Реклама

Що таке «блакитне світло» та як екрани навколо заважають вам виспатися

Ви напевно не раз чули про «синє світло» та те, що через інтенсивне використання смартфонів ми почали гірше спати. Як та чому це відбувається — і як подолати негативний вплив технології на наш зір та сон?
Čytaty latynkoju
Що таке «блакитне світло» та як екрани навколо заважають вам виспатися
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке «блакитне світло» та як екрани навколо заважають вам виспатися
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви напевно не раз чули про «синє світло» та те, що через інтенсивне використання смартфонів ми почали гірше спати. Як та чому це відбувається — і як подолати негативний вплив технології на наш зір та сон?

    Як тип світла впливає на наше тіло та здоров’я?

    Розуміння фізики світла та його взаємодії з людським оком є ​​першим кроком до розуміння того, чому окремі типи світла можуть зашкодити вашому зорові та тому, наскільки спокійно ви спите.

    Якщо коротко — світло формують хвилі певної довжини, і різні кольори світла мають різні енергетичні складові. До початку видимого спектра розташоване червоне світло, що складається з хвиль низької енергії. Це світло простіше сприймається нашим зором, особливо вночі. Коли ми наближаємось до вищої енергетичної сторони спектра, світло стає все гіршим для наших очей. Синє світло займає найвищу енергетичну частину видимого спектра. Воно проходить аж до до сітківки в задній частині ока.

    Все, що перевищує 380 нм, є світлом, яке не бачить людське око. Попри свою невидимість, ці частоти можуть бути корисними. Деякі епоксидні речовини, що використовуються в стоматологічній роботі, використовують ультрафіолетове світло, щоби прискорити хімічний процес фіксації зубів. Солярії використовують ці частоти, щоби штучно змінити пігментацію шкіри (втім, навіть тут тривале перебування зробить вас не стільки красивими, як може нашкодити вашому здоров’ю — якщо ви не будете виходити із солярію, наприклад, декілька годин).

    Високоенергетичне світло має вирішальне значення для повсякденного життя. Ми отримуємо високоенергетичне видиме світло від сонця, і це допомагає нам регулювати наш цикл сну. Удень світло, що надходить у наші очі, звільняє ферменти вранці, призводячи до зниження рівня мелатоніну і допомагаючи нам прокинутися. Послідовний цикл відпочинку та прокидання, що регулюється мелатоніном, включає наш циркадний ритм.

    Цей цикл може бути легко порушено. Летіть в іншу країну, або залишайтеся занадто пізно не в ліжку, і ритм може змінитися. Використовуйте синє світло в якості джерел освітлення, і легко може виникнути порушення сну. Штучне блакитне світло перед сном знижує кількість виділеного в організмі мелатоніну. Занадто маленький рівень мелатоніну не дає вам заснути — відтак, ваш організм виснажується, але ви не можете заснути.

    Яким чином з’являється шкідливе «блакитне» світло?

    Штучне блакитне світло, яке пов’язане зі світлодіодними та екранованими OLED-дисплеями, виникає в діапазоні 380-500 нм. Діапазон 415-455 нм є найшкідливішим. Його ще називають високоенергетичним видимим світлом, або HEV. Саме у цьому діапазоні перебуває цифрове синє світло від ноутбуків, планшетів та мобільних телефонів — а точніше, від їхніх екранів. Сонцезахисні окуляри, призначені блокувати світло в цьому діапазоні, працюють аналогічно до захисних шоломів, які використовують зварювальники.

    Оскільки смартфони та планшети міцно поєднують наше дозвілля, роботу, виховання і навчання, нічого дивного, що найближчим часом світло та режим дня стануть проблемою №1 у світі. У 2016-2017 роках людство витрачало в середньому 10,4 год щодоби на користування пристроями з екранами. Саме тому багато, — якщо не більшість з нас, — мають справу з очима, які відчувають пересихають, печуть, «чешуться». Виникає так званий «синдром комп’ютерного зору».

    Як штучне світло від екранів впливає на дітей та дорослих?

