Реклама

💛 Як дізнатися історію України: добірка подкастів, книг, відео, Instagram та TikTok

Čytaty latynkoju
💛 Як дізнатися історію України: добірка подкастів, книг, відео, Instagram та TikTok
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💛 Як дізнатися історію України: добірка подкастів, книг, відео, Instagram та TikTok
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Під час війни українці як ніколи зрозуміли силу історії, адже наше минуле — це справжня зброя на інформаційному фронті. Ворог постійно викривлює події минулого, у які починають вірити не тільки їхні громадяни та представники інших країн, а навіть самі українці. Саме зараз час оновити свої знання розвитку нашої країни.

Для цього ми підібрали різноманітні ресурси, які дозволять краще пізнати історію та становлення України як європейської держави. Щоб вам не було нудно та ви не засинали, як над підручниками у шкільні часи, наша добірка містить захопливі подкасти, YouTube-канали, трохи найкращих книжок та навіть сторінки в Instagram та TikTok.

🧐 YouTube-канали

Канал з понад 700 тисячами підписників ведуть українські письменники та громадські діячі Брати Капранови. На каналі виходять відео про історію Україну, зокрема висвітлюють такі суперечливі теми, як УПА, ОУН, Міхновський. До того ж розвіюють міфи, які насаджувалися українцям у радянські часи, про велич росіян та їхньої імперії.

Відео захоплюють тим, що окрім докладних фактів, є легкими та подаються з гумором. Почати дивитися канал пропонуємо з одного з найпопулярніших відео, хто й нащо вигадав Російську Імперію.

Канал має понад 100 тисяч підписників та розповідає про визначні події в історії України та світу, але під час війни майже повністю зосереджений на стосунках України та Росії у різні періоди часу. Навіть в описі вказано, що автори ведуть просвітницьку роботу щодо подолання стереотипів нав’язаних українцям за часів окупації росіянами (період імперії та СРСР).

Цікаві особливо відео, де у різних темах протиставляються українці та росіяни, наприклад у таких нетривіальних темах, як ставлення до жінки. Це дозволяє краще зрозуміти різницю між країнами та чому ми зовсім не брати.

Канал, який спростовує антинаукові міфи, фейки і стереотипи про Україну та українців. Тематика випусків охоплює всі періоди та висвітлює різні питання: політичні, військові, економічні та історї міжнародних відносин.

На відміну від інших каналів добірки, «Історія без міфів» викладає також багато відео зі світової історії. Наприклад, чому розвалилася Югославія або як Австрія стала Австро-Угорщиною. Відео змістовні та легкі для сприйняття, дозволяють зануритися у контекст за 30 хвилин. Експертами програм виступають фахові історики.

Олександр Алфьоров — кандидат історичних наук та телеведучий на «UA: Культура». На своєму каналі він розповідає про цікаві історичні факти, руйнує міфи та проводить історичні експерименти. А ще веде рубрику Історичний календар у Youtube Shorts, де розповідає про відомі події, які сталися у цей конкретний день в історії людства.

Автор цікаво подає історичні матеріали про Україну-Русь, Гетьманщину й засновників Києва. Під час війни висвітлює усі актуальні теми, які не часто знайдеш на інших каналах. Чому жінка-командир — це жах для російських військових, як бійці Азову російську пам’ятку врятували тощо.

Документальний серіал про діяльнсіть українського роду меценатів та магнатів Терещенків. Вони були одними з найвпливовіших та найбагатших українців свого часу, але були вигнані та забуті майже на сто років.

Фільм не возвеличує сім’ю, адже всі ми розуміємо, що за часів Російської імперії поміщики були далеко не святими, проте це ще раз показує, що Україна завжди мала власну історію та своїх державних постатей. У нас теж могли бути династії, як у європейських країнах, зі своїми традиціями та багатовіковою історією, але це не було вигідно РФ, яка завжди намагалася представити Україну як свою частину.

🔥 Instagram

«Простір» — онлайн-медіа про історію від засновників медіа про культуру Gogol Media. Засновники прагнуть простими словами розповідати про складні сторінки історії України.

У постах можна прочитати про знищення українців в Росії, видатних постатей України, Варшавське повстання тощо. Крім історичних постів, медіа також публікує дописи на суспільні та культурні тематики, яких теж часто торкається пропаганда — про найдавніші міста України, козаків без шароварів та силу національного гасла.

Також медіа веде англомовну версію, щоб можна було поширювати українські наративи на західну аудиторію.

Мінкульт створив англомовну сторінку в Instagram, де розповідають про багатогранність України споконвіку до сьогодення. Так, на сторінці можна познайомитися з цікавими фактами тисячолітньої української історії. Ви знайдете пости про багатовікову історію України, її демократичний устрій, бізнес і підприємницькі, креативні і культурні сфери розвитку, які починалися ще століття тому.

Сторінка не для вивчання історії, а скоріше для нагадування, що такі то події відбувалися. Щодня публікують кілька постів з історичними фото та підписами, що за подія та у якому році відбулася. Підписуйтесь, дивіться на фото та якщо зацікавить детальніше, шукайте інформацію в інтернеті.

