Реклама

👨‍🎓 Заочну вищу освіту можуть скасувати — уряд підтримав законопроєкт

Čytaty latynkoju
👨‍🎓 Заочну вищу освіту можуть скасувати — уряд підтримав законопроєкт
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 👨‍🎓 Заочну вищу освіту можуть скасувати — уряд підтримав законопроєкт
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Уряд підтримав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті».

Також про це повідомляє Міністерство освіти і науки України, яке відзначає, що 20 жовтня кабінет міністрів затвердив проєкт такого закону та направить його на розгляд Верховної Ради України.

За словами Федорова цей законопроєкт дозволить оптимізувати нашу вищу освіту та наблизити її до європейських стандартів, адже згідно з ним студенти мають отримати більше свободи у освітньому процесі.

Що саме пропонують у законопроєкті

  • Головна особливість, яка передбачається у проєкті закону стосується того, що пропонується замінити заочну, чи вечірню форму навчання на дистанційну. За такою формою навчання студенти отримають можливість самостійно обирати час та місце для занять.
  • Студенти, які навчаються на контрактній формі отримають більше свободи у керуванні власним освітнім процесом. Загалом пропонується замість норми у 4 роки навчання та 60 кредитів ЄКТС на рік, норма у 3-6 років навчання та розподіл від 30 до 80 кредитів ЄКТС на рік. Тобто це має дозволити студентам-контрактникам формувати зручний для себе графік, якщо, наприклад вони працюють або ж навпаки хочуть сконцентруватися на певних предметах та вивчати їх більш поглиблено.
  • Можливість обрати конкретну спеціальність після першого або другого курсу. Тобто ви можете вступити за певним напрямком і рік-два вивчати загальні дисципліни і згодом обрати спеціальність, яка конкретно вас буде цікавити.
  • Також пропонується визначення мінімальної кількості аудиторних годин в одному кредиті ЄКТС, адже наразі це питання не регулюється. Тепер для бакалаврів це має бути 10 годин з 30, а магістрів 8 з 30.
  • Зміни можуть стосуватися й питання вибіркових навчальних курсів. У цьому випадку пропонується зменшити відсоток вибіркових курсів для регульованих спеціальностей (Право, Медицина, Військова служба, Атомна енергетика) з 25% до 10%. Для нерегульованих спеціальностей (Філологія, Фінанси, Кібернетика та ін.) навпаки пропонується збільшити кількість курсів на вибір з 25% до 25-50%.

Також можете переглянути інфографіку від МОН та Мінцифри нижче:

Також відзначається, що студенти, які наразі здобувають освіту за вечірньою або заочною формами навчання, зможуть закінчити свої програми в такому ж форматі. Тому їм не варто хвилюватися щодо змін.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...