Реклама

🛍 Історія походження Чорної п’ятниці – дня найбільших розпродажів у році

З 2013 року в Україні святкують Чорну п'ятницю. Але звідки бере початок цей день і як здобув свою назву?
Čytaty latynkoju
🛍 Історія походження Чорної п’ятниці – дня найбільших розпродажів у році
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🛍 Історія походження Чорної п’ятниці – дня найбільших розпродажів у році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
З 2013 року в Україні святкують Чорну п'ятницю. Але звідки бере початок цей день і як здобув свою назву?

Чорна п’ятниця або ж Black Friday як заведено називати день, після Дня подяки – свято, яке прийшло до нас із США у 2013 році та з кожним роком поширюється теренами країни.

Щороку цей день святкують у четверту п’ятницю листопада, то ж у 2021 році Чорна п’ятниця припадає на 26 листопада. Зазвичай знижки тривають не один день, а усі вихідні. Шопоголіки чекають на цю дату оскільки:

  • можна купити товари зі знижкою до -90%;
  • це можливість починати купувати подарунки до Нового року;
  • знижки поширюються не тільки на одяг, а й на техніку, товари для дому, іграшки та багато іншого.

Що ж, в тому що це за свято розібралися. Але звідки воно походить?

Існує кілька версій звідки бере початок Чорна п’ятниця:

1. Дослідниця Бонні Тейлор-Блейк провела дослідження у 2009 році та знайшла першу згадку Чорної п‘ятниці у значенні «день після Дня подяки». У випуску журналу Factory Management and Maintenance за листопад 1951 року. Там помітили цікаву тенденцію у Філадельфії, штат Пенсильванія. Багато співробітників брали лікарняний у п’ятницю після Дня подяки, але насправді відпочивали, влаштувавши собі 4-х денний вікенд. І вже на початку 1960-х Чорна п’ятниця асоціювалась з шопінгом та розпродажами.

2. За іншою версією, назва свята прийшла до нас також із Філадельфії приблизно у цей же час. Поліцейські помічали, що у п’ятницю після Дня подяки найбільші затори на дорогах, то ж почали називати цей день Чорною п’ятницею. Про це розповів поліцейський Джозеф Барретт виданню The Philadelphia Bulletin у 1994 році.

З часом, магазини зрозуміли, що ці вихідні – найприбутковіші у році. То ж торговці спробували позбутися приставки «Чорна» та замінити на «Велика» (Big Friday), оскільки чорний викликає погані асоціації. Проте ідея провалилася. Назва «Чорна п’ятниця» добре прижилася серед американців і почала поширювалася містами. Тому рекламодавці поширили історію, що назва походить не від заторів на дорогах, а від великих прибутків цього дня (в Америці бухгалтери у звітах позначають прибуток – чорним, а збитки – червоним).

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...