Реклама

💛 Солов’їна мова. 7 книг про українську мову

Як зробити свою мову вишуканою і милозвучною? Які секрети приховує українська фонетика? Як вдосконалити вимову? Як мови впливають одна на одну?
Čytaty latynkoju
💛 Солов’їна мова. 7 книг про українську мову
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💛 Солов’їна мова. 7 книг про українську мову
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як зробити свою мову вишуканою і милозвучною? Які секрети приховує українська фонетика? Як вдосконалити вимову? Як мови впливають одна на одну?

Чому наша абетка майже досконала? Чому забороняли літеру «ї»? Що таке парадичка, бергонья чи оздобня? Спільнота «Українська мова» підготували добірку корисних книжок про українське мовлення.

Тарас Береза «Слова, що нас збагачують» 

Словник, наповнений призабутими, несправедливо «викорененими» з народної свідомості, словами. Автор надихається прикладами з української літератури й перекладів, щоб відкрити читачу розмаїття словотвору рідної мови, її велич і неочевидні сенси. Словник —  продовження попереднього доробку «Гарна мова — одним словом».

Тарас Береза «Гарна мова — одним словом»

Як переінакшилася українська за 300 років? Видання ілюструє розвиток літературної мови від Пантелеймона Куліша до Мирослава Дочинця, від Даніеля Дефо до Джеймса Паттерсона. Лиш уявіть, у книзі понад 1500 словникових одиниць для збагачення мови, її влучності, сили й елегантності.

Ольга Дубчак «Бачити українською» 

Мова — це відображення ментальності й чуттєвості людини, її генетичний код, природа мислення. Ольга Дубчак у своїй книзі відкриває картину світу, яку почали малювати наші пращури й продовжать поліпшувати наші нащадки. Наша мовна картина — те, яким ми бачимо світ. А бачимо ми його українською.

Ольга Дубчак «Чути українською» 

Які звуки притаманні нашій мові? Що таке нескладотворчі звуки і літера Шредінгера? Як насправді звучить бездоганна українська вимова? Авторка пояснює, за якими принципами працює звукова система, мовна свідомість і мовленнєвий апарат. І, звісно, розповідає про те, що українська мова — захоплива, рідна й необхідна.

Володимир Селезньов «Мовні війни»

Існує міф, що українська мова — це російська, засмічена польскими словами. Автор пропонує розібратися, скільки полонізмів й інших запозичень існує в нашій мові. Ця книжка спростовує міфи про «зіпсованість» української іншомовними словами і натомість відкриває ще більше правди про самобутність нашої мови.

Оксана Лущевська «Особлива буква “Ї”»

Буква Ї — особлива, такої немає в інших мовах. Казка для дітей і дорослих про красу нашої мови і боротьбу за неї на прикладі однієї літери.

Анастасія Левкова «Спільна мова. Як народжуються і живуть слова» 

Ця книжка — збірка мовних порад на щодень. Курйози, каламбури, кумедні ситуації, пов’язані з недоречним використанням слів — мова розвивається стрімко й цікаво. Авторка ділиться секретами вдалих виразів для будь-яких ситуацій.

Як би важко не було переходити на українську — це того варте. Адже рідна мова варта любові, пам’яті, часу і зусиль. Говорімо, плекаймо, перемагаймо!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...