Реклама

💙 B Corp: секретний інгредієнт у «складі» репутації бренду

Čytaty latynkoju
💙 B Corp: секретний інгредієнт у «складі» репутації бренду
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. 💙 B Corp: секретний інгредієнт у «складі» репутації бренду
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

    Сьогодні споживач під час купівлі продукту дедалі частіше звертає увагу на секретний інгредієнт — відповідальність виробника, яка набуває різних забарвлень: екологічність, здоровий профіль продукту, репутація бренду та соціальна відповідальність.

    Для цього існують різні інструменти та засоби, про один з яких ми розповімо у цьому матеріалі, це — сертифікація B Corp.

    🤔 Чому сталий розвиток важливий для бізнесу?

    З 2015 року Україна працює для досягнення Цілей сталого розвитку ООН. Це означає, що великі компанії, а також невеликі підприємства, починають застосовувати стратегії сталого розвитку та усвідомленого підприємництва. Це значно впливає на зацікавленість інвесторів та, що найголовніше, грає принципову роль для зумерів, які зараз складають основну споживацьку аудиторію.

    Згідно з дослідженням Novelli, 81% працівників в Америці вважає, що компанії мають діяти з більшою усвідомленістю. В Україні, на жаль, лише 41% компаній зараз інтегрує цілі сталого розвитку. Проте соціальна відповідальність бізнесу — це вже обов’язкова умова, а не вибір.

    У дослідженні Deloitte понад чверть опитаних зумерів ствердили, що дії компаній щодо навколишнього середовища впливають на їхнє рішення під час покупок.

    🤔 Як відрізнити хорошу справу від хорошого маркетингу?

    Ще однією відмінністю зумерів є те, що вони виросли у часи інтернету, де можна перевірити будь-яку інформацію, тому з великою долею скептицизму ставляться до слів, озвучених брендами, та вимагають додаткового документального підтвердження. Допомогти підтвердити соціальну відповідальність бізнесу може сертифікат B Corp. Його наявність дозволяє споживачам із легкістю відрізнити бізнеси, які приносять користь, від тих, які просто мають хороший маркетинг.

    Сертифікат B Corp видає некомерційна організація B Lab, яку створили у 2006 році в США Барт Хоулахан, Джей Коен Гілберт і Ендрю Кессой.

    У 2007 році B Lab включила перші 82 компанії до сертифікації B Corp та запустила глобальний рух, який ми бачимо сьогодні. Наразі мережа B Corp складається з понад 4 000 компаній з усього світу, кількість та локація яких постійно розширюється. Список компаній можна знайти за посиланням.

    💡 Що таке B Corp?

    Нове покоління споживачів спонукає компанії «переосмислити успіх у бізнесі», а сертифікація B Corp допомагає простежити за цим шляхом компаній.

    «Люди більше, ніж будь-коли хочуть купувати у компаній, які не просто продають якісні продукти або послуги, а намагаються зосередитися на цілях та бути більш сталими»

    Натан Гілберт, виконавчий директор B Lab Europe

    За даними опитування Sezzle, 90% респондентів покоління Z вважають, що компанії повинні вирішувати соціальні та екологічні проблеми, а 75% перевірятимуть, чи відповідає компанія правдиво на питання, які стосуються її соціальної місії.

    ☝🏻 B Corp — це компанія, яка отримала сертифікацію від B Lab.

    Такі компанії ведуть бізнес так, щоб приносити користь як для акціонерів, так і для своїх співробітників, клієнтів, спільнот, постачальників та довкілля. Кінцева мета сертифікації B Corp — це побудова більш інклюзивної та сталої економіки для всіх.

    Однак не кожен може мати статус B Corp. Завдяки суворій системі оцінки і перевірки компанії можуть проводити сертифікацію тільки в тому випадку — якщо вони відповідають найвищим стандартам соціальної та екологічної діяльності.

