Реклама

✈️ Україна та ЄС підписали угоду про «вільне небо». Що це означає?

Čytaty latynkoju
✈️ Україна та ЄС підписали угоду про «вільне небо». Що це означає?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. ✈️ Україна та ЄС підписали угоду про «вільне небо». Що це означає?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

В рамках саміту «Україна-ЄС», що проходить 12 жовтня у Києві, підписали угоду про спільний авіаційний простір, більш відому як «вільне небо», повідомляє НВ. Цієї події чекали більш ніж вісім років.

Угода про вільне небо значно спрощує доступ авіаперевізників України та ЄС до авіаційного простору обох сторін.

Що буде на практиці?

Якщо казати про формальності, то угода передбачає впровадження в Україні європейських стандартів з обслуговування та безпеки пасажирів, а також зниження адміністративного тиску на авіакомпанії.

Україна матиме кілька років на те, щоб привести своє авіаційне законодавство до норм ЄС, і тоді права українських пасажирів буде захищено так само, як зараз захищено права громадян ЄС.

Зазвичай, можливість перельотів між двома країнами визначається на основі домовленостей урядів обох держав. Визначаються квоти — хто, скільки і куди може літати, потім ці квоти розподіляються між перевізниками. А для того, щоб розширити сполучення між державами, урядам знову доводиться сідати й домовлятися.

Після підписання угоди про вільне небо це відходить у минуле. Українські авіаперевізники отримують доступ до всього неба ЄС, так само як європейські компанії зможуть без обмежень літати в Україну.

Ба більше, європейські авіаперевізники отримають право літати між українськими містами. Наприклад, із Києва до Одеси ви зможете полетіти Ryanair — і ця авіакомпанія вже висловлювала інтерес до внутрішніх перельотів в Україні.

Все це призведе до більшої конкуренції на ринку авіаперевезнь, а в підсумку — до збільшення пропозицій та зниження цін, особливо на внутрішньому ринку.

Коли угода набере чинності?

Після підписання її мають ратифікувати як в Україні, так і в ЄС. Це може зайняти багато місяців, як це було колись з угодою про асоціацію, але врешті решт процес, найімовірніше, завершиться успіхом вже у наступному році. У той самий час, зміни в стандартах перевезення можуть розпочатися вже зараз, оскільки ніхто не забороняє Україні почати імплементувати норми угоди до її ратифікації.

Також не забувайте, що наприкінці 2022 у Європі запрацює ETIAS — єдина система контролю в’їзду в Шенгенську зону. Детальніше про ETIAS ми писали раніше.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...