Реклама

😇 Як поводитися людям з ВІЛ, які виїхали закордон

В Олі діагностували ВІЛ минулого року. У кінці лютого дівчина мала знову завітати до лікаря-інфекціоніста, адже наближався час отримання АРТ...
Čytaty latynkoju
😇 Як поводитися людям з ВІЛ, які виїхали закордон
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😇 Як поводитися людям з ВІЛ, які виїхали закордон
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
В Олі діагностували ВІЛ минулого року. У кінці лютого дівчина мала знову завітати до лікаря-інфекціоніста, адже наближався час отримання АРТ...

В Олі діагностували ВІЛ минулого року. У кінці лютого дівчина мала знову завітати до лікаря-інфекціоніста, адже наближався час отримання АРТ, – ліків, залишатися без яких не можна було аж ніяк.

24 лютого над будинком дівчини пролетіли ракети: почалося неспровоковане та невиправдане вторгнення Росії в Україну.

Всі думки на момент прийняття рішення про евакуацію – лише про збереження життя та порятунок рідних. Думати про те, що через відсутність АРТ під загрозою опиниться власне життя, часу вже не було. Так війна підступно відібрала відчуття безпеки та зруйнувала усталений прийом життєво потрібних ліків, але Оля усвідомить це лише з часом.

Життя Олі врятоване!

Життя Олі врятоване!

Як і багато хто з киян, вона виїхала зі столиці в перший день війни. Хаос, десять годин до Житомира, потім через Рівне в напрямку Польщі. На кордоні – обов’язкова позначка про його перетин: відмітка в паспорті, яку роблять прикордонники, – одна з головних умов для отримання допомоги та певних привілеїв мешканцями України, які опинилися в Польщі.

Але як же ж отримати АРТ?

Оля звернулася по допомогу до соціального працівника ГО menZDRAV у Києві, який того ж дня надав їй потрібну інформацію щодо клініки, де можна отримати консультацію лікаря-інфекціоніста та АРТ.

Життя Олі врятоване!

Наші рекомендації:

  1. Звертаємо вашу увагу на те, що прийом лікаря, консультація, видача АРТ, – відбуваються конфіденційно та безкоштовно.
  2. Перш, ніж завітати до лікаря-інфекціоніста, варто звернутися до реєстратури медичного закладу та записатися на прийом. Бажано це зробити заздалегідь: за 10 днів.
  3. Медсестра спілкується українською, тож мовний бар’єр відсутній. Під час прийому є стандартні процедури: заповнення анкети, уточнення призначень, через 15 хвилин – спілкування з лікарем.

Важлива інформація

Між Національними банками України та Польщі з 25 березня цього року укладено угоду, що дає можливість українцям, які перебувають у Польщі, здійснювати обмін української гривні на польські злоті.

З 16 березня 2022 громадяни України мають можливість подавати заявки на отримання номера PESEL – аналогу страхового соціального ідентифікаційного  коду, існуючого в Україні, що дозволяє скористатися соціальною допомогою, медичними послугами, отримати доступ до системи освіти і навіть заснувати власну компанію у Польщі.

Офіційний термін перебування мешканців України, встановлений на 18 місяців, скоріш за все, буде продовжено.

Залишайтеся здорові!

Разом переможемо!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...