах.

Третій — Babbel. Творці цього застосунку зробили фокус на наборах тематичних курсів. Наприклад, якщо вам потрібна туристична іспанська — можна пройти спеціалізований курс з теорією та вправами, який за ідеєю збагатить вас потрібною лексикою та допоможе не загубитися у чужій країні.

Існує безліч застосунків та сервісів, що тим чи іншим чином беруть за основу один із цих трьох підходів та обіцяють вивчення мови. Проте, логічно, що найбільш ефективною моделлю буде поєднання усіх методів разом із персональним підходом та розмовною практикою.

Таким є сервіс EnglishDom, який створюють у Дніпрі. Це ціла низка продуктів, що працюють разом як єдина екосистема. Основою цієї екосистеми є дистанційні уроки за допомогою відеозв’язку з реальним викладачем на базі спеціально розробленого цифрового підручника ED Class.

Для самостійних тренувань пропонують два застосунки. ED Courses містить повноцінні онлайн-курси з теорією та різноманітними вправами. Це допоможе згадати або самостійно набути, а також потренувати певні теоретичні знання поза заняттями.

ED Words — це програма для вивчення англійських слів. Вона поповнить і не дасть забути ваш словниковий запас. Зручність цього застосунку в тому, що йому можна приділити 5-10 хвилин буквально будь-де: в громадському транспорті, під час обідньої перерви на роботі чи навіть у літаку.

А для того, щоби мова була у постійному використанні, а ваші мізки не заіржавіли, для студентів EnglishDom пропонують розмовні клуби — в тому числі, з носіями мови.

Усі додаткові сервіси надаються студентам EnglishDom безкоштовно. Таким чином, студенти отримують повний доступ до всієї екосистеми платформи.

Такий комплексний підхід дозволяє показувати приголомшливу статистику — більш як 70% студентів EnglishDom доходять до своєї кінцевої мети у вивченні англійської мови. Для порівняння, на класичних курсах частка успішних студентів сягає лише 20%.

Аби зрозуміти, який підхід є найкращим, ми згадали власний досвід і також знайшли студентів, що займалися за допомогою різноманітних застосунків та сервісів.

🇬🇧 Як редакція Na chasi мови вивчала

Під час карантину ми вирішили обговорити все у редакційному чаті.

thumbs-up

Всім привіт! Головред на зв’язку. У нас тут спец про вивчення мов у мобільних застосунках — чи можливо це взагалі. Є що кому розповісти?

О так, мені точно є

Владислава Шевченко

І мені також 🙂

Станіслав Троянов

Давайте тоді я почну, а ви підхопіть

Мені дуже не хотілося йти на якісь курси, це тре кудись їхати, сидіти з десятком незнайомих людей, розповідати їм про своє дитинство та що я сьогодні їв на сніданок ) я інтроверт, мені таке важко.

Тому я встановив Duolingo, там є такий екран завантаження, де пишуть щось типу «один місяць в дуолінго замінює семестр в універі безкоштовно без смс та реєстрації»

І ти повірив?

Станіслав Троянов

Ну ні, але ж не можуть вони зовсім брехати. Тим більше, що перші тижні здавалося, що я непогано так прогресую. В якусь круту лігу потрапив навіть, реально цікаво було.

Здавалося, що вивчив багато нових слів, бо одразу згадував їх, коли робив вправи і все правильно відповідав.

От у мене дуже схоже було

Владислава Шевченко

Так, тоді ти розумієш — спочатку здається, ніби все круто, але щойно трапляється якась реальна ситуація — і ти вже нічого не пам’ятаєш з вивченого. Те ж саме у мене було там і з іспанською, і з польською.

Тому для мене висновок такий — це непоганий інструмент, щоб тренувати те, що вивчив, але потрібно тягнутися до всього, що доступне, тільки тоді буде результат.

Магічного рецепту немає.