😍 TikTok

Маркетолог з дипломом історіка Іван Міщук успішно руйнує міфи у TikTok, де має понад 20 тисяч підписників. Він поєднує відео з історичними фактами про Грушевського та Ярослава Мудрого з популярними відео, як позлити росіян або чому наші батьки люблять СРСР.

Усі ми часто сидимо у соцмережах, тому чому би не поєднати приємне з корисним та не підписатися на Іронічного історика, який до того ж збагатить ваші знання.

🎧 Подкасти

Наші 30. Жива історія

Подкаст Суспільного складається з 20 епізодів про дев’яності роки, коли Україна остаточно виборола незалежність. Його створили для людей, які не застали цей період, аби вони усвідомили, якою Україна була раніше та чого вартувало відновлення незалежності їхнім батькам.

Тут і Чорнобильська трагедія, війна в Афганістані, повернення татар до рідного Криму після депортації та багато іншого.

ПостГрушевський

У подкасті від історичного проєкту LEGIO Євгеній Шатілов та Павло Корцуб з гостями розмовляють про українську історію, як події, що відбулись десятки, сотні і тисячі років тому, настільки сильно впливають на сучасне українське суспільство.

Можна послухати про те, що іноземці знать про нашу війну, голокост в Україні, історію гастрономії та банато іншого.

Ярослав Грицак. Відповідь про війну

Відомий український історик під час війни випустив новий подкаст, у якому заспокоює та допомагає прийти до тями. У ньому він відповідає на найчастіші питання про війну. Чому виникають війни? Чи існує чесна війна? Чи реальна загроза Третьої Світової?

Це було вже

Минуле здається ближчим, коли його можна зіставляти із сучасним. У подкасті можна послухати як КДБ розвалював українську діаспору, як правильно переписати історію Україну у підручниках, чи хороші Українці, які будували російську імперію.

Піднімаються складні теми, на які треба шукати відповіді, аби побудувати майбутнє в країні.

Як ми вижили

Подкаст про історію радянських масових депортацій із Західної України у 1944-1953 роках. Що пам’ятають ті, кого позбавили рідних домівок та у товарних вагонах вивезли до Сибіру, Далекого Сходу та Середньої Азії?

Автори розшукали людей, які погодилися поділитися своїми історіями. Це спогади про те, як вони долали холод і голод, здобували освіту, зберігали свої традиції та врешті поверталися додому.

📚 Книги

«Подолати минуле. Глобальна історія України»

Книга Ярослава Грицака, у якій він звертається до минулого, аби краще зрозуміти, де зараз є Україна і світ та куди вони могли б рухатися далі. Автор зазначає, що Україна утворилася внаслідок глобалізації та модернізації, разом із найтемнішими їхніми сторонами, пов’язаними з масовим насильством.

«Нарис історії України: Формування модерної нації ХІХ-ХХ століття»

Перша редакція цієї книжки Ярослава Грицака побачила світ ще 1996 року. Її можна сміливо вважати першою популярною історією України, яку, за словами автора, можна «читати без брому» і яка стверджує принципову нормальність української історії. У доповненному виданні з’явилися нові розділи, присвячені двом останнім десятиліттям незалежної України до часів революції 2013-2014 років, війни з Росією та передвиборних тижнів 2019 року.

«Брама Європи: Історія України від скіфських воєн до незалежності»

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій сьогодення. Її автор Сергій Плохій — український та американський історик, професор кафедри української історії в Гарвардському університеті. Він фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом — головній силі, що стояла за створенням сучасної нації.

Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність.

Орест Субтельний. Україна: історія

Книга професора Йоркського університету в Торонто та українця за походженням Ореста Субтельного визнана на Заході найкращим популярним викладом історії України англійською мовою.

Вона викликає інтерес передусім нетрадиційною концепцією української історії, прагненням автора до наукової об’єктивності, неупередженістю позиції, зваженістю оцінок, а головне — своєю наскрізною ідеєю національного відродження України.

🚀 Курси та медіа

На Youtube-каналі WiseCow є відкритий доступ до курсу історії України, який складається з 10 лекцій, кожна з яких по 10 хвилин. Тобто за 100 хвилин можна ознайомитися з найголовнішими фактами історії. Це прекрасна можливість розпочати знайомство з нашою історією, а далі вже заглиблюватися у конкретні періоди.

«Локальна історія»

Історичне онлайн-медіа, яке досліджує українську ідентичність. Крім сайту, виходять також подкасти і відео на YouTube, а ще цікаві спецпроєкти та рубрика «Старі фото» на сайті, де знайти унікальні оцифровані світлини українського минулого. Різноманіття сайту наочно підкреслює багатство історії України.

Онлайн-видання від Української правди, яке пише про історію України та українців, росіян, поляків, євреїв, кримських татар, інших етносів, доля яких пов’язана з нашою країною. Від стародавніх часів до сьогодення. Але акцент, фокус — на політичній історії ХХ століття: боротьба за державність, людські права, науково-технічний прогрес, тоталітарні проєкти та експерименти, людські долі.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...