    Наприклад, компанія, яка виробляє кросівки з перероблених відходів і каже журналістам: «Ми робимо взуття зі сміття», але її кросівки шиють діти в темряві у Бангладеш, — не може отримати сертифікат B Corp.

    Тож одного бачення недостатньо. Щоб отримати статус B Corp — компанії повинні поза всякими сумнівами продемонструвати, що вони системно використовують бізнес як силу для добрих змін. Стандарти цієї системи сертифікації контролюються Консультативною незалежною радою.

    Щороку B Lab публікує список кращих B Corp компаній Best Lists for the World. За посиланням можна подивитися на список 2021 року.

    💙💛 B Corp та Україна

    України у списку B Corp компаній поки немає, проте вже зовсім скоро ситуація може змінитися. Адже на підготовчому етапі сертифікації знаходиться компанія Данон в Україні.

    Ми знаємо, що компанія ініціювала проведення оцінки з методикою B Impact і впевнено рухається до підсумкового аудиту.

    «Головний принцип, на який опирається сертифікація B Corp — бізнес як сила для змін на краще. Тобто завдяки наявним ресурсам компанії можна сприяти розв’язанню глобальних проблем. “Мисли глобально — дій локально” — вчить нас B Corp»

    Катерина Глушаниця, Менеджерка з корпоративних комунікацій Данон в Україні

    Загалом, системно торувати шлях сталого розвитку в Україні компанія Данон почала ще 4 роки тому. У 2018 році компанія синхронізувала свої глобальні стратегічні цілі з Цілями сталого розвитку ООН. А вже зараз Данон активно налагоджує сталі підходи у всіх сферах своєї діяльності.

    «У 2019 році ми запустили унікальний проєкт «Нуль відходів на полігон», орієнтований на дотримання принципу економіки замкненого циклу. У рамках цього проєкту продукція не утилізується, а відправляється на переробку до одного з наших партнерів»

    Юлія Расцвєтаєва, Менеджерка з охорони навколишнього середовища Данон в Україні

    Цікаво, що зовсім нещодавно компанія Данон у колаборації з Міністерством цифрової трансформації України запустили на платформі Дія.Цифрова освіта курс, присвячений сталому розвитку та дбайливому ставленню до довкілля. Тож відтепер, сподіваємось, складні категорії «сталого розвитку» стануть простішими для кожного українця.

    «Загалом культурою турботи про довкілля в широкому сенсі пронизана вся діяльність компанії, починаючи від тих продуктів, які вона виробляє (виключно здорові категорії) до того, у який спосіб це робить кожен працівник і бізнес в цілому — з любов’ю, відповідальністю та думкою про те, що в нас є лише одне життя та одна планета»

    Катерина Глушаниця, Менеджерка з корпоративних комунікацій Данон в Україні

    Всього вже 37 підрозділів Danone у світі отримали сертифікат B Corp. У результаті близько 50% світових продажів Danone тепер покривається сертифікатом B Corp, що свідчить про значний прогрес у досягненні мети Danone стати однією з перших сертифікованих транснаціональних корпорацій до 2025 року.

    🔍 Як я можу дізнатися, які компанії мають сертифікацію B Corp?

    Довідник B Corp дозволяє споживачам легко знаходити компанії, місія яких відповідає їхнім цінностям. Тут ви можете знайти всі компанії, сертифіковані B Corp, дізнатися їхні оцінки B Impact, а також побачити, як вони ранжуються за різними категоріями впливу у порівнянні з іншими підприємствами. Із найвідоміших компаній — Danone, The Body Shop, Patagonia, BrewDog Frank and Oak тощо.

    Також компанії B Corp можна впізнати за допомогою логотипу у вигляді літери B. Ось так він виглядає:

    😇 Як я можу підтримати B Corp?