У мене дуже схожа ситуація. Хочу поступити на магістра десь за кілька років у якийсь закордонний виш, потрібна англійська. Ще іноді пишуть з європейських штаб-квартир брендів стосовно спецпроєктів. Для себе теж не завадить — серіальчики в оригіналі, подорожі по Європі і не тільки.

Владислава Шевченко

Коротше, мотивації багато, а часу немає. Тому також перепробувала все, що можна.

Владислава Шевченко

Дуже сильно допоміг перегляд контенту з субтитрами — спочатку українськими та російськими, потім уже з англійськими. Застосунки також пробувала, але ніколи не вистачало мотивації.

Владислава Шевченко

Мені дуже важливо, щоб було весело і цікаво, інакше не працює і я швидко кидаю.

Владислава Шевченко

10 сезонів «Друзів» в оригіналі точно веселіше, ніж годинами втикати в одноманітні вправи з кріповою зеленою совою.

Станіслав Троянов

Отож. Насправді, я тепер непогано сприймаю мову на слух, розумію все, крім британських акцентів, але говорити не можу, бо ніяковію через можливі помилки.

Владислава Шевченко

А ще мені дуже не вистачає оцінки від викладача. Людина — створіння емоційне, і рівень мотивації може сильно коливатися в залежності від результатів.

Владислава Шевченко

Ну, мене все простіше. Я за освітою перекладач англійської та іспанської, а ще знаю німецьку та трошки норвезьку (букмол).

Станіслав Троянов

Ну все, батя прийшов і всім роздасть

Ага. Загалом, пробував різні застосунки для всіх цих мов. Це було весело, бо там є різні рейтинги, де можна змагатися з іншими.

Станіслав Троянов

В цілому, мені вистачало, бо я фактично не ставив собі за мету вивчити мову. Але якби було потрібно, за той самий час я б краще пройшов якийсь більш глибокий курс — з викладачем та повноцінними завданнями.

Станіслав Троянов

З нами також погодилися поділитися думками кілька студентів, які вивчали англійську за допомогою різноманітних застосунків.

Володимир Сичов, 21 рік, програміст, стартапер

— Мені англійська потрібна для роботи. Вся програмна документація, яку необхідно читати по роботі, написана англійською мовою. Для вивчення обрав Duolingo.

За три роки навчання я можу добре читати і задовільно писати, але варто підтягнути говоріння. Хоча такого результату я досяг не лише за допомогою застосунку. Ще я слухаю музику англійською та дивлюся серіали на Netflix.

Для мене основний недолік такого навчання — це те, що людина не отримує практичних навичок живого спілкування

Володимир Сичов, програміст, стартапер

Сприйняття іноземної мови на слух обмежується записами, які дуже часто звучать одноманітно і не відповідають тому як мова звучить у житті.

Тож коли потрапляєш до середовища, де говорять живі люди, складно розуміти інших. Якби я знав людей, з якими можна було б поговорити англійською, навчання було б набагато швидшим та більш результативним.

В цілому, застосунок допоміг мені дещо збільшити словниковий запас, проте для повноцінного навчання необхідна реальна практика.

Анастасія Моргун, 23 роки, помічниця члена ЦВК

— Я вивчала німецьку мову понад 16 років. Але коли настав час вступати до університету, мені знадобилася англійська. Навчатися я вирішила самостійно — за допомогою мобільного застосунку.

За два місяці мені вдалося вивчити мову приблизно до рівня А2, це початковий рівень. В цілому, я розумію те, що кажуть, та навіть можу дивитися нескладні серіали з субтитрами. Проте, з говорінням набагато гірше — напевно, зможу зробити замовлення у ресторані, а от повноцінну розмову підтримати вже не вийде.

Вивчити мову онлайн самотужки — цілком можливо, але не вийде просто користуватися тренажерами і вважати, що це ви так навчаєтеся

Анастасія Моргун, помічниця члена ЦВК

Насправді, повноцінний курс, який пояснить граматику, можна проходити навіть у метро, а тренуванням з викладачем чи у розмовному клубі приділяти час, коли зручно. Тим більше, зараз є мільйон способів робити це віддалено.

