Реклама

🖌 У містах Польщі презентували виставки дитячих малюнків про війну в Україні та Другу світову війну 

У понад 25 польських містах відкривають виставки архівних малюнків про Другу світову війну та війну в Україні.
Čytaty latynkoju
🖌 У містах Польщі презентували виставки дитячих малюнків про війну в Україні та Другу світову війну 
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🖌 У містах Польщі презентували виставки дитячих малюнків про війну в Україні та Другу світову війну 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У понад 25 польських містах відкривають виставки архівних малюнків про Другу світову війну та війну в Україні.

Державний архів Польщі та український проєкт «Мамо, я бачу війну» презентували виставки дитячих малюнків в рамках спільного польсько-українського архівного проєкту «Мамо, я не хочу війни». У межах проєкту у Польщі відкрили виставки архівних малюнків польських дітей, свідків Другої світової війни й німецької окупації, та сучасні малюнки українських дітей, які стали жертвами російського вторгнення в Україну у 2022 році. 

«Польські й українські діти малюють дуже схожі речі: літаки, танки, бомбардування. Для дітей – дуже болючий досвід, те, що зараз переживає український народ через російську агресію. Ця жорстока ситуація не просто є схожою, вона добре відома нам з історії Польщі»,зазначив директор Архіву нових актів Маріуш Ольчак на презентації у Варшаві.

Перші публічні виставки вже відкрились у містах Мальборк, Ченстохова, Перемишль, Седльце, Кошалін, Гожув Вєлкі, Каліш, Кельце, Зелена Гура, Плоцьк, Торунь, Ольштин, Познань, Катовіце, Сувалькі та у Варшаві.

«Це дуже змістовна та глибока виставка, яку потрібно показувати по всій Європі та всьому світу, – сказав Посол України в Польщі Василь ЗваричЗаради наших дітей, я думаю, що ми переможемо».

Представлені на виставках роботи – це реакція дітей на воєнні дії в їхніх країнах. Таким чином організатори проєкту прагнуть привернути більше уваги до реальності, з якою зараз змушені зіштовхнутись десятки тисяч українських дітей через повномасштабне вторгнення росії.

«Якби не змінювався світ, скільки б часу не проходило між війнами, єдине, що залишається фундаментальним, – це прагнення безпечно жити у незалежній країні. Малюнки «Мамо, я бачу війну» – це артголоси українських дітей, що відчули російську агресію. Діти малюють у бомбосховищах, у метро, у підвалах, у коридорах. Малюють під час повітряних тривог. Малюють страх, відчай, але найбільше – перемогу та віру в українські Збройні сили»,розповідає співініціаторка проєкту «Мамо, я бачу війну» Наталія Улинець.

Команда українського проєкту «Мамо, я бачу війну!» зібрала вже понад 14 тисяч малюнків. З них створять найбільший у світі маніфест-колаж, який назавжди збереже у цифровому просторі кожну дитячу історію та пережиту емоцію. Кошти, отримані від його продажу на цифровому NFT- аукціоні, передадуть у фонди допомоги дітям, що постраждали від війни.

Ознайомитися з дитячими роботами можна на офіційних майданчиках проєкту: сайт, Facebook, Telegram, Instagram.

Проєкт «Мамо, я бачу війну» в Україні реалізують ГО «Лабораторія первинного розміщення токенів. Україна», Український фонд стартапів, агенція публічних комунікацій Perfect PR, компанія GroundStorm media, компанія TA Ventures, ГО «Меморіал імені Василя Стуса», Навчально-науковий інститут права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...