    Компанії з сертифікацією B Corp — це нове покоління організацій, які ведуть бізнес по-іншому. Підтримуючи B Corp, ви допомагаєте компанії, яка:

    • стимулює глобальний рух людей, що використовують бізнес для принесення користі, а не тільки прибутку;
    • використовує можливості бізнесу для розв’язання проблем суспільства;
    • створює більш інклюзивну і сталу економіку для всіх;
    • ставить людей вище прибутку;
    • у 250 разів має більше шансів бути вуглецево-нейтральною, ніж звичайна компанія.

    ✏️ Якщо ви споживач, шукайте логотип B Corp під час покупки в Інтернеті або в магазині.

    ✏️ Якщо ви власник бізнесу, подумайте про партнерство з компаніями B Corp. Або навіть краще — пройдіть B Impact, щоб дізнатися, як ваша компанія може поліпшити свою ділову практику.

    🤝 Як отримання сертифікації B Corp допомагає у бізнесі?

    1. Споживачі вірять у сертифікат B Corp

    Продажі товарів, які довели свою відданість принципам сталого розвитку зросли у всьому світі на 4%. Це пояснюється наявністю величезного вибору товарів у магазинах, адже знаходячись перед полицею однакових білих кросівок, споживачі купують ті, бренд яких близький їм за цінностями.

    1. Залучення нових талантів

    Harvard Business Review стверджує, що не тільки мілленіали, які вже становлять близько 50% глобальної робочої сили, хочуть мати роботу, яка приносить користь. Ця група розширюється. У своїй роботі вони прагнуть внести соціальний, екологічний або інший значущий внесок.

    На користь цього говорять і регулярні опитування, які проводить компанія Данон в Україні для формування довгострокового плану розвитку компанії.

    Ірина Сітнікова, Директорка з управління персоналом Данон в Україні відзначила, що за підсумками останнього опитування:

    • 53% працівників прагнуть позитивно впливати на здоров’я людей в регіонах присутності компанії, і вже сміливо втілюють інновації у цій сфері, спрямовані на зниження цукру в продуктах, на розробку функціональної цінності певних продуктів чи запуск окремих лінійок продуктів для людей, що мають певні особливі потреби в харчуванні;
    • 46% працівників прагнуть посилювати партнерства та співробітництва у різноманітних сферах на користь сталого майбутнього;
    • 30% респондентів відзначили екологічний напрямок турботи про довкілля як один із ключових на поточний рік.

    «Тож не дивно, що цього року ми ще динамічніше рухатимемось зі здоровими інноваціями в продуктах, сортуватимемо, перероблятимемо і зберігатимемо»

    Ірина Сітнікова, Директорка з управління персоналом Данон в Україні

    1. Розвиток разом зі спільнотою B Corp

    Спільнота B Corp — це одна велика група підприємців і працівників. Статус B Corp надає доступ до B Hive: онлайн-спільноти колег і лідерів. Там можна не тільки вчитися, а й знаходити натхнення, підтримку і відповідні ресурси для вирішення ваших завдань та ідей. Крім того, B Lab організовує різні заходи в усьому світу, наприклад, Літній саміт B Corp.

    1. Побудова партнерських відносин з компаніями-однодумцями

    Члени мережі B Corp — це потужне ком’юніті, яке дозволяє будувати партнерські відносини на вигідних умовах. Наприклад, компанія Intuit безкоштовно надає доступ до своєї програми бухгалтерського обліку QuickBooks компаніям з B Corp. Допомога один одному дозволяє учасникам мережі заощадити близько $2 млн на рік.

    1. Інвестори

    Дослідження Nuuven продемонструвало, що майже 50% інвесторів прагнуть зробити внесок або в екологію, або в соціальне підприємництво, або в розвиток сталих корпоративних практик.

    💼 Який бізнес може стати B Corp?