Мені, на жаль, довелося припинити навчання через брак часу, навантаження на роботі та підготовку до вступу. Але коли повернуся, робитиму це вже повноцінно, з викладачем та купою додаткових матеріалів.

Анастасія Мартиненко, 20 років, працівниця банківської сфери

— Я працюю у міжнародному банку, де всі тренінги та корпоративне навчання відбуваються виключно англійською мовою. Англійську мову вчу ще зі школи, але завжди не вистачало мотивації та розмовної практики. Найбільша проблема, що важко висловити свої думки англійською, адже спочатку думаю українською, а потім намагаюся перекласти англійською.

Довго шукала ідеал, тому перепробувала багато застосунків.

Quizlet — не допоміг, бо щоб запам’ятати слова мені недостатньо їх просто зубрити, потрібно вплітати у живе спілкування. Тому вже за місяць вивчені слова я забула. Duolingo здався корисним лише для новачків, які роблять перші кроки у вивченні. Ще дратувало те, що у тестових завданнях немає контексту та відсутня варіативність. Часто застосунок за помилку сприймав правильний, але не передбачений алгоритмами варіант відповіді.

Пробувала я і ED Courses. Сподобалося, що можна робити тільки ті блоки, які мені потрібні. Крім того, ти не просто виконуєш вправи — тобі пояснюють як працює мова, чого дуже не вистачало в інших застосунках.

Зараз я займаюся з викладачем по Skype. Намагалася ходити до школи англійської, ходила на курси раз на тиждень, які тривали чотири години. Так було дуже важко сприймати інформацію — ти не можеш обрати власний темп.

Коли ж займаєшся по відеочату, сама обираєш як навчатися, а ще — не витрачаєш час, щоб доїхати додому. А зараз це ще більш актуально через пандемію. Під час занять із викладачем я відчула найбільший прогрес, і наразі вже розглядаю можливість розпочати заняття з native speaker.

Маша, 24 роки, веб-дизайнерка

— У моїй галузі цікаву роботу або класні проєкти без знання англійської знайти просто неможливо, тому у мене одразу була потужна внутрішня мотивація на навчання.

Мені потрібно, щоб було не лише ефективно, але й комфортно, тому одразу кинула око саме на онлайн-сервіси — так знайшла EnglishDom.

Мені дуже сподобалося те, що я приходжу додому, вечеряю, відпочиваю, а потім маю урок англійської, куди не потрібно діставатися через все місто у заторах

Маша, вебдизайнерка

З домашкою теж зручно — на обіді можна швиденько повторити слова на тренажері, нема проблем типу «забула книжку/зошит».

Навчаюся я в них вже трохи більш як рік, але взимку брала невелику перерву, щоби перейти на Skyeng. Спочатку він привабив мене нібито більшою кількістю просунутих функцій, але врешті мене не влаштувала ані ціна, ані те, як працює платформа. При цьому, рівень викладачів не виявився кращим. Тому я повернулася до EnglishDom.

На курс я прийшла з рівнем «розумію граматику, є базовий словниковий запас, але не можу сформулювати усне речення». Зараз я мешкаю за кордоном та вільно спілкуюся з іноземцями, проходжу співбесіди. Тому я дуже задоволена.

📌 Думка експертки

Ми запитали думку Тетяни Файзуліної. Вона має досвід роботи викладачкою англійської мови понад 14 років, в тому числі у бізнес-напрямку. Розпочавши роботу зі створення програм для вивчення англійської, Тетяна згодом з відділом методистів створила онлайн-курс, який ліг в основному цифрового підручника. Зараз вона працює директоркою з якості навчання онлайн-школи англійської мови EnglishDom.

