Реклама

🥰 «Мені 30 років і я народився одночасно з Україною»: як це — зростати разом з власною державою

Čytaty latynkoju
🥰 «Мені 30 років і я народився одночасно з Україною»: як це — зростати разом з власною державою
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🥰 «Мені 30 років і я народився одночасно з Україною»: як це — зростати разом з власною державою
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Україна повернула собі самостійність та незалежність тридцять років тому. Не дуже довгий час за історичними масштабами, і тим більше вражає, чого за цей короткий проміжок встигла досягти наша держава.

Разом з країною зростало і ціле покоління тридцятирічних — тих, хто пережив дві Революції, радів за перше олімпійське золото, дивився перші українські телеканали чи перші блокбастери з українським озвученням у кінотеатрах, вболівав за українських учасників Євробачення і співав разом з англійськими фанатами Wonderwall на Хрещатику під час «Євро», видаляв акаунт у заблокованому ворожому ВК та їздив у першу європейську відпустку за безвізом.

У кожного з тридцятирічних це був свій досвід, який тісно переплітався з новітньою історією країни, що творилася в них просто на очах. Тож ми пропонуємо озирнутися назад, пригадати найцікавіші події з історії нашої країни та послухати кілька історій наших героїв — що вони запам’ятали за перші три десятиліття нашої спільної Незалежності.

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. «За» проголосували 346 депутатів

1 грудня відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України — 90% людей проголосували «За». У цей же день провели перші вибори президента України, на яких переміг Леонід Кравчук. Він отримав підтримку 19 643 481 виборців (61,59%).

15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державний гімн — «Ще не вмерла Україна». 28 січня парламент обрав державний прапор, а 19 лютого ухвалили Тризуб як Малий герб України.

15 червня того ж року розпочав мовлення перший приватний телеканал — ICTV:

Тоді логотип був жовтого кольору та не мав фірмової зірки

24 серпня святкували першу річницю незалежності та провели відкриття Києво-Могилянської академії. Заклад відновив свою роботу після 175-річної перерви:

Урочиста хода Андріївським узвозом. Фото Олександр Клименко

1 грудня офіційно зареєстрували національний домен — .ua.

Липень 1993 року — в Україні з’явився мобільний зв’язок. Леонід Кравчук здійснив перший дзвінок мобільним телефоном та став першим абонентом компанії UMC в Україні.

26 лютого фігуристка Оксана Баюл в Ліллехаммері на Зимовій олімпіаді здобула перше олімпійське золото для України.

Після виступу спортсменки через напруження у неї стався нервовий зрив. Вона вирвала перемогу завдяки перевезі в один голос. Фото noc-odessa.org.ua

10 липня відбувся другий тур Президентських виборів і в Україні змінився Президент — ним став Леонід Кучма. Він набрав 53% голосів, Кравчук — 46% при явці 71%.

16 листопада Верховна Рада ратифікувала приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

10 січня 1995 року українці почали отримувати паспорти у вигляді синіх книжечок.

31 серпня на орбіту вивели перший український супутник «Січ-1».

9 листопада відбулось офіційне прийняття України до Ради Європи.

29 грудня відкрили перші шість станцій Дніпропетровського метрополітену.

Процес будівництва однієї зі станцій метро. Фото Віктор Грабовський

 

Марина
1995 рік

З самого початку свого життя я жила в будинку бабусі й дідуся. Сім’я у нас була небагата, батьки весь час проводили на роботі, а бабуся і дідусь розважали мене як могли. На вулиці у нас було не дуже багато дітей, тому найулюбленіша була розвага слухати як дідусь читає мені книги.

Ми мали не дуже велику бібліотеку, багато з книжок мені читали понад п’ять разів. У якийсь момент дідусеві набридло читати одні й ті ж книги й він вирішив навчити мене читати. Мені було чотири рочки й дідусь витратив все літо, щоб навчити мене читати на книжках, які читав до цього.

«Я не пам'ятаю, яка була перша книга, яку я прочитала сама, але я пам'ятаю що восени дідусь відвів мене в бібліотеку біля нашого будинку і там мені завели мій власний читацький квиток. Я була наймолодшою читачкою в тій бібліотеці й страшенно цим пишалася. Мені було приємно приходити в бібліотеку й обирати нову книгу для читання разом з пані з бібліотеки або ходити самій між рядами в дитячій секції та вибирати книгу за обкладинкою»

З дитинства я читала книги лише російською, але в школі я познайомилася з англійською літературою, а згодом оцінила й український переклад улюблених книг.

Щороку я перечитую улюблену серію книг про Гаррі Поттера саме в українському перекладі та мрію навчити читати своїх дітей саме за цими книгами.

 

6 січня 1996 року британську антарктичну станцію «Фарадей» передали українським полярникам за символічну плату в один фунт стерлінгів. Станція отримала назву «Академік Вернадський».

Щороку сюди приїжджає команда вчених, яка проводить тут наукові дослідження

28 червня після майже доби голосування Верховна Рада прийняла Конституцію України.

2 вересня ввели в обіг національну валюту України — гривню.

24 травня 1997 року в Києві коло станції метро «Лук’янівська» відкрили перший в Україні ресторан McDonald’s.

Тоді на відкриття закладу були кілометрові черги відвідувачів. Фото pastvu.com

19 листопада — 5 грудня український космонавт Леонід Каденюк здійснив політ у космос на Шаттлі «Колумбія».

26 листопада 1998 року в Україні запровадили День пам’яті жертв Голодоморів, який відзначають щороку в четверту суботу листопада.

29 грудня Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції України й врешті її скасували.

2000 рік 15 грудня — вивели з експлуатації останній робочій блок Чорнобильської АЕС.

Четвертий реактор, де й відбуалсь катастрофа 1984 року

21 березня 2001 року провели першу в Україні трансплантацію серця. Операція тривала понад чотири години й була абсолютно безкоштовною.

23 червня відбувся візит Папи Римського Івана Павла ІІ в Україну:

Це був перший та наразі єдиний візит голови Католицької церкви в незалежну Україну. Фото Інтерфакс-Україна

5 грудня провели всеукраїнський перепис населення, за результатами якого в Україні мешкало 48 млн 457 тис. осіб.

31 січня 2002 року відбувся перший комерційний політ найбільшого та найпотужнішого літака у світі — «Мрія», який зробили в Україні.

Вантажний відсік «Мрії» є довшим за повну дистанцію першого польоту братів Райт

 

Юра
2002 рік

У 2002 році трапилася певною мірою історична подія для становлення моєї особистості як кінокритика – я вперше потрапив у кінотеатр. Не місцевий, де показували фільми з кількамісячним запізненням, а столичний розкішний зал в «Україні» на вулиці Городецького.

Підкреслювало значущість події ще й те, що вибраний фільм – найочікуваніший сиквел 2000-х. Тоді я сходив на «Володар перснів: дві вежі» із сестрою.

В цьому ж кінотеатрі я спробував вперше кока-колу зі смаком вишні, яку безкоштовно наливали у фойє. Тоді новий смак лише тестували на українцях, але пізніше «Чері кола» перетворилася не необхідний подарунок із поїздок за кордон.

Цей перший показ «Двох веж» запам’ятався мені передусім якісним звуком – настільки якісним, що доводилося скручувати мочки вух всередину, щоб не оглухнути. Приголомшливий досвід ще довго відганяв мене від перегляду фільмів у тому кінотеатрі, але врешті-решт я швидко здався і далі відвідував сеанси майже виключно лише у ньому. До речі, друга частина «Володаря перснів» отримала «Оскар» за найкращий звуковий монтаж та звук. Тому вуха я закривав недарма.

Цей епізод з «оглушливим» звуком досі згадується з теплом у серці, адже перше знайомство з досвідом кінотеатру залишає вельми глибокий слід у пам’яті. Кожен удар меча, погляд та рух сприймаються як щось канонічне та неможливе у повторному відтворенні. Мені було лише 11 років і свідомість ще не була готова зіштовхнутися з такою потужною подією. Відтоді мені, як залежному від чогось, хотілося повторити те дозвілля. На жаль, кілька років тому «Україна» зачинила свої двері й, імовірно, вже не повернеться у тому вигляді, в якому існувала довгий час у моїй пам’яті. Втім, щоразу коли я проходжу повз неї, згадую сміх та сльози, які відгукувались у мені на перегляді кіно.

«Мабуть, цей текст читається як епітафія культурного центру. Але на 30-ліття незалежності України хочеться підбивати підсумки із ностальгійних спалахів юності. На відстані вони можуть здаватися сумними, однак вони мають і хорошу властивість — пускати ендорфіни в застиглу від відсутності вражень кров»

 

2003 рік — Андрій Шевченко став першим українським футболістом, що виграв Лігу чемпіонів УЄФА. Тоді він грав у складі італійського клубу «Мілан».

15 травня 2004 року українська співачка Руслана перемогла на «Євробаченні» з піснею «Дикі танці»:

 

22 листопада — початок «Помаранчевої революції». По всій Україні проводили мітинги проти фальсифікації виборів. Головний осередок протестів був на Майдані Незалежності.

26 грудня відбулось повторне голосування другого туру виборів Президента України, на яких переміг Віктор Ющенко.

3 березня 2005 року заснували Мистецький Арсенал — майданчик для найважливіших культурних закладів країни.

2006 рік, 1 вересня — у Криму заснували перший у світі кримськотатарський телевізійний канал — ATR.

20 березня 2007 року студія GSC Game World випустила культову комп’ютерну гру S.T.A.L.K.E.R.

 

У червні того ж року відбулось пілотне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

28 жовтня український художник Іван марчук потрапив до списку «100 геніїв сучасності, які живуть сьогодні» за версією The Daily Telegraph.

Загалом доробок Івана Марчука складається з понад 5000 творів

 

Микита
2007 рік

Розквіт панк-року та гівнарства в Україні. Перший курс універу, перша самостійна подорож до Харкова в легендарний Черчіль-Паб в нічному плацкарті. Одночасно чомусь тривожно, але в той самий час надзвичайно цікаво — я ж сам, їду на концерт в інше місто! Я — з Києва, мій досі найкращий друг — з Маріуполя.

Зустрічаємось на вокзалі Харкова, тепер треба десь дешево перекусити та поїхати додому до хедлайнерів сьогоднішнього вечора, SportLoto’69.

«Шаурма, саундчек, знов шаурма. Дешеве пиво на розлив. Найенергійніший слем в житті. Катастрофічно не вистачає повітря, води, сил, але все це заміщає неосяжне відчуття щастя, свободи та незалежності від усього світу»

 

14 червня 2008 року на Майдані Незалежності виступив Пол Маккартні — його концерт зібрав 350 тисяч відвідувачів, що стало одним з наймасовіших заходів України.

У серпні в Пекіні відбулись XXIX Літні Олімпійські Ігри, на яких Україна завоювала 27 медалей (7 золотих, 5 срібних та 15 бронзових) — це найбільша кількість медалей Незалежної України донині.

20 травня 2009 року український футбольний клуб «Шахтар» переміг бременський «Вердер» з рахунком 2:1  та отримав Кубок УЄФА.

11 червня Світова Організація охорони здоров’я оголосила пандемію свинячого грипу від вірусу A/H1N1. На той час це була перша офіційна панедмія за останні 40 років. Згодом в Україні введуть стан карантину та закликатимуть дотримуватись правил гігєни й соціальної дистанції.

2010 рік, 7 лютого — в Україні новий Президент. У другому турі президентських виборів переміг Віктор Янукович.

Того ж року видавництво «Фоліо» випускає новий роман Сергія Жадана — «Ворошиловград».

Роман отримав звання «Книга року» від Бі-Бі-Сі й потім стане «Книгою десятиліття». Твір перекладуть десятками мов, створять за ним фільм та навіть комікс

2 липня 2011 року у Гамбурзі Володимир Кличко переміг британця Девіда Хея та отримав титул чемпіона за версією WBA. Відтак брати Клички зібрали усі титули у надважкій вазі.

На честь братів Кличків назвали астероїд № 212723, який відкрили у Андрушівській астрономічній обсерваторії

У Києві 8 жовтня відкрили реконструйований НСК «Олімпійський».

27 грудня у столиці відкрили 50-ту, ювілейну станцію метро — «Виставковий центр».

З 8 червня по 1 липня 2012 року Україна приймала Чемпіонат Європи з футболу 2012. У фіналі зустрілись команди Іспанії та Італії, де перші перемогли з рекордним на той час рахунком у фіналі 4:0.

Загалом заходи проходили у чотирьох великих містах України — Києві, Львові, Донецьку та Харкові

1 грудня: українка Ганна Ушеніна стала чемпіонкою світу з шахів серед жінок.

2013 рік, 21 листопада — по всій Україні розпочались протести проти дій Уряду призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Акції протесту мали суто мирний характер, однак вночі 30 листопада відбувся силовий розгін мітингувальників, який надав початок Революції Гідності.

По всій Україні проходили багатомільйонні марші проти свавілля правоохоронних органів і сил спецпризначення та за відставку чинної влади

Понад сотня протестувальників загинула під час Революції Гідності — їх назвали «Небесною сотнею». Віктор Янукович біжить з України, після чого його усувають від виконання обов’язків та оголошують у розшук.

У лютому 2014 року РФ анексує АР Крим. На півострові проходили чисельні мітинги за участі українських патріотів та кримських татар, однак вони були подавлені.

7 квітня невідомі озброєні особи захопили Донецьку ОДА та проголосили утворення у Донецькій області так званої «Донецької народної республіки». 27 квітня така ж невідома група людей захопила будівлю управління СБУ у Луганській області та проголосила про заснування «Луганської народної республіки».

25 травня відбулись вибори Президента України, на яких переміг Петро Порошенко — він набрав 54,7 % голосів виборців.

 

Анна
2014 рік

Я народилась і прожила 23 роки у Донецьку. У 2013 році я закінчила університет та почала працювати, однак я не очікувала, що моє життя кардинально зміниться й доведеться подорослішати так швидко.

Все змінилось 26 травня 2014 року — ця дата змінила життя багатьох мешканців Донбасу. У цей день відбувся перший бій між українськими військовими та збройними силами РФ за Донецький аеропорт.

Місто жило своїм життям, але у деяких місцях проводились військові дії. Одного разу, сидячи в барі з друзями ввечері, ми почули шум — це була танкова колона, яка проходила через усе місто центральною вулицею. Це було дуже дивно — бачити місце, у якому ти народився та виріс, у такому скрутному становищі. Раніше тут було життя та радість — і кожен танк й все далі й далі віддаляв ті спогади.

Ми переглянулись з друзями й у погляді кожного я зрозуміла, що вони відчувають те саме, що і я. Врешті ми вирішили переїхати до Києва. Це було дуже тяжким рішенням, але я аніскільки про нього не жалкую — зараз я розумію, що це було доленосне рішення для мене та єдиний правильний варіант у тій ситуації.

«Переїзд був складним, як і перші півтора року життя у столиці. Ми мешкали у невеличкій квартирі, де часом знаходився майже десяток людей. Усі ці труднощі формували мене і я з кожним днем я все більше відчувала свою приналежність до України. За той час, як я живу в Києві змінилась неймовірна кількість речей — я зустріла багато нових людей, відкрила особисту справу й багато іншого»

Наразі я будую своє життя самостійно, і єдине чого я хочу — це знову зібратись з друзями у барі у своєму рідному місті й аби єдиний шум був це радісний сміх, а не звуки танків, що їдуть містом.

4 липня 2015 року прийняла присягу патрульна поліція.

14 жовтня — вперше святкують День захисника України.

1 січня 2016 року набрала чинності зона вільної торгівлі між Україною та ЄС.

15 травня співачка Джамала на «Євробаченні» у Стокгольмі з піснею «1944» — піснею, що відсилає до подій під час депортації кримських татар:

 

За свій виступ її нагородили званням «Народний артист України»

12 липня в Інституті серця вперше в Україні імплантовано механічне серце.

14 липня місто Кіровоград перейменували на Кропивницