Реклама

Як Vodafone для експерименту розкрив Big Data про абонентів — і що з цього вийшло

В кінці 2017 року Vodafone зробив те, чого не робив досі жоден оператор у світі: оприлюднив дані телекому для стартап-підприємців, які можуть перетворити ці дані на сервіси. Що з цього вийшло?
Čytaty latynkoju
Як Vodafone для експерименту розкрив Big Data про абонентів — і що з цього вийшло
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як Vodafone для експерименту розкрив Big Data про абонентів — і що з цього вийшло
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В кінці 2017 року Vodafone зробив те, чого не робив досі жоден оператор у світі: оприлюднив дані телекому для стартап-підприємців, які можуть перетворити ці дані на сервіси. Що з цього вийшло?

«Мені здається, експеримент Big Data Lab вдався на славу, і я розповім, як саме ми це зробили», — так розпочав свій виступ на конференції Data Science UA 2018 Сергій Бориславський, керівник напрямку Big Data у компанії Vodafone Ukraine.

З чого все почалося

Vodafone йшли до цієї спроби дуже довго. Приблизно півроку компанія вирішувала, чи варто розкривати дані для тих ентузіастів, які готові їх обробляти. «Ми не знали, що з цього можна зробити», — згадує Сергій. Зрештою дійшли висновку: експерименту бути. Але вирішено було дані абонентів зашифрувати таким чином, щоби не можна було ідентифікувати  особу, за якою закріплений номер. «Ми навіть узгодили зі спеціалістом з прав людини: чи можна 1500 data-науковцям показувати дані наших користувачів?» — пригадує топ-менеджер.

З цих 1500 людей сформувалося 170 команд, які брали участь у хакатоні. Після 3 конкурсних місяців, врешті-решт, 3 команди перемогли за результатами голосування.

Третє місце — сервіс «Пильнуй своїх»

 Ось як це працює. Мобільний оператор бачить, як ви пересуваєтеся містом. Якщо ви відхилилися від запланованого маршруту, наприклад, на 500 м — мобільний додаток розішле сповіщення довіреним контактам, що ви, можливо, в небезпеці.

Що з конкурентами

На запитання «Навіщо ви зробили додаток, який вже має аналоги?», команда має логічну відповідь: всі подібні додатки використовують GPS, який розряджає батарею вашого мобільного за лічені години. Розряджений телефон в поєднанні з темними провулками — це погана ідея. Суть в тому, що алгоритм обробки вашого позиціонування знаходиться всередині компанії. У цьому випадку, додаток — це просто інтерфейс:

Цей сервіс буде абсолютно безкоштовним. А ми, зі свого боку, позиціонуватимемо себе, як мобільний оператор, що турбується про безпеку своїх абонентів.

2 місце — Проект оптимізації міського транспорту у Львові

Проект саме зі Львова, бо дані, які Vodafone давали конкурсантам у відкритий доступ, були по Західній Україні. Ідея, знову ж таки, соціальна: вона створює більше довгих маршрутів і зменшує кількість маршруток, дороги стають вільнішими:

Львів – це місто, де я був тільки раз на автомобілі. І це було жахливо: вузькі вулиці і багато маршруток.

Розробники проекту подумали: можна подивитися, як переміщуються люди, — і, базуючись на цих даних, надати рекомендації щодо того, яким маршрут був би зручним для містян.

Переможець Big Data Lab — RideNow

Їздите щодня з дому на роботу однаковим маршрутом, використовуючи громадський транспорт? Окрім вас, є відсоток людей, які долають той самий маршрут на власній машині. Саме тому команда розробила просте рішення: вони знаходять 2 подібних треки різних людей і зводять вас разом. Якщо ви хочете трохи більше сервісу, ніж маршрутка, але, все-таки, не готові платити за таксі, це — ідеальний варіант.

Як реалізовано питання безпеки

Обираючи переможця, команда Vodafone поцікавилася в розробників: «А якщо BlaBlaCar розробить сервіс коротких маршрутів — що ви будете робити?» Вони відповіли: базуючись на даних мобільного оператора, можна не просто подібні треки 2 людей шукати, а й відслідковувати, наскільки люди знайомі між собою (беручи за основу теорію шести рукостискань). Так вирішується проблема безпеки: дійсно, таки краще підвозити того, з ким маєш спільних знайомих, аніж брати в свій салон незнайому людину. Для перевірки особи, під час реєстрації у додатку потрібно вказати країні точки маршруту, яким користувач їздить щодня. Тоді додаток перевірить, чи дійсно ця людина відвідувала ті точки, що вона відмітила під час реєстрації, кажуть представники компанії.

Share
Написати коментар
loading...