Реклама

💛 Історія українського покеру: від забавок у минулому до спорту сьогодення

Čytaty latynkoju
💛 Історія українського покеру: від забавок у минулому до спорту сьогодення
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💛 Історія українського покеру: від забавок у минулому до спорту сьогодення
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Партнер матеріалу — PokerMatch

Перейти на сайт

Люди з давніх-давен грають в ігри, які залежно від типу допомагають учасникам обмінюватися думками, вчать розв’язувати проблеми на змодельованих ситуаціях або просто відпочивати.

Не дивно, що в історії України нам відомі численні ігри, у які грали наші пращури: від хрестиків-нуликів до «Тавлії» — аналогу скандинавського «Хнефатафлу». Але є одна гра, яка об’єднує усі покоління українців, починаючи зі 16 ст. Це карти, які не застаріли з часом, а тільки еволюціонували, перетворившись зі забавки на, до прикладу, спортивний покер.

Як саме розвивалися карти на теренах України, ми розкажемо разом з PokerMatch. Ви дізнаєтеся, у які карткові ігри грали козаки, що допомагало відволіктися і пережити непрості імперські часи та як розвивають спортивний покер зараз.

Поява карт в Європі та в Україні

Точних свідчень, коли та у якій місцевості з’явилися карти, немає. За версіями істориків, це могло статися у Китаї, Індії чи Персії у період між 9 та 12 ст. Найбільш ранній запис про карти датується 1294 роком, у ньому йшлося про двох гравців у китайському місті Шаньдун. У Європі карти з’явилися наприкінці 14 ст., ймовірно, коли європейці почали тісно контактувати з ісламськими країнами під час хрестових походів.

За два століття вони поширилися на територію України разом з козаками. До цього українці грали переважно у «Млин» — ускладнену версію хрестиків-нуликів чи «Тавлію» — версію скандинавської гри вікінгів «Хнефатафл». Після утворення Запорізької Січі карти стають не просто забавкою, а одним з видів тренувань, яке дозволяє покращувати навички вибору та реакції, але при цьому ще і відпочивати.

Цікаво, що у той час карти, або «листи», як їх називали козаки, були зовсім не схожі на ті, що зараз. Тоді у Європі грали чотирма різними колодами: французькою, швейцарською, латинською та німецькою. Саме останньою користувалися козаки. У ній не було дам, але присутні два валети, яких називали «нижник» та «вишнік». Колода містила 32 або 36 карт чотирьох мастей: листя, серця, жолуді та бубонці.

Джерело картинки: Wikipedia

Доказів шанування карт серед козаків зафіксовано чимало у літературі та мистецтві. Наприклад, на цій картині під назвою «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» можна побачити колоду карт під правим ліктем козака.

Джерело картинки: Wikipedia

Ще одним популярним героєм тих часів був козак-бандурист «Мамай», зображення якого дійшли до нас у численних мистецьких роботах. Іноді поряд з ним змальовували карти. Наприклад, ось картина тих часів з Мамаєм та гральними картами.

Джерело картинки: Запорізький краєзнавчий музей

Згадки про карти є і в літературі. Наприклад, у щоденнику шведського офіцера Патріка Гордона у середині 17 ст. можна знайти такі слова: «Бенкети з бесідами за келихом токайського з танцями, картами, феєрверками, гучною музикою до ранку й навіть салютами з рушниць та гармат з’явились у Києві майже на 40 років раніше петербурзьких».

У ці часи на теренах Європи започатковуються коріння сучасного покеру, перші письмові згадки про який датовані 16 ст. Гра мала кілька варіацій та назв залежно від країн: в Іспанії та Італії грали у primero, у Франції — в poque, а у Великій Британії — в brag. Але в усіх іграх основа покеру залишалася незмінною — побудова комбінацій за силою та перемога того, хто збере найбільшу з них.

Імперські часи

Надалі карти продовжують залишатися на піку популярності, як на Правобережній частині України, так і на Лівобережній. Можна знайти спогади гетьмана Павла Скоропадського: «Уся ця компанія сперечалася, шуміла, а потім розсідалася за картковими столами. Грали в яролаш». У той час заможні люди грали переважно у преферанси, яролаши, реміки, бриджи, а селяни — у дурня, цигана, відьму тощо.

Однією з найбільших економічних та торгових подій тогочасного Києва вважався Контрактовий ярмарок, на який щозими з’їжджалися заможні люди з Франції, Польщі, Пруссії та Італії. Удень на ярмарку укладали договори та підписували угоди, а вечори проводили увесь час за картами. До речі, на Київських Контрактах суворо відстежували спроби шулерства. Зокрема, ставили клубні печатки на колоді чи проколювали її кинджалом перед початком партії, щоб унеможливити підміну карт.

А ще українці створювали власні дизайни гральних карт.

