Реклама

Як функціонує український бізнес під час війни: основні виклики та успішні кейси

Čytaty latynkoju
Як функціонує український бізнес під час війни: основні виклики та успішні кейси
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. Як функціонує український бізнес під час війни: основні виклики та успішні кейси
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Війна стала справжнім викликом для українського бізнесу. Підприємці опинилися перед вибором: утримувати бізнес, наскільки це можливо, чи припинити діяльність, щоб не працювати в мінус. Нині вітчизняний бізнес налічує різноманітні кейси – від тих, хто ризикнув та отримав розвиток до тих, хто припинив існування. На прикладі українських брендів та унікального досвіду, який спостерігаємо з початку повномасштабного вторгнення, дивимося, які виклики справді стали ударом для підприємців та як все ж таки реорганізувати роботу, щоб продовжувати діяльність.

Бізнес в Україні під час війни: основні виклики

Початок повномасштабного вторгнення росії в Україну змусив багато бізнесів та підприємств завмерти. Протягом перших місяців вторгнення українські підприємці шукали відповіді на питання:

  • На яких умовах функціонуватиме бізнес під час війни?
  • Які є можливості для продовження роботи?
  • Наскільки треба відкласти плани розвитку?

На жаль, багато бізнесів припинили діяльність через вимушеність покинути виробництво, обладнання та інші речі, на кшталт приміщення та складу, щоб евакуюватися. Також певні галузі стикнулися з неактуальністю продукції та послуг – перші місяці війни суттєві фінансові втрати понесли ресторани, сфера краси, торговельні та інші бізнеси. Утриматися на ринку вдалося великим корпораціям, натомість малий та середній бізнеси мусили виживати.

Найбільшими викликами для українських підприємств стали такі фактори:

  • Реальна фізична небезпека

Через обстріли, перебої з електроенергією, окупацію, підприємці просто виїжджали з небезпечних територій, вивозили команду та близьких. Так, багато підприємств та виробництв вимушені були зачинитися або змінити розміщення на більш безпечне.

  • Неактуальність бізнесу та інша пріоритетність для витрат серед населення

Повномасштабне вторгнення принесло як фізичні, так і економічні ризики для населення України. Підприємства пов’язані з галузями туризму та розваг зазнали найбільших фінансових втрат. Населення витрачало кошти на дві групи витрат – необхідні речі для життя (їжа, ліки, деякий одяг) та донати на ЗСУ й волонтерську діяльність.

  • Нестабільність від держави

Через ще не оновлену згідно з ситуацією в країні систему підтримки малого та середнього бізнесів, зміни у банках умов кредитування та депозитів та загальну нестабільну економічну ситуацію, яка лише погіршувалася, бізнеси опинилися в ситуації, коли потрібен час, щоб адаптуватися. Але часу було мало.

Як реорганізувати бізнес під час війни

Реорганізація бізнесу – це рятівний шлях для вашої справи. Щоб не закривати підприємство, можна спробувати його трохи видозмінити або оптимізувати, щоб воно продовжувало діяльність не дивлячись навіть на війну.

Українські бізнеси, які навчилися зберігати свої підприємства з початком повномасштабного вторгнення, слідували таким крокам реорганізації:

  • Підлаштування неактуального продукту під актуальну повістку

Оскільки повномасштабне вторгнення мотивувало людей відправляти гроші на допомогу ЗСУ, вимушено переміщеним особам та постраждалим від обстрілів, неактуальні на початку війни речі – похід до ресторанів чи кіно, купівля нового одягу чи смаколиків, розпиття алкоголю та інші речі відійшли на другий план. Саме тому багато бізнесів вимушені були перекваліфікувати свою діяльність під актуальну повістку. Також показником свідомості підприємства стала активна участь у благодійності – підтримка військових стала ключовим напрямком для збору коштів та відправлення певного відсотка з продажів на потреби ЗСУ.

  • Знаходження своєї ніші

Цей варіант притаманний підприємцям, які через повномасштабне вторгнення втратили свій бізнес, але за наявності коштів вирішили почати діяльність в іншій галузі. Кав’ярня, навчальний заклад, будівництво житлових будинків тощо – є діяльності, які будуть актуальними завжди та всюди.

