Реклама

😩 Мілленіали та старість. Скільки треба відкладати, щоб нормально жити на пенсії

Čytaty latynkoju
😩 Мілленіали та старість. Скільки треба відкладати, щоб нормально жити на пенсії
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 😩 Мілленіали та старість. Скільки треба відкладати, щоб нормально жити на пенсії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Скажімо, вам 30 або десь біля того. Ви вже маєте стабільний дохід, певні кар’єрні досягнення, трошки розумієте, куди хочете рухатися. Можливо, у вас є партнер, а може ви в пошуках чи взагалі не плануєте пов’язувати себе з кимось.

Наближається екватор вашого життя.

Це означає, що час подумати про старість. У нашій країні, на жаль, старість не дуже асоціюється з чимось позитивним. Більшість українців похилого віку живуть на копійчану пенсію, середній розмір якої становить 3866,84₴ або трошки більше 120€. Прожити на ці гроші, авжеж, неможливо — особливо враховуючи проблеми зі здоров’ям, які неминуче з’являються в усіх з віком.

Але ситуація така, що теперішнім пенсіонерам, можна сказати, ще пощастило. У них взагалі є пенсія.

Фахівці давно вже кажуть, що мілленіалам та молодшим поколінням навіть на ці виплати сподіватися не варто. За солідарної системи нині працюючі оплачують старість тим, хто вже працювати завершив. Народжуваність в Україні стабільно падає з 2011 року. Тож нам пенсію платити буде просто нема кому.

А це означає, що вирішувати це питання нам потрібно самостійно.

Що таке достойна старість?

Авжеж, рівень життя — це багато в чому суб’єктивне поняття. У кожного різні потреби: як суб’єктивні (це вподобання, звички, гобі тощо), так і об’єктивні (наприклад, пов’язані зі здоров’ям).

Втім, якщо узагальнювати, то список цих потреб можна звести до цих пунктів:

  • Оплата оренди житла та комунальних послуг
  • Задоволення базових потреб: харчування, гігієна, одяг, транспорт, медицина (за відсутності серйозних хвороб)
  • Дозвілля та відпочинок як в Україні, так і за кордоном
  • Заощадження на коротко- та середньотермінові цілі

Ці потреби для однієї людини, що проживає в столиці, задовільняє сума 1000€ або 31 000₴ на місяць. На мій погляд, така сума цілком може забезпечити і достойну старість в нашій країні. Знову ж, з огляду на те, що абсолютна більшість пенсіонерів в Україні не можуть дозволити собі навіть оплатити комуналку без субсідій.

Тож, саме на 31 000₴ ми й орієнтуватимемося у наших розрахунках.

Скільки треба накопичити, щоб була нормальна пенсія?

Розгляньмо кілька сценаріїв на життя. Спойлер: вони всі будуть малорадісними.

Сценарій 1 — базовий або середній

Навіть якщо вам трошки за тридцять, є надія вийти заміж за принця, як співав класик. Але як ні, то доведеться працювати.

Стандартний вік виходу на пенсію в Україні — 60 років, тож припустимо, що саме в цьому віці ви хочете піти на заслужений відпочинок. Середня очікувана тривалість життя в Україні — трошки більш ніж 71 рік. Припустимо, серйозних хвороб ви не маєте і ведете помірний спосіб життя, тож проживете трошки більше — до 75. Таким чином, насолоджуватися старістю вам залишиться 15 років.

Спочатку розрахуємо, скільки грошей нам для цього потрібно:

31 000₴ * 12 місяців * 15 років = 5 580 000₴

Саме таку суму вам потрібно накопичити до того, як ви відсвяткуєте 60-річний ювілей. Та скільки для цього потрібно відкладати щомісяця?

5 580 000₴ / 12 місяців / 30 років праці = 15 500₴ на місяць — просто з наступного місяця вж можна починати.

Сценарій 2 – живчик

Ви займаєтеся спортом, правильно харчуєтеся і загалом ведете здоровий спосіб життя, тож відчуваєте в собі енергію і працювати більше, і жити довше. Що тоді?

Припустимо, працювати вам буде цікаво аж до 70 років, а потім присвятити останнє десятиліття чомусь більш спокійному і відійти у інший світ десь у 80.

В такому разі вам потрібно менше грошей, щоб насолодитися спокоєм (3,72 мільйони гривень), і також тепер у вас є більше часу, щоб їх накопичити.

3 720 000₴ / 12 місяців / 40 років праці = 7750₴ відкладіть вже зараз, викресліть зі списку покупок пиво на п’ятницю і запишіться в спортзал.

Сценарій 3 — зумер

Спеціальна редакція для тих, хто думає, що мілленіали просто безвідповідальні і починати відкладати треба з перших же доходів.

