Реклама

Чого чекати від режиму Дія Сity? Розповідають іт юристи Stalirov&Co

Čytaty latynkoju
Чого чекати від режиму Дія Сity? Розповідають іт юристи Stalirov&Co
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. Чого чекати від режиму Дія Сity? Розповідають іт юристи Stalirov&Co
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

2022 рік стане вирішальним для IT-індустрії. Цьогоріч ком’юніті побачить як запрацює спеціальний режим Дія City. А поки іт юрист розповідає про основні новації та умови режиму.

Гіг-контракти

Досить маскувати трудові відносини під договори з ФОП. Тепер компанія може легально зменшити податкове навантаження за співробітників підписавши з ними гіг-контракти. Сюди ж відносяться спеціалісти, які працюють за трудовими договорами. За тих та інших доведеться платити 5% податку на дохід + 22 % ЄСВ від мінімальної заробітної плати + 1,5% военного збору.

Давайте порахуємо на прикладі. Розробник отримує винагороду 60 000 грн. Тоді податкове навантаження складатиме: 3000 + 1430 + 900 = 5330 грн. У порівнянні з нинішніми умовами — на 1,5% більше, ніж за співробітника ФОП.

Захист від порушення режиму конфіденційності та конкурентних дій

Раніше NDA та NCA в Україні існували лише на практиці, а спори з порушниками рідко доходили до суду. Теперь у компаній є офіційна підстава звернутися до суду і захистити бізнес від порушення договору. Звичайно фіксація заборони співробітникам розголошувати конфіденційну інформацію, вести конкуруючий бізнес та працювати на конкурентів викликала обурення IT-ком’юніті. Але така практика давно існує у Європі і США.

Податок на виведений капітал

Нині компанії сплачують 18 % податку на прибуток. З набуттям статусу резидента Дія City з’являється альтернатива — сплачувати 9 % за виведення коштів. Не важливо скільки компанія отримала на рахунки, бо оподатковується скільки вона витратила. Зокрема, на виплату дивідендів, виконання боргових зобов’язань, відкриття офісів за кордоном та інші операції. Така система добре підходить стартапам, які плануються реінвестувати прибутки. Тобто вкладати кошти у розвиток компанії.

Є і погані новини. З 2024 року починають діяти обмеження зі співпраці з платниками єдиного податку. У 2024 році ліміт складатиме 50%, а з 2025 року — 20%. Тобто, якщо компанія є замовником послуг у ФОП, то сумма витрат не має перевищувати 20 % доходу за минулий рік. Якщо компанія подолала межу, то доведеться сплатити або 9 % від суми перевищення, або включили до фінансового результату і сплатити 18 %. Ставка залежить від того, який податок обрала компанія: на прибуток або на виведений капітал.

Податок на дивіденди відсутній

Нині фаундери сплачують 6,5 %, якщо отримують дивіденди від юридичної особи платника податку на прибуток, або 9 % при отримання виплат від платника єдиного податку. Із отриманням статусу резидента Дія Сіті податок сплачувати не потрібно. Але за умови, що виплата дивідендів відбувається не частіше одного разу на два роки. І знову законодавець заохочує залишати активи усередині компанії. А також, обмежує можливість фаундерів виводити прибуток через ФОП. З 2024 року почнуть діяти ліміти  операцій з ФОП, тому компаніям доведеться використовувати законний механізм виплати дивідендів.

Як прийняти юридичне рішення про вступ до Дія Сіті?

Перш ніж подавати заяву до Міністерства цифрової трансформації, необхідно оцінити фінансовий стан компанії та організаційні процеси у команді. Новий закон встановлює гарантію незмінності умов протягом 25 років. Однак ваш бізнес змінюється щомісяця. Тому розробляємо стратегію розвитку, а потім приймаємо рішення.

Валерій Сталіров, CEO компанії IT-юристів Stalirov&Co

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...