У 1917 році відомий український художник Георгій Нарбут розробив колекцію, яку ви можете побачити на картинці. Оригінали, на жаль, знищили, що і не дивно, враховуючи їхній вигляд, але згодом в одному з часописів опублікували фотокопії. Гральні карти мали королів у вигляді українських гетьманів, дам — вельможних козачок, а валетів — козаків.

Джерело картинки: WikiArt

На Заході України наприкінці 18 ст. карткові ігри також стали звичайною розвагою львів’ян, які грали у цвік, віст, французький мар’яж, німецький дружбарт та інші ігри. Чеський етнограф Франтішек Ржегорж згадував, що його вразила кількість картярів, яких він побачив в Рогатині. «Галицьке освічене товариство трудно собі уявиш без карт — шляхтич ти чи священник, поляк чи русин, — коли зійдуться з нагоди іменин або з якої іншої причини, то відразу сідають за карти, підсолоджуючи гру чаєм».

Одночасно з розквітом картярства в Україні, у світі набував популярності покер, що був заснований на декількох іграх, які завезли французькі моряки та торговці у Новий Орлеан. Тоді місто було французькою колонією, але у 1803 році президент США Томас Джефферсон придбав його у Франції. Згодом гра поширилася містами та портами вздовж річки Міссісіпі, якою подорожували торговці та купці з Нового Орлеану.

На човнах грали в одну з версій гри As Nas, яка мала колоду з 20 карт. Ігри проходили для чотирьох гравців, кожному з яких роздавали п’ять карт. У колоді не було певних мастей, але існували класи: As aka Ace (лев), King (король), Queen (королева), Soldier (солдат) і Dancing Girl (дівчина-танцівниця). Розіграш As Nas починається з того, що кожен гравець отримує дві карти, після чого йде раунд ставок. Далі витягають ще дві карти та новий раунд ставок. В останньому витягають п’яту карту та роблять фінальні ставки.

Джерело картинки: Wikipedia

У 1829 році гра в покер з’явилася в мемуарах мандрівників Америкою, а в 1834 році у покер стали грати колодою з 52 карт. Особливо популярною гра стала під час Громадянської війни та «золотої лихоманки». А вже у 1872 році Роберт Шенк, посол США у Великобританії, опублікував перше офіційне зведення правил.

Джерело картинки: Wikipedia

Становлення спортивного покеру

Як професійний спорт, покер виник у 1970-х роках, коли у США почали проводити офіційні турніри. Перше змагання зі спортивного покеру проходило сім днів, у ньому взяли участь шість гравців. Турнір здобув популярність серед глядачів, тож його засновник Джек Бініон вирішив зробити змагання регулярними та назвав їх WSOP (World Series of Poker).

Джерело картинки: Wikipedia

Наразі у світі функціонує цілий ряд організацій з покеру. Серед них: World Federation of Poker (Всесвітня федерація покеру), European Poker Sports Association (Європейська асоціація спортивного покеру), Poker Tournament Directors Association (Асоціація директорів турнірів з покеру) та Ladies Poker Association (Жіноча покерна асоціація).

Щороку у світі відбувається величезна кількість турнірів, які складно перерахувати, але найпрестижнішою вважається найперша — WSOP. Серія зазвичай триває півтора місяця з травня по липень. У 2022 році в її рамках провели 89 «живих» турнірів та 11 в онлайні. За фінальним столом Головної події WSOP грають у безлімітний Техаський Холдем.

Звичайно, крім світових, існують національні організації. В Україні це Всеукраїнська Федерація Спортивного Покеру (Ukrainian Sport Poker Federation). У 2018 році «Спортивний покер» в Україні визнали офіційним видом спорту. Це інтелектуальна спортивна гра, в якій учасники змагаються між собою за затвердженими правилами гри у вмінні та майстерності обчислювати різноманітні математичні ймовірності та шанси на перемогу в кожній окремій роздачі (грі) та в цілому у змаганні.

У свою чергу збірна України зі спортивного покеру була створена 2019 року і в першому ж турнірі у своїй історії виграла «золото» в світовому Кубку Націй з матч-покеру. З перших днів існування збірної бренд PokerMatch став її титульним спонсором. Разом зі Всеукраїнською федерацією спортивного покеру компанія робить усе, щоб створити для збірної комфортні умови та надихнути її на нові перемоги.

Джерело картинки: PokerMatch

Зрозуміло, що з розвитком технологій та інтернету мав з’явитися онлайн-покер. Зараз за оцінками Всесвітньої серії покеру, 100 млн людей грають у покер онлайн. Перший турнір такого формату провели 1 січня 1998 року на ігровій платформі сайту Planet Poker, яка, щоправда потім не змогла витримати конкуренції з більш прогресивними компаніями та закрилася. Однією з таких компаній, є покер-рум з українським корінням PokerMatch, який у березні 2021 року зайняв перше місце у рейтингу найкращих покерних онлайн-платформ світу за версією авторитетного рейтингу PokerScout.

