Реклама

🇪🇺 Україна офіційно стала кандидатом на членство у Європейському Союзі

Čytaty latynkoju
🇪🇺 Україна офіційно стала кандидатом на членство у Європейському Союзі
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🇪🇺 Україна офіційно стала кандидатом на членство у Європейському Союзі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Рішенням Європейської Ради Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Рішення було ухвалено одностайно всіма чинними членами ЄС, як того і вимагає законодавство союзу.

Що це означає?

Це подія є швидше символічною та не накладає зобов’язань до прийняття України у ЄС. Проте, її важливість не варто недооцінювати.

Статус країни-кандидата на членство у ЄС означає, що Європейський Союз визнає європейську перспективу України і бачить нашу країну в майбутньому у складі ЄС. Попри загальне суспільне розуміння, що це колись відбудеться, раніше це не було зафіксовано у документах такого рівня .

Після отримання статусу кандидата мають розпочатися перемовини між Україною та ЄС та формування дорожньої мапи реформ, які має виконати наша країна перед приєднанням.

Щоправда, в нашому випадку Єврокомісія поставила також низку умов, які ми маємо виконати, щоб взагалі почати перемовини. Зокрема це:

  1. Ухвалення та впровадження законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  3. Подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  4. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);
  5. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору як частини середовища безпеки України;
  6. Має запрацювати «антиолігархічний» закон;
  7. Необхідно привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;
  8. Необхідно завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії і розробити механізми її впровадження.

Лише після перевірки успішності виконання цих умов Європейський Союз почне з нами переговори. Перший (і, сподіваємося, останній) звіт про виконання цих реформ Єврокомісія представить наприкінці року. Українська влада планує провести всі необхідні зміни до того часу, за словами віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Що передувало

28 лютого 2022 року Україна подала заявку на вступ до ЄС. У відповідь європейці надіслали спеціальний опитувальник, який має заповнювати країна, що хоче вступити до ЄС. Потрібно було повністю розповісти про стан речей у державі та надати різноманітну економічну статистику.

Україна заповнила опитувальник у швидкі терміни. 17 червня 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата на членство у ЄС. Разом з нами таку рекомендацію отримала і Молдова. Перед Грузією, яка також подавала заявку на вступ до ЄС, поставили низку умов, аби ця країна також отримала рекомендацію.

На саміті 23 червня Європейська Рада, найвищий керівний орган ЄС, надала Україні відповідний статус.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...