Тетяна оцінила враження студентів та прокоментувала, чи дійсно можна навчитися мові за допомогою мобільного застосунку. Також вона розповіла про те, як EdTech може бути по-справжньому ефективним, поділилася досвідом розробки онлайн-підручника ED Class і відповіла на найбільш хвилююче всіх питання — скільки ж часу потрібно, щоби нарешті вивчити мову.

Тетяна Файзуліна, директорка з якості навчання EnglishDom

— Навчання з мобільним застосунком може бути ефективним певною мірою. Для студента — це гра, інтерактив, щось новеньке, і це впливає на бажання навчатися. Крім того, через велику конкуренцію розробники постійно борються за увагу користувачів, тож студентів постійно приваблюють різними «фішками»: від суто зовнішніх до якихось інноваційних форматів завдань.

Інша справа, що таке навчання дає досить вузький спектр навичок, ніж повноцінна ексосистема. Тобто, ви навчатиметеся чомусь новому лише до певного моменту, після чого зупинитесь, бо найважливіша частина навичок залишиться без розвитку.

Є чотири основні навички, якими має володіти студент — читання, аудіювання (сприйняття на слух — ред.), письмо та говоріння. Найважливіші з них — це продуктивні, тобто два останніх: ті, з якими студент щось продукує своє. Саме тут зазвичай починаються проблеми та з’являється мовний бар’єр, бо застосунок не навчить висловлювати свої думки, брати участь у реальній, живій розмові.

Виникає така «підстава» — студентові здається, ніби чомусь навчився, але насправді застосувати навички він чи вона не може

Тетяна Файзуліна, освітня експертка, директорка з якості навчання EnglishDom

Коли ми розробляли наш цифровий підручник ED Class, зіткнулися зі схожою проблемою: в оффлайн-курсах особистість викладача та інших студентів грають ледь не ключову роль у процесі навчання. Ця комунікація між живими людьми і створює той новий досвід, що дозволяє нашому мозкові формувати нові нейронні зв’язки і запам’ятовувати мовні патерни.

Тому контент для підручника ми підбираємо саме такий, щоби компенсувати ті моменти живого спілкування, яких може студентові не вистачити. Він має бути цікавим, яскравим та емоційним, а вправи у тренажерах якомога різноманітними. Так студент відчуває постійну присутність англійської мови у своєму житті — навіть коли урок з викладачем чи сесія розмовного клубу закінчується.

Разом з тим, ми використовуємо всі переваги онлайну — починаючи з мобільності, і завершуючи можливістю максимальної персоналізації. Викладачі та розмовні клуби дають живий досвід, онлайн-курси та тренажери ED Courses та ED Words тримають людину на шляху сталого освітнього процесу, а big data та штучний інтелект дозволяють нам максимально персоналізувати досвід.

Ми аналізуємо студента від самого початку — які він має знання на момент старту, чого хоче досягти та скільки часу готовий приділити навчанню. Співставивши цю інформацію з тими даними, що маємо ми — як працює наша програма і як навчаються інші схожі студенти — ми розуміємо, що саме потрібно дати людині, прогнозуємо, скільки часу їй потрібно, аби досягти мети, і можемо швидко реагувати на його прогрес, спрямовуючи у потрібний бік його навчальну траєкторію.

А от щодо змагального елементу, це ми залишаємо на вибір студента. Думаю, не всім комфортно порівнювати себе з іншими. Якщо це вас мотивує, то будь ласка. Якщо ж вам хочеться рухатися у комфортному для себе темпі без огляду на інших, це також можливо.

Скільки потрібно часу, аби вивчити англійську?

— Це одне з найбільш популярних питань, тому що зазвичай всім потрібно «на вчора» (сміється). Якоїсь суперконкретної відповіді дати тут неможливо, бо це дуже залежить від вхідних даних. Але я скажу так.

