Реклама

🏃🏼‍♂️ Пробіг кар’єрного марафону з правильним тренером. Чому менторство корисне? 

Побудова кар'єри непроста справа, але коли поруч людина, що вже досягла висот, то це, ймовірно, прискорить кар’єрний й особистісний розвиток.
Čytaty latynkoju
🏃🏼‍♂️ Пробіг кар’єрного марафону з правильним тренером. Чому менторство корисне? 
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🏃🏼‍♂️ Пробіг кар’єрного марафону з правильним тренером. Чому менторство корисне? 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Побудова кар'єри непроста справа, але коли поруч людина, що вже досягла висот, то це, ймовірно, прискорить кар’єрний й особистісний розвиток.

Анна Дзегілевич, Product Manager сайту з пошуку роботи Jooble розповіла, в чому менторство може допомогти та чого не варто очікувати від такої співпраці.

Чому менторство?

Останні дослідження показують, що 97% тих, у кого є ментор, кажуть, що він цінний і зробив величезний вплив на їхню кар’єру. 83% працівників вважають, що наставництво та коучинг є найефективнішими інструментами, що використовуються у системах навчання та розвитку всередині їхніх компаній. Особисто для мене наявність ментора допомогло мені швидко вирости як професіоналу,  а також був підтримкою в трансформації особистості, розвитку софт скілів.

Я — менеджер із продуктів, і початок роботи на цій сфері може бути складним або викликати багато фрустрації. В основному головною причиною цього є широкий спектр потрібних знань — від розуміння бізнес-процесів до розробки програмного забезпечення. На початку мого шляху було трохи складно сфокусуватися і рухатися в заданому напрямку, бо було відчуття, що я не знаю нічого і треба вивчити все якомога швидше. Бували такі запитання, відповідь на які було складно знайти на курсах, в статях або книгах. Я вирішила знайти того, хто вже пройшов мій шлях, набив шишки та досягнув певних успіхів. У ретроспективі моєї кар’єри можу сказати, що просити допомоги у ментора — це найкраще рішення, яке я коли-небудь приймала.

Що варто очікувати від ментора?

Мати правильні очікування та зрозуміти, що таке наставництво, допомагає відповідь на наступні запитання: «Чи справді мені потрібен наставник?»; «Чим ця людина може мені допомогти?»; «Чи підійде ця людина для мене?».

За останні 5 років у мене було 4 наставники, які допомагали мені на цьому шляху. Мені пощастило отримати ментора, який пояснив мені, що це таке наставництво, а що ні. Але я знаю деяких людей, у яких не було такої можливості, і їм було дуже важко побудувати довготривалі та продуктивні стосунки.

Якщо ви шукаєте ментора, то він може допомогти вам з наступним:

● Розвиток та стратегія кар’єри;

● Допомога з поточними кейсами на роботі;

●Допомогти подивитися на задачі під іншим кутом з іншими підходами;

● Дати конструктивний та професіональний фідбек;

● Підтримка в особистому та професійному розвитку;

А також багато іншого. Головне мати чіткий запит і у ментора можна уточнювати чи зможе він/вона вам допомогти.

Чого менторство не передбачає?

Важливо розуміти, чого від ментора очікувати не варто. Протягом свого досвіду я стикалася з трьома типовими речами, на які люди даремно очікують:

  • Відповідь на всі ваші запитання

Будь-яка людина, з якою ви спілкуєтесь, є людиною і не може дати вам усі відповіді, які ви шукаєте. Досвід людей різний, і в якийсь момент ви навіть допоможете своєму наставнику побачити речі по-новому. Не засмучуйтесь, якщо наставник не дасть вам поради чи відповіді.

  • Не сподівайтесь, що хтось буде брати відповідальність за ваші рішення

Не очікуйте, що хтось вирішить, чи потрібно вам звільнятися з поточної роботи, будувати свій кар’єрний шлях чи змінювати підходи до роботи. Ви приймаєте власні рішення, тому не варто очікувати, що наставник буде нести відповідальність за все, що ви робите.

  • Ментор не буде постійно ініціювати зустрічі та питати як у вас справи

Звичайно, наставники також зацікавлені у вашому розвитку, але не очікуйте, що він або вона перевірятимуть вас щотижня, читатимуть ваші думки та пропонуватимуть рішення. Зробіть це двосторонньою взаємодією та будьте ініціативними. Якщо вам щось потрібно, говоріть про це.

Що врахувати перед роботою з ментором?

