Реклама

🤝 22 січня — стерта дата Дня Незалежності України?

Čytaty latynkoju
🤝 22 січня — стерта дата Дня Незалежності України?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🤝 22 січня — стерта дата Дня Незалежності України?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради було проголошено українську незалежність і в історичному контексті це є першою датою проголошення незалежності, а 24 серпня є Днем відновлення Української незалежності.

А вже через рік 22 січня 1919 на Софійському майдані відбулась Велика Злука  Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу, яка змогла проіснувати лише 3 роки, але яка мала власний герб, територію, грошову одиницю та військо. А переговори в Брест-Литовську про мир між УНР та країнами Четвертного союзу завершилися визнанням України самостійною державою та підписанням мирного договору.

Після окупації України більшовиками і створенням УРСР, Уряд Української Народної Республіки перебував у вигнанні, але продовжував функціонувати аж до 22 серпня 1992 року, коли останній Президент УНР в екзилі Микола Плав’юк предав першому всенародно обраному Президентові України Леоніду Кравчуку грамоти, заяви, президентські Відзнаки, печатки і прапора. Таким чином, відновлена незалежна Україна стала правонаступницею Української Народної Республіки.

Що сталося і чому День Незалежності святкуємо 24 серпня?

Причини цьому назвав сам автор Акту Проголошення Української Незалежності Левко Лук’яненко у інтерв’ю.

“Я мав півтори години аби написати Акт проголошення незалежності України. Що мав на тому і взявся писати – це був шкільний зошит. В тексті зазначив “відродження незалежності”, але його замінили на “проголошення”. Бо остання була петлюрівська держава. Важливо було написати так, щоб текст не обговорювали довго і не відклали на другий день. Бо у комуністів страх пройде і вони справу завалять”

Тому текст з Чернетки і текст прийнятого Акту проголошення Незалежності України різниться.

Національний музей історії України. Арфів експонатів.

Національний музей історії України. Арфів експонатів.

Оригінал Чернетки Акту відновлення незалежності України можна побачити на сайті Національного музею історії україни за посиланням. А акт проголошення незалежності України- тут.

Причину чому комуністи були так проти формулювання “відновлення ” Української Незалежності, пояснює Інститут Національної пам’яті.

“Згідно з міжнародним правом, військове вторгнення на територію незалежної країни і встановлення на її території власних порядків є окупацією. УНР була суверенною державою. Впиши у Акт слова про відновлення – і без будь-яких додаткових законів більшовицька Росія автоматично визнається окупантом, а всі поборники більшовизму і радянської влади автоматично стають колаборантами. З усіма правовими і моральними наслідками”– йдеться у статті.

Як святкуємо?

Перший ланцюг єдності утворили після 71 року проголошення Акту Злуки. Ланцюг об’єднав Івано-Франківськ- Львів- Київ і став наймасштабнішою акцією такого роду що об’єднала за різними оцінками від 450 тисяч людей до 5 мільйонів людей.

Фото: Історична Правда

Фото: Історична Правда

Починаючи з 2008 року і до сьогодні “ланцюг єдності” утворюють на мосту Патона щоб продемонструвати об’єднання України, її лівого та правого берегу. Традиції незмінні. Кожного року люди стають у ланцюг взявши за руки з прапорами, скандують гасла, які нагадують українцям про єдність і на закінчення всі виконують гімн. Виключенням став 2021 рік через карантинні обмеження, але проєкт  “Ланцюг Соборності” долучив людей до символічного ланцюга єдності, який об’єднав Київ з Сімферополем

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...