Реклама

Еволюція секс-іграшок: частина перша — стародавні часи

Від редакції: Якщо ви гадаєте, що секс та різноманітні допоміжні пристрої для нього перетворилися на окрему індустрію лише у XX столітті — ви помиляєтеся. Колумністка Олександра Єфремова, соціальний сексолог, спікерка з питань сексуальної освіти серед вишів та молоді, засновник освітньої платформи Self.Education.X розповідає про те, як еволюціонували іграшки та їхнє призначення
Čytaty latynkoju
Еволюція секс-іграшок: частина перша — стародавні часи
  1. Головна
  2. Історії
  3. Еволюція секс-іграшок: частина перша — стародавні часи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Якщо ви гадаєте, що секс та різноманітні допоміжні пристрої для нього перетворилися на окрему індустрію лише у XX столітті — ви помиляєтеся. Колумністка Олександра Єфремова, соціальний сексолог, спікерка з питань сексуальної освіти серед вишів та молоді, засновник освітньої платформи Self.Education.X розповідає про те, як еволюціонували іграшки та їхнє призначення

Що вам перше спадає на думку, коли ви чуєте про секс-іграшки? Перед очима постає в усій своїй красі саме фалоімітатор. Витончені французи знають це слово як похідне від латинського «Gaude Міхu».

Поняття «фалоімітатор» має дуже схоже походження з італійським аналогом Diletto (тобто «задоволення», Cremieur). Але тим, хто хоче додати лоску в суспільстві відносно рівня своєї обізнаності, може використовувати такий рідкісний та приємний на слух термін грецького походження як Olisbos.

Напевно тепер важко уявити, але до початку ХХ століття ми не змогли би купити фалоімітатори. Раніше експериментувати із всілякими сексуальними атрибутами було заборонено. Хоча ранні фалоімітатори все ж існували.

Стародавні символи задоволення

За результатами археологічних розкопок, історики з’ясували, що перші масові фалоімітатори з’явилися приблизно 12 тис років тому у стародавньому Китаї. Багато з них були просто-таки витвором мистецтва і виготовлялися з дерева, слонової кістки і нефриту. Фалоімітатори Стародавньої Греції були виготовлені з дерева, каменю та м’якої шкіри. А зображення, знайдені в стародавніх арабських і полінезійських країнах, свідчили про те, що в якості секс-іграшок використовували і звичний для нас атрибут — банани.

Банан в якості іграшки був відомий тисячоліття тому

Шокуючою знахідкою став африканський фалоімітатор з верблюжого гною, вкритий шаром смоли. У 3 столітті до н.е. жінки наповнювали згорнутий папірус живими комахами — мурахами, мухами або бджолами — і використовували їх для стимуляції клітора. У цариці Клеопатри в своєму арсеналі було багато іграшок з благородного мармуру, а також говорять, що вона користувалася вібраторами з овочів, наповненими живими бджолами — такий собі стародавньо гламурний еко-атрибут жіночого здоров’я та краси.

Для того, аби полегшити ковзання, іграшки шліфували каменем, а в якості лубриканта використовували оливкову олію. Далі почали виробляти секс-іграшки з бронзи, гуми, кераміки і скла, стійкого до високих температур.

Оливкова олія слугувала древнім за лубрикант

Якщо вірити дослідникам, перші фалоімітатори з’явилися у Великобританії, наприклад, у 1500-х роках. У 2005 році поблизу Ульму в швабській Юрі був виявлений ширококутний об’єкт розміром 7,8 дюйми (20 см) довжиною 1,1 дюйма (3 см). Доісторичний «інструмент» для насолоди був виготовлений з 14 фрагментів алюмінію, а його вік сягає 28 тис років. Історики, сексологи та археологи вважають, що цей пристрій може бути найбільш раннім прикладом секс-іграшки, який коли-небудь було знайдено.

Не лише гедоністичне, але й культурне значення

Проте подібні фалічні іграшки та еротичні міні-скульптури у стародавні часи не просто використовувалися для сексуального задоволення. У деяких язичницьких племен та культур жіночий оргазм розглядався як пропозиція богам фертильності, тоді як фалічний символ був популярним в епоху давньоримських часів. Зокрема, статуетки бога родючості Пріапа з великим фалосом використовувалися як оберіг для захисту садів і сприяння росту сільськогосподарських культур.

Колекція древніх артефактів секс-індустрії

На території сучасної Туреччини у VI столітті до н.е. жителі використовували скульптури статевих органів для запобігання злу й невдачам, оскільки вважали, що такі символи містять особливі сили.

Перехід до механізації

Набагато пізніше, у XVIII столітті у Франції був побудований перший вібратор — Tremoussoir. Це була кишенькова техніка, яка була розроблена лікарями. У 1869 році американський лікар Джордж Тейлор продемонстрував перший вібратор, що працював за рахунок використання парової машини і називався «маніпулятором».

Наступна сходинка у еволюції пристроїв для отримання статевого задоволення — електромеханічний вібратор. Він був розроблений в 1880 році доктором Джозефом Гранвілем. Втім, у ті часи подібні іграшки не мали нічого спільного із задоволенням чи урізноманітненням розваг у ліжку. Ці пристрої використовували для лікування жіночої істерії.

Вібратор на паровій тязі

Звіти стверджують, що лікарі ще в XIII столітті сумнівалися в тому, що жінки мали лібідо і радили використовувати сексуальні іграшки для полегшення статевих розладів. Лікарі протягом значної частини XX століття також почали використовувати вібратори для стимуляції клітора з метою лікування цієї так званої істерії, яка походить від грецького слова uteros. Симптомами «хвороби» були тривога, безсоння, дратівливість та еротичні фантазії. Один з таких вібраторів, який називається Veedee, був серед вікторіанського інструментарію, котрий використовувався лікарями для стимуляції оргазму. Перші гумові фалоімітатори простежуються приблизно до 1850 року, і вони почали з’являтися у фільмах у 1930-х і 1940-х роках. Вони мали серцевину із нержавіючої сталі. Про все це докладніше поговоримо вже у наступній частині нашого тематичного циклу. Адже секс-іграшки пройшли довгий шлях еволюції — від примітивних до неймовірно реалістичних.

Сьогодні індустрія насолоди та сексуально здорового способу життя набирає обертів і змінює характер, аби дивувати споживачів — і стає все більш технологічною. Дещо з цього можна прочитати у редакційному матеріаліЛюбов та секс у добу технологій — як День Валентина став днем tech-індустрії Na chasi, підготованому до Дня закоханих.

Share
Написати коментар
loading...