Реклама

Анастасія Шелевицька, Ксенія Семенова: «Наука буквально скрізь навколо нас»

Наукові Пікніки — це інтерактивні експерименти для жителів різних міст України. В наметах, на скверах чи інших публічних територіях поєднують науку з забавою. Про особливості реалізації ініціативи з Na chasi поділились координаторки Наукових Пікніків в Україні Анастасія Шелевицька та Ксенія Семенова
Čytaty latynkoju
Анастасія Шелевицька, Ксенія Семенова: «Наука буквально скрізь навколо нас»
  1. Головна
  2. Техно
  3. Анастасія Шелевицька, Ксенія Семенова: «Наука буквально скрізь навколо нас»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наукові Пікніки — це інтерактивні експерименти для жителів різних міст України. В наметах, на скверах чи інших публічних територіях поєднують науку з забавою. Про особливості реалізації ініціативи з Na chasi поділились координаторки Наукових Пікніків в Україні Анастасія Шелевицька та Ксенія Семенова

Організаторки заходу дослідили майже двадцятилітній досвід едутейнменту (edutainment) Польщі, який вміло адаптують до реалій України. До пікніків залучають спеціалістів, науковців, ентузіастів, які діляться своїми знаннями з публікою. Учасникам не подають теорію, а захоплюють, розважають та розкривають таємниці фізики, хімії, біології та інших сфер науки.

Окрім технологічно складних, частина експериментів базуються на зовсім буденних предметах: м’ячі, клей, фарби, повітряні кульки чи навіть соломки для напоїв. Таким чином кожен може з легкістю повторити експеримент вдома.

Про особливості Наукових Пікніків

Фішка Наукових Пікніків у тому, що науку можна чіпати руками в прямому сенсі. Можна подивитись в мікроскоп, позмішувати хімічні реагенти. Дуже важливо, що відвідувачі спілкуються не з акторами, які грають роль науковців і показують шоу, а дійсно з науковцями та інноваторами. Це дає можливість не просто повеселитися на шоу, а дізнатися, що саме відбувається. Такий формат полюбився людям, бо він розважальний, не тільки навчальний.

Це так званий «едутеймент» — навчання через розвагу. Але тут важливо розуміти, що наші пікніки — це для більшості перше знайомство зі світом науки, і після цікавості повинен бути розвиток. В цьому сенсі ми дуже дружимо з Днями науки. Вони запрошують відвідувачів піти далі в цікавості до науки і відвідати приміщення Академії наук, сходити в гості до науковців. Наукові Пікніки у Києві відбудуться вже 23 вересня цього року в парку Шевченка.

Що чекати гостям заходу цьогоріч

Цього року ми посилюємо лекційну частину. Дуже ретельно обираємо теми та лекторів, щоби було цікаво всім нашим відвідувачам. У нас з’явився новий партнер в організації фестивалю — Київський молодіжний центр. Отже, тепер будемо працювати не тільки для дітей з батьками, а й для студентами. Студенти, до речі, у нас завжди волонтерять, допомагають науковцям з демонстраціями, створюють атмосферу заходу.

Чи є цей формат суто українським

Цей формат ми  запозичили у Варшаві й досі співпрацюємо з Центром науки Коперник. Щороку від України на польські пікніки їздять наші представники. Зараз Наукові Пікніки є також і в Грузії, наприклад.

Українські відрізняються тим, що у нас фестиваль не проходить централізовано у Києві. Будь-яке місто може організувати у себе наукові пікніки.

Що відбувається у сучасному українському інфопросторі із популяризацією науки

З науки варто робити культ, однозначно. Базовий принцип, на якому побудована наука — критичне мислення, доказовість, цікавість, послідовна праця. Це — ті риси, які будують сильну державу з успішними і щасливими людьми. Проте є загроза робити наукпоп на швидку руку, бо такий тренд зараз: все робити швидко. Тоді наука підмінюється псевдонаукою. Досягнення вчених перебільшуються, що потім неодмінно призводить до розчарування.

Важливо говорити людям правду: що телепортацію ще не винайшли, ліки проти раку не придумали, на інших планетах життя не знайшли. Але при цьому пояснювати, чому реальні наукові відкриття важливі. Звісно це складно і потребує часу.