З початком повномасштабного вторгнення покер-рум закрив доступ до платформи гравцям з території рф та запустив ряд благодійних ініціатив, серед яких серії турнірів Victory Cup і серію Ukrainian Glory Cup. Станом на листопад 2022 року вдалося зібрати понад 4 млн гривень, які перерахували на гуманітарний рахунок Національного банку України, мешканцям звільнених міст, на засоби захисту та зв’язку українських військових, а також у благодійні фонди “Зграя”, “Трушна перемога”, “Волонтерська сотня” та “Центр добра”. З початку повномасштабного вторгнення бренд навіть створив віртуального амбасадора дракона Драгобрата, який став талісманом PokerMatch та активним кіберволонтером, що підтримує всі благодійні турніри бренду.

Загалом, Україна зараз переживає справжній покерний бум, проводяться численні онлайн та оффлайн-турніри, а українські гравці здобувають престижні нагороди. Наприклад, 12 браслетів серії WSOP мають українці, перші з яких здобули Євген Качалов та Олексій Ковальчук ще у 2011 році. Українська збірна з покеру два роки поспіль ставала чемпіоном світу. Цього року склад команди змінився через військову ситуацію, але наша команда зуміла вибороти високе восьме місце на світовій першості. Збірна України ще точно стане чемпіоном та привезе перемогу до мирної та вільної країни.

Покерне українське ком’юніті активно підтримує Україну. У перші дні 60 українських гравців написали відкритий лист до міжнародної покерної спільноти, у якому закликали STOP WAR IN UKRAINE. Від імені усіх українських гравців звернувся чемпіон WSOP і гравець Національної збірної України зі спортивного покеру Андрій Любовецький.

У зверненні наголосили на неможливості сідати за стіл з росіянами та грати в покер-румах, що продовжують обслуговувати «рахунки російського агресора».

Загалом, українські покеристи довели, як за допомогою покеру, допомагати ЗСУ та країні донатами, віддавати гроші на благодійність та розповсюджувати інформацію про війну в Україні усьому світові. Так, стрімерка компанії PokerMatch Іванна Соя (нікнейм Ivanessa) грає 8-10 столів одночасно та від 20 до 40 турнірів на день, аби заробляти гроші своїм інтелектом та надсилати їх на підтримку армії.

Світова спільнота покеру також долучилася до підтримки: надають прихисток, донатять гроші та збирають гуманітарну допомогу. Зокрема, покеристка Олена Козій знайшла притулок в Ірландії — у рідної сестри Президента місцевої федерації покеру.

Спортивний покер — це інтелектуальний спорт

Здається, що тут важкого, сів за стіл та грай. Але ні, все зовсім не так, тому покерні гравці підтримують себе у добрій фізичній формі, правильно харчуються та тренуються, аби підвищувати витривалість та концентрацію. До того ж, вони щодня грають багато роздач самостійно або з тренерами для відточування навичок. Існує думка, що на початку молодим гравцям варто не менше половини часу, виділеного на гру, витрачати саме на тренування. У цьому можуть допомогти безкоштовний покерний софт, як Flopzilla чи Equilab, які аналізують роздачі, та перегляд навчальних стрімів, аби сформувати правильне мислення.

Варто відзначити, що у спортивному покері вам не допоможе вдача та випадковість, але стануть у пригоді математичні здібності та психологія. Гравці завдяки математичним підрахункам розраховують можливі свої ходи та суперників, аби спрогнозувати ймовірність тої чи іншої ситуації. Існує навіть ціла наука під назвою «Теорія ігор», яка досліджує прийняття рішень в умовах невизначеності, тобто у покері — незнанні карт суперника та колоди. Її основоположник та нобелівський лауреат Джон Неш зміцнив зв’язок між покером та математикою, адже досвідчені гравці точно знають, що мають один шанс з восьми мати три однакові карти, якщо у них пара.

Але математика не допоможе на всіх рівнях гри, тож не можна покладатися тільки на неї, бо треба пам’ятати, що учасники грають в умовах невизначеності, а гра може піти за іншим сценарієм. Для того, щоб контролювати власні емоції та зчитувати суперників за мімікою та жестами, покеристи активно вивчають психологію.

Отже, спортивний покер — це інтелектуальна гра, яка не тільки дозволяє проявити себе у математиці, психології та витривалості, а також допомогти Україні та популяризувати її на міжнародній спортивній арені. Завдяки інтелекту наші гравці виграють турніри, демонструють український прапор усьому світові та, звичайно, надсилають виграші на благодійність та підтримку ЗСУ. Приєднуйтеся, грайте та вигравайте!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...