  • Переїзд в безпечне місце

Перевезення виробництва та команди в безпечне місце є тим шляхом, який обрали численні бренди одягу, декору для дому та їжі. Підприємці роблять вибір – переїжджати повністю чи перевозити лише виробництво. Якщо переїжджає вся команда, то, за можливості, разом з нею перевозять й усі або майже всі технології, потрібні для виробництва товару. Однак поширеним варіантом є й переміщення лише виробництва – підприємці знаходять цехи з потрібними потужностями, працівники звідти проходять навчання з виготовлення продуктів потрібного бренду і бізнес продовжує своє існування.

  • Виведення бізнесу на міжнародну аудиторію

Актуальний бізнес під час війни також той, який є актуальним за кордоном. Повномасштабне вторгнення стало глобальним інфоприводом для поширення інформації про Україну за кордоном, що стало поштовхом для багатьох українських брендів вийти на міжнародний ринок.

  • Відмова від зайвого, оптимізація процесів

Вигідний бізнес під час війни – оптимізований бізнес. Пошук шляхів продовжувати діяльність полягає також в тому, щоб зосередитися на внутрішніх процесах й відмовитися від неактуальних або тих, які потребують великих фінансових вкладень. Оптимізація процесів також полягає на економії коштів. Поза тим під час кризових ситуацій варто звертати увагу, яку допомогу пропонує державний устрій країни: які зміни в оподаткуванні? Які можливості доступні, щоб відкрити новий формат бізнесу? Важливо розглянути всі можливі шляхи для зберігання діяльності та оптимізації процесів.

Українські бренди, які вистояли

Український бізнес показав, що він здатен вистояти за екстремальних умов. Приємно спостерігати за компаніями, які продовжили роботу, не дивлячись на складні часи. А ще приємніше спостерігати за брендами, які відкрилися в цих екстремальних умовах і продовжують як розвиватися, так і підтримувати країну у найскладніший для неї час.

653fd95f2b82e.webp

Зараз батончики FIZI всі впізнають за яскравим пакуванням на поличках улюблених супермаркетів і навіть не замислюються, що цей бренд є майже ровесником війни й запустився всього за декілька місяців після початку повномасштабного вторгнення – у липні 2022 року.

FIZI, власник якого Олександр Паньковецький, є прикладом корисного продукту, для запуску якого була використана якісна нативна реклама, щоб надихнути людей харчуватися здоровою їжею і втамовувати спрагу солодкого здоровими батончиками.

Однак, поза кризою, спричиненою війною, бренд стикнувся ще з одною проблемою – його почали згадувати у тандемі FIZI, YARO, тоді як FIZI є незалежним брендом. Окрім запуску нових смаків, бренд має свідому позицію, створює тематичні благодійні ініціативи та має постійну під назвою Charity Bar – кожен може оплатити на сайті один батончик для військових і натомість на фронт відправиться три батони. Так, FIZI відправили ЗСУ вже 12 247 батончиків.

653fd97df118c.webp

Засновники бренду Діма та Аліна від самого початку повномасштабного вторгнення займаються постачанням армії всього найнеобхіднішого. На момент травня 2022 року їм вдалося зібрати та передати на потреби ЗСУ 1,5 млн гривень і з того часу ця сума суттєво збільшилася.

У TM byMe створюють жіночий та чоловічий одяг, від якого з’являється відчуття затишку, теплоти та зручності. Бренд мав коротку перерву перші місяці війни, повернувшись до діяльності одразу після пересвідчення, що всі працівники знаходяться в безпеці.

653fd994cbebe.webp

З початком повномасштабного вторгнення команда NEBESITE активно допомагала українським військовим – поставивши на паузу всі плани, сили та гроші було скеровано на виробництво бронежилетів. Коли у команди виникли проблеми з фінансуванням, бренд почав відкривати збори, щоб на зібрані кошти продовжувати закривати необхідні потреби ЗСУ.

Зараз бренд продовжує допомагати ЗСУ та займається власним розвитком, активно співпрацюючи з міжнародним ринком. Тож українська мода продовжує підкорювати світ.

