Реклама

💪🏻 «Мовний закон»: друковані видання зобов'язані виходити українською 

Čytaty latynkoju
unsplash.com
💪🏻 «Мовний закон»: друковані видання зобов'язані виходити українською 
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 💪🏻 «Мовний закон»: друковані видання зобов'язані виходити українською 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Від 16 січня в Україні почали діяти нові норми «Мовного закону». Відтепер друковані ЗМІ, загальнонаціональні та регіональні видання, мають друкуватись державною мовою.

Закон не поширюється на друковані ЗМІ, що виходять кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською чи іншою офіційною мовою Євросоюзу. За порушення видання штрафуватимуть.

Крім того, за новими нормами документу передбачається:

  • Концерти, шоу-програми, культурно-мистецькі та інші заходи мають відбуватись українською мовою. Якщо на заході виступає особа, яка не володіє українською мовою, необхідно надати синхронний чи послідовний переклад, наголошує мовний омбудсмен Тарас Кремінь
  • оголошення, афіші, постери та навіть квитки різноманітних заходів мають бути надруковані державною
  • екскурсії та різноманітні тури мають бути українською. Виняток — заходи для іноземців та осіб без громадянства
  • українські видавці зобов’язані видавати державною мовою не менше 50% усіх виданих упродовж року назв книжкових видань, а частка книжок державною мовою, наявних у продажу в кожній книгарні, має становити не менше 50%

Наступний етап мовного закону має відбутись 16 липня 2022 року. За майбутніми нормами буде обов’язкове використання української мови в інтерфейсах комп’ютерних програм та інтернет-представництв. Тобто вже влітку офіційні сторінки в соціальних мережах мають бути доступні державною мовою.

Також введуть адміністративну відповідальність за порушення вимог закону про державну мову для фізичних осіб, друкованих ЗМІ тощо. Штрафи сягатимуть 3400−11900₴. Мається на увазі, що якщо зараз можна штрафувати заклади, у яких відбулось порушення, то у майбутньому можна буде накласти штраф на конкретну особу.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...