    Люди різного віку потребують різних рівнів захисту. Діти віком до 14 років, які використовують планшети та телефони з високим енергоспоживанням, — в зоні особливого ризику. До 14 років їхні рогівки недостатньо розвинені, і їм не вистачає захисту, який є в дорослих очей — особливо якщо вони постійно перебувають перед пристроєм. Підвищення та тривале перебування перед такими пристроями сприяє зростанню випадків короткозорості серед дітей.

    Втім, у дорослих від «синього» спектру проблем не менше. З віком блакитне світло не тільки проникає до всієї до сітківки в задній частині ока, воно накопичується. Кумулятивний ефект викликає напруження очей, сухість очей та непотрібне виснаження. Завдяки своїй температурі та частоті синє світло, як правило, впливає як на сітківку, так і пов’язані ма’язи ока, що призводить до раннього початку дегенерації, яку можна потім подолати лише ​​через операцію. Постійне порушення рівня мелатоніну також було пов’язане в останніх дослідженнях із підвищеним ризиком ожиріння та появи деяких видів раку.

    Як виробники ґаджетів запобігають негативному HEV-впливу? І чи запобігають взагалі?

    На щастя, низка компаній-виробників пристроїв усвідомлюють ризики для здоров’я від синього світла та реалізують рішення. Компанія Healthe розробляє барвник, який пом’якшує блакитне світло, і може бути нанесений на скло. Вони співпрацюють з компаніями, які виробляють більшість скла для автомобільних дисплеїв, а це означає, що найближчим часом ми повинні побачити комерційні програми технології фільтрації синього світла на наших власних пристроях. Подібні фільтри вже створюють також й у формі накладного скла для ноутбуків, смартфонів та планшетів — і навіть окулярів віртуальної реальності.

    Дизайнери продукції повинні допомогти прискорити цю зміну, працюючи з компаніями, щоб інтегрувати HEV-фільтри безпосередньо в екрани випущених пристроїв.

    Як скоротити присутність та вплив блакитного світла у вашому житті?

    Поки технологічна галузь повністю не вирішуватиме проблеми, пов’язані з синім світлом, можна самостійно зробити низку кроків для подолання цього негативного впливу _ як вдома, так і на роботі.

    Ваш дім: Розумні прилади у вашому будинку часто мають сенсорний екран із яскравим синім дисплеєм. Подумайте про те, щоби використати плівку у теплих тонах, якою ви вкриєте ці екрани.

    Ваш ноутбук та прилади: використовуйте додаток Flux або вбудовані опції автоматичного потепління екрану з настанням ночі, щоби повільно зменшити синій колір свого комп’ютера по мірі того, як заходить сонце. Також гарним рішенням стане купівля спеціальних окулярів із захистом від «синього спектру» для роботи за комп’ютером в темний час доби.

    Ваші окуляри та контактні лінзи: Подбайте про придбання окулярів або контактних лінз із уже вбудованими фільтрами HEV. Наприклад, компанія TrueDark продає подібні окуляри, що зовні нічим не відрізняються від звичайних, Подібні фільтрові окуляри блокують близько 40% високоякісного видимого світла.

    Ваші мобільні пристрої: Власники iPhone можуть використовувати режим Night Shift (у розділі «Налаштування — Екран») та менш відому функцію «Відтінок кольору». Власники смартфонів на основі Android можуть завантажувати режим «Сутінки». Щонайменше за годину до сну уникайте інтенсивного використання смартфону, або слухайте подкасти, аудіокниги чи треки, що розслабляють, або взагалі білий шум — це дасть змогу вам заспокоїтися та заснути і подолати проблеми порушення циркадних ритмів.

    Ваші діти: Батьки та вчителі можуть подолати негативну тенденцію впливу «холодного» світла. Для цього слід стежити, щоби діти використовували фільтри синього світла на своїх телефонах, ноутбуках і планшетах або просто обмежили використання таких технологій до 14 років. Особливо важливо, щоби діти використовували захист від блакитних екранів безпосередньо перед сном.

    Share
    Написати коментар
    loading...