653fd9b5c7d05.webp

Український бренд натуральної косметики VESNA пережив розграбування лабораторії та офісу в Бучі, допомагав ЗСУ виготовленням загоювальних засобів та тримався на відправлені товару клієнтам на заході України.

Витримати виклики війни бренду допомогло рішення виготовляти лише найпопулярніші позиції асортименту, допомога на оренду приміщення від USAID та віра в себе. Певний час засновниці бренду планували працювати лише на підтримку ЗСУ, однак клієнти продовжували замовляти косметику і VESNA мала змогу фінансово добре себе почувати. Наразі бренд активно працює, продовжуючи підтримувати українських військових.

653fd9e4da8f2.webp

Milk Bar є прикладом відомого у Києві закладу, який завжди знаходить вихід з кризових ситуацій, не забуває допомагати тим, хто цього потребує, та невпинно розвивається.

Наразі Milk Bar готується до відкриття в Варшаві та це – приклад міжнародного розширення.

Нові українські бренди, які відкрилися під час повномасштабного вторгнення

Ідеї бізнесу під час війни можна підгледіти у молодих брендів, які відкрилися під час повномасштабного вторгнення. Цікаво, що не дивлячись на особливий попит на такі товари, як павербанки, теплі речі для військових, ліки, продукти з тривалим терміном придатності та інше, люди все ще потребують товарів та послуг, які є атрибутами нормального життя і дарують натхнення та мотивацію працювати на перемогу. Тому навіть військова галузь не є обов’язковим форматом для бізнесу, якщо ви знаєте, яким способом можете бути корисними суспільству й отримувати задоволення від роботи. І ось бренди, які змогли надихати суспільство та підтримувати економіку країни.

Це платформа онлайн-психотерапії, де дуже швидко можна знайти свого фахівця і почати допомогу та підтримку свого ментального стану. Запустили Mentoly весною 2022 року.

Чи актуальний це продукт зараз? Дуже! Психологічна підтримка нині потрібна кожній людині, а можливість отримати її від перевіреного фахівця не виходячи з дому – ідеальний варіант, якщо ви евакуювалися за кордон, маєте насичений графік або хочете спробувати різних психологів, витрачаючи на це мінімум фізичних сил.

Нова книгарня в центрі Києва, яка стала ще й найбільшою книгарнею в Україні. Чи гарна це ідея бізнесу під час війни? Звісно. В умовах війни особливо сильно хочеться залишатися в культурній повістці й мати можливість продовжувати підтримувати внутрішній ресурс улюбленими справами. Дуже втішно, що українські підприємці відкривають такі простори для читання, роботи та натхнення.

Новий український бренд спортивного одягу з натуральних матеріалів. В NOTICA також роблять одяг з переробленого нейлону Econyl. Враховуючи, яких збитків зазнала екологія України з початку повномасштабного вторгнення, приємно бачити українські бренди, які відкриваються на свідомих засадах. До того ж гарний спортивний одяг є окремою мотивацією для фізичної активності, яка надзвичайно важлива для підтримки стабільного психологічного стану.

Українські бізнеси, які постраждали найбільше

На жаль, повномасштабне вторгнення стало причиною завершення діяльності багатьох брендів. Безсумнівно, найбільше постраждали компанії розважальної та туристичної галузей, а також бізнеси, виробництва яких знаходилися або продовжують знаходитися на тимчасово окупованих територіях та зазнали влучань та руйнувань.

Серед підприємств, яким довелося закритися, є й ті, які не мали чіткої соціальної позиції або мали фінансові проблеми ще до повномасштабного вторгнення. Так, наприклад, бренд здорового харчування YARO зачинився через конфлікт між засновницею та поглядами суспільства, а школа танців Dance Centre Myway вимушено зупинила діяльність через несприятливі обставини, пов’язані з орендою приміщення та загальною воєнно-економічною ситуацією в Україні.

Великих сум збитків зазнали такі бренди, як FABO, Enjoy The Wood, Lamel – їхні виробництва та склади були зруйновані, довелося евакуюватися, приймати втрати й налагоджувати багато процесів практично з нуля.

Однак навіть за таких обставин приємно усвідомлювати, що українські бізнеси продовжують процвітати, а населення має можливість підтримувати їх роботу і розвиватися разом навіть в умовах війни.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...