Наукпопу бракує науковців і журналістів. На жаль, не всі науковці розуміють залежність між суспільною думкою і фінансуванням науки державою. Насправді журналістів, які якісно пишуть про науку, можна перерахувати на пальцях

Наукпоп може вирішити проблему інтересу людей до науки, цінності критичного мислення у суспільстві. Проте молодь піде працювати в науку лише коли там будуть гроші, щоби вижити, і перспективи, щоби розвиватися. На жаль, зараз більше шансів науковці мають закордоном.

Як розвивати «пікніки» в регіонах

Ми завжди підтримуємо ініціативи в інших містах. Консультуємо як організувати захід, надаємо матеріали; забезпечуємо інформаційну підтримку. У нас досить потужна сторінка у Facebook і багато інформаційних партнерів.

Три речі, які варто знати організаторам подій

Наука — щоби зробити Наукові Пікніки, потрібні науковці, принаймні вчителі, які викладають наукові знання. Без науковців подібні заходи перетворюються в звітну виставку місцевих Центрів дитячої та юнацької творчості. Ми також запрошуємо дотичних до науки людей, які не є науковцями. Одного разу кликали представників Національної поліції розказати про себе. Але основний контент — це наука.

Співпраця. Одне з гасел проекту — «Наука об’єднує». Необхідно все місто об’єднати навколо ідеї популяризації науки. Місцеве самоврядування має допомагати з місцем проведення, школи — ставати учасниками, а місцеві ЗМІ — писати про захід. Тільки в синергії вийде круто. Можна налагоджувати співпрацю між містами. Цього року ми спробуємо вийти на онлайн-зв’язок із Луцьком, де пікніки пройдуть одночасно з Києвом.

Підтримка — організатори Наукових Пікніків у себе в місті чи містечку можуть завжди звернутися по допомогу на основну сторінку пікніків у Facebook. Ми допоможемо все організувати, скласти програму, бюджет, написати прес-реліз тощо. Ніхто не заважає проводити наукові фестивалі й самостійно. Але разом це виходить завжди ефективніше.

Три речі, що надихають

Читайте також: 5 фактів про першу науково-популярну конференцію Brain&Ukraine

Перше, що надихає, — коли люди об’єднуються заради хорошої справи. Наприклад, Наукові Пікніки разом із Днями науки подали 2 проекти на Громадський бюджет Києва: Науковий сквер та Рік науки у Києві. Сквер з науковими інсталяціями та місцем для виставок де будуть проходити зустрічі киян з наукою — та цілий рік науково-популярних заходів. Щоби виграти фінансування цих проектів. у жовтні треба буде об’єднатися всім жителям міста і зібрати максимум голосів. Ось що буде справді надихати!

Наступне — це діти. Коли на Наукових пікніках мала смикає батька за руку і каже: «Па! а можна я буду фізиком коли виросту?» — ти розумієш, що майбутнє вже тут, просто цьому майбутньому треба вирости трошки.

А також надихають однодумці. Коли з’являється ще один науково-популярний проект — це дуже круто. Навіть є десь в глибині душі думка: «Ну чому це не ми додумалися видавати україномовний науково-популярний журнал «Куншт»).

Три поради популяризаторам науки в Україні

Читайте також: Команда «Куншт»: «Прагнемо довести, що наука стосується кожного»

Варто змиритися із тим, що ви нічогісінько не знаєте. Це не соромно. Тільки так можна почати справжнє дослідження науки в Україні. У суспільстві є багато стереотипів, яких варто позбуватися. Почати варто зі знайомства з науковцями та популяризаторами, які вже працюють. Це зекономить багато часу на старті.

Набратися терпіння. Наука погано продається. В науково-популярні проекти не вкладають багато грошей меценати. Вам багато разів скажуть, що проблема надумана, і популяризувати науку не потрібно. Будуть говорити, що науки немає. Науковці будуть вам відмовляти, бо вони зневірилися в журналістах і бояться чергового сюжету про НАНУ на телебаченні. Однак зусилля варті результату.

Have fun! Наука — це цікаво, це круто, це важливо. Наука рухає світ вперед. На нашу думку, це — найблагородніша справа. Наука дає нові знання, а знання — це поняття вічне. Якщо ви так не думаєте, не популяризуйте науку, будь ласка, не треба. Треба любити те, що ти робиш.

Share
Написати коментар
loading...