Аби вільно спілкуватися на побутові теми та почувати себе комфортно у подорожах, достатньо середнього рівня — це Intermediate або B1

Тетяна Файзуліна, освітня експертка, директорка з якості навчання EnglishDom

Щоби «прокачатися» з нуля до цього рівня, вам потрібно десь по півроку на один рівень — тобто, в цілому 1,5 року повноцінного вивчення. Що означає відвідувати заняття два рази на тиждень, підключити мобільні застосунки, брати участь у розмовних клубах — використовувати всі можливості екосистеми.

Але це міцний середній рівень без проваль у знаннях на кшталт «а тут я забув», «а це я не вчила», «мені соромно розмовляти» тощо. На практиці частіші ситуації, коли цей шлях студентові потрібно пройти за півроку чи кілька місяців.

Це, звісно, теж можливо, коштом якихось жертв. Тобто, в адаптованій під такий випадок програмі будуть лише основні часи, якась базова граматика, і далі — лише мовленнєві моделі. Так студент зможе «заговорити» за потрібний йому час, а вже потім підтягувати інші навички та розширювати свої знання.

Тобто, проста відповідь на це питання — вивчити мову можна за термін від місяця до двох років залежно від мети та можливостей і мотивації.

Як найкраще вивчити англійську мову

Отже, ми виявили, що мобільні застосунки дійсно можуть допомогти вам у вивченні мови, але найбільш ефективними вони є лише у складі цілої екосистеми, в яку ви маєте змогу зануритися та якісно і швидко вивчити англійську мову.

Ось кілька додаткових порад і для тих, хто лише починає свій шлях вивчення англійської, і для тих, хто вже пробував, але не вийшло.

1. Як правильно почати

Прийміть масштаб виклику, що стоїть перед вами. Вивчити англійську під силу кожному — але без системності мети не досягти. Усвідомте, що 2-3 години на тиждень вам потрібно приділяти навчанню, і регулярність тут важливіша за обсяг.

Надайте перевагу онлайнові — онлайн-урок складніше пропустити через погану погоду, затори на дорогах, зайнятість на роботі чи «щось у мене коліно ниє». А в часи пандемії, онлайн ще й безпечніший.

Оточіть себе англійською мовою. Перемкніть всі свої девайси на англійську, намагайтеся дивитися фільми та серіали англійською (спочатку можна з субтитрами рідною мовою), підпишіться на англомовних блогерів.

2. Як не кинути навчання

Встановіть дедлайн. Безстрокове навчання і переносити на наступний понеділок легше. Якщо ви завжди мріяли поїхати до Лондона, чого відкладати — встановіть дедлайном дату наступної відпустки.

Виконуйте різні вправи. Займатися граматикою цілий тиждень, потім читанням — другий, і так далі, неефективно і нецікаво. Чергуйте вправи, теми та тип занять, так веселіше, а отже менше шансів, що ви знудитеся і кинете навчання.

Якщо зовсім не пре, не картайте себе. Іноді для того, щоб з’явилося натхнення, потрібно просто перемкнутися на якийсь час. Проте, не забудьте про пораду №1.

3. Як не боятися говорити

Англійською розмовляє 2 мільярди людей. Серед сотень акцентів та діалектів ваш варіант англійської точно не буде найекзотичнішим, а на помилки, швидше за все, навіть не звернуть уваги.

Забули слово — опишіть його. Помідор чудово описується як червоний круглий овоч, а кролик — як маленька тварина з довгими вухами. Або навпаки. Це точно краще, ніж незручна пауза посеред розмови.

Намагайтеся думати англійською. Легка і корисна вправа, яка триматиме вас в тонусі та стимулюватиме мозок частіше діставати англійські слова та вирази з закромів.

EdTech в дії — спробуйте EnglishDom

Спробувати високі технології в освіті можна просто зараз і без особливих зусиль.

  • Поговоріть англійською
  • Дізнайтеся свій рівень
  • Складіть програму разом з куратором
  • ????
  • PROFIT!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...