Наш екологічний та самосвідомий зумер починає заощаджувати вже з 20 років. Він веде здоровий спосіб життя, тож збирається прожити довго. Але також він весь про work-life balance і не хоче працювати допоки стане сил.

Тож стартові умови: 40 років активної праці, вихід на пенсію у стандартному віці і довга й щаслива старість щонайменше до 80 років. Скільки це коштує?

31 000₴ * 20 років старості * 12 місяців = 7 440 000₴

Щоб їх накопичити, потрібно протягом 40 років кожного місяця відкладати щонайменше 15 500₴. Як у базовому сценарії, тільки розпочинати треба ледь не зі шкільної лави.

Цікаві деталі

  • Щоб жити в старості 1000€ на місяць, недостатньо стільки заробляти в молодості: щонайменше у півтора рази більше
  • До старості було б непогано ще назбирати на власне житло
  • В старості радикально зростають витрати на медицину, але передбачити, які саме проблеми у вас будуть, неможливо — тож просто на це зважайте

Інфляція

Вже бачу нетерплячі коменти від тих, хто не дочитав статтю, що я не врахував інфляцію. Насправді я просто залишив її на десерт. Цифри виглядають страшно і без неї.

Гроші знецінюються з часом, і це явище називається інфляцією. Якщо ви просто відкладатимете свої гривні у коробочку в шафі, то на момент виходу на пенсію опинитеся не в сильно кращому становищі, ніж теперішні пенсіонери.

З моменту свого запровадження у 1996 році українська гривня знецінилася у 18,3 рази — і це ще 30 років не минуло.

Щоб вам простіше було усвідомити, скільки це, уявіть, що у вас було 5,5 мільйона гривень, але хтось прийшов, забрав майже всі гроші і залишив лише трошки більш ніж 300 тисяч. Ось так зменшилася вартість українських грошей за останні 25 років.

Ніхто не гарантує, що в наступні 25-30 років не відбудеться того ж. Ба більше, швидше за все, так і буде. Україна відноситься до країн, що розвиваються. Для таких країн висока інфляція є нормальним явищем і пов’язана зі швидким зростанням економіки та доходів громадян. В моменті — добре, в накопиченнях — смерть.

Зберігати в іноземній валюті?

Хоча долар чи євро — набагато більш стабільні валюти, вони також знецінюються. Наприклад, долар за останні 30 років знецінився вдвічі, а євро за 25 років — у півтора рази.

Тож, висловлюючись штампами, гроші мають працювати.

Як боротися з інфляцією?

Чесно кажучи, для себе я відповіді на це питання не знайшов (як і на питання, де взяти грошей, щоб стільки відкладати).

Ще один неприємний сюрприз криється в тому, що ви не лише маєте захистити капітал від інфляції, але й постійно збільшувати свій щомісячний внесок згідно з інфляцією.

Які варіанти взагалі є?

Депозит в банку — відсотки за депозитами не завжди переганяють інфляцію і вже точно не вбережуть вас від знецінення гривні відносно резервних валют. До того ж, банки можуть лопатися в кризу.

Цінні папери в Україні — фондовий ринок в Україні нерозвинутий і вкрай недружній для простих смертних. Якщо в США можна поставити Robinhood і купляти акції Tesla просто сидячи на унітазі (наскільки це хороша ідея, питання спірне, та все ж), в Україні такої можливості нема.

Цінні папери за кордоном — теж видається досить складним. Необхідно працювати з брокером, а їм не цікаво працювати з мікроінвестиціями (а на початку це в будь-якому разі буде невелика сума).

Крипта — волатильність крипти може не лише вберегти гроші, але й відправити вас на пенсію років так на 20 раніше, ніж ви планували. Наприклад, якщо б ви інвестували $5000 у криптовалюту Cardano в 2019 році, то влітку цього року вони б перетворились на $362 500 або майже 9,5 мільйона гривень. Шкода, що ймовірність зворотного процесу набагато більша.

Нерухомість — у 2007 році середня вартість квадратного метру столичної житлової нерухомості коливалась в районі $2500-3000. У цьому році вона лише перевалила за $1000 після останньої кризи. Тобто, якщо б ви купили квартиру в Києві 15 років тому, вона зараз коштувала б утричі дешевше. А ціни на оренду роблять професію рантьє в бюджетному та середньому сегментах абсолютно невигідною.

Бізнес — або заснувати, або вкластися у чийсь бізнес, як не парадоксально, виглядає найцікавішим і найреалістичнішим варіантом, але несе на собі всі ризики ведення бізнесу.

Ваші думки

Буду радий вашим порадам: як ви плануєте накопичити на пенсію, вберегтися від інфляції та прожити достойну старість. Пишіть в коменти!

Матеріал доповнено редакцією.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...