Перш ніж приступати до пошуку наставника, визначте, навіщо він вам потрібен. Чого ви хочете досягти з його допомогою?

Ці чотири кроки допоможуть вам визначитись та зрозуміти чи потрібен вам ментор і якщо так, то який:

1. Якої мети я хочу досягти?

Використання цілей SMART може бути дуже корисним для вас та вашого наставника для відстеження прогресу та визначення найкращого шляху.

Ось кілька прикладів чітких цілей: Я хочу стати старшим менеджером з продуктів до кінця 2021 року; Я хочу збільшити конверсії на X для продукту Y, що становить 80% реалізації OKR для Q1; Я хочу отримати нову роботу у стартап-серії B у домені EdTech до травня 2021 року.

2. У чому мені потрібна допомога?

Якщо у вас щось не виходить, або маєте вміння, яке плануєте покращити, то йдіть до ментора з конкретним запитом. Наприклад, мені не комфортно працювати над утриманням користувачів, або мені бракує лідерських якостей для управління моєю командою.

3. Який наставник мені потрібен?

Не всі люди у вашій сфері можуть підходити вам у якості ментора зі своїм досвідом чи підходити вам як особистості.

Ці аспекти можуть допомогти вам зрозуміти, хто буде для вас найкращим ментором:

  • Подивіться навіщо вам ментор та подумайте які якості та навички повинні бути у нього/неї бути. Наприклад, ви хочете зміцнити свої аналітичні та лідерські здібності. Спробуйте знайти людину, у якої цей аспект є сильною стороною, або хто має великий досвід у цьому.
  • Сфера та домен можуть мати вирішальне значення. Це B2B чи B2C? Вам потрібен хтось у вашій ніші або ви хочете вчитися у людей з інших галузей?
  • Чи часовий пояс або мова є важливим аспектом для вас?
  • Ви хочете/чи можете ви платити за свого ментора?
  • Чи є у вас інші критерії або побажання, які для вас важливі?

 4. Які ваші очікування від взаємодії з ментором?

Майже кожен наставник запитає вас про ваші очікування, про ваші цілі, а також про процес взаємодії. Ці відповіді можна приготувати заздалегідь, щоб зробити зустрічі продуктивними. Крім того, подумайте про комфортну для вас частоту спілкування, через які канали воно буде відбуватися (пошта, месенджер, дзвінки й т.д.), який формат та спосіб зворотного зв’язку буде зручним.

Як знайти наставника?

Є декілька способів шукати ментора:

1. Пошук серед оточення, друзів, колег, знайомих. Дослідження показують, що тільки 14% відносин з ментором починаються з холодного контакту. Всі інші розвиваються через нетворкінг. Ментора можна знайти на робочому місці або подивитися на комьюніті вашої сфери, запитати колег.

2. Шукайте у LinkedIn. LinkedIn — ресурс на якому можна знайти майже будь-кого з професійної сфери. Ось кілька кроків, які допоможуть вам пройти весь процес:

  • Подивіться на те, яким повинен бути ваш ментор. Зробіть шортліст людей, кому ви б хотіли написати. Є люди, які прямо виставляють, що хочуть бути ментором. У  LinkedIn є фільтр, який допоможе знайти цих людей.

 

Налаштування у LinkedIn

Налаштування у LinkedIn

  • Напишіть пітч. Потрібно переконати людину стати вашим ментором у 300 символах під час конекту. Опишіть стисло хто ви, чому ви звертаєтесь до людини.
  • Надішліть пітч вашому шортлісту.

Не всі люди, кому ви напишете дадуть вам відповідь. Якщо відповіді немає, не засмучуйтесь і продовжуйте писати та надсилати повідомлення.

3. Можна використовувати менторські платформи

Серед тих, що я могла б порадити:

  1. Mentor cruise
  2. Mentoring Club
  3. Growth mentor
  4. Clarity
  5. Code mentor
  6. Plato
  7. The muse
  8. Micromentor
  9. Pushfar
  10. Startup boot camp
  11. Product League

Цей список більше пов’язаний з IT-сферою. Якщо ви знаєте більше можливостей менторства, надішліть їх на адресу [email protected], щоб ми могли разом розширити список.

Резюмуючи, отримання підтримки від людей, які вже були на вашому місці та досягли ваших цілей, — один із найкращих способів прискорити ваш прогрес. Знайдіть для себе відповідного фахівця і не соромтеся звернутися до них. Успіхів у пошуках системи підтримки!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...