    • Компанія повинна мати понад 12 місяців діяльності

    Будь-яка комерційна компанія, яка пропрацювала понад 12 місяців, може подати заявку на сертифікацію. Це зумовлено тим, що під час підрахунку оцінки B Impact ставляться питання про попередній фінансовий рік компанії. Водночас компанії з досвідом роботи менше одного року можуть отримати статус Pending B Corp терміном на один рік без можливості продовження, поки вони чекають сертифікату B Corp.

    • Компанія має працювати на конкурентному ринку

    Компанії, які працюють у монополії, контролюються державою або мають значні пільги в оподаткуванні не мають права на отримання сертифікату B Corp.

    • Компанія має бути комерційною

    Некомерційні організації не мають можливості проходити сертифікацію, але можуть використовувати оцінку як інструмент для поліпшення своєї діяльності. Це зумовлюється філософією B Corp, яка має на меті довести, що за допомогою свого бізнесу компанії можуть брати на себе відповідальність за розв’язання соціально-екологічних проблем.

    ✍🏻 Кроки до B Corp

    Якщо ви бажаєте приєднатися до руху людей, які намагаються використовувати можливості бізнесу для позитивних змін у світі, вам потрібно з’ясувати, чи має ваш бізнес право на сертифікацію.

    Найкращий спосіб це зробити — спробувати один із двох безкоштовних онлайн-тестів.

    • Короткий 30-хвилинний тест дасть вам уявлення про потенціал вашого бізнесу як B Corp;
    • Повна оцінка B Corp — B Impact. На неї доведеться витратити від двох до чотирьох годин, але вона дозволить розпочати процес сертифікації.

    Обидві оцінки можна заповнити безкоштовно, інформація залишиться повністю конфіденційною.

    Розмір бізнесу, сектор і галузь визначають кількість і тип запитань у B Impact. Зазвичай компанії мають відповісти приблизно на 200 запитань (включаючи анкету про розкриття інформації для організацій з конфіденційною практикою).

    Пройшовши повну оцінку сертифікації B Corp, ви отримаєте доступ до звіту B Impact Report, який включає оцінку B Score. Вона у свою чергу покаже ефективність вашої компанії як соціального підприємства. Заповнивши 100% анкети, компанія отримує оцінку від 0 до 200 балів. Якщо понад 80 балів — то компанія підписує B Corp Agreement та може продовжувати процес сертифікації.

    Далі B Lab протягом 6 місяців перевіряє заповнений B Impact Assessment на правдивість. Якщо після перевірки у компанії все ще залишається 80 балів, вона має право стати B Corp, сплачуючи щорічний внесок і підписуючи зобов’язання з B Lab. Вартість сертифікації варіюється залежно від річного доходу компанії.

    Якщо компанія готова офіційно стати B Corp, наступним кроком буде зміна установчого документа, щоб закріпити вашу прихильність суспільним цілям.

    Щоб підтримувати сертифікацію B Corp, компанія повинна оновлювати свою оцінку B Impact кожні 3 роки, надавати додаткові документи для перевірки своїх відповідей і набирати не менше 80 з 200 балів.

    🚀 У підсумку

    Отже, інвестиції у сталий розвиток — одні з найважливіших для будь-якого сучасного бізнесу. Саме вони дозволяють розумно розпоряджатись ресурсами, створювати позитивні зміни у суспільстві та зміцнювати позиції бренду серед клієнтів. До того ж міленіали та покоління Z вірять, що мета бізнесу — це генерація цінності, а не просто задоволення практичних потреб. Тож якщо це ваша цільова аудиторія, єдиний шанс для вашої зустрічі — стати на шлях сталого розвитку, де вам буде по дорозі. А розвиток та зростаюча популярність систем сертифікації типу B Corp трансформує діалоги про сталий розвиток у практичний науково обґрунтований проєкт.

    Тож прихід B Corp на ринок України допоможе більш ефективно та стало рухатись бізнесам та навчить споживачів відрізняти «просто хороший маркетинг» від дещо більшого — «хорошого бізнесу по своїй суті».

    Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

    Share
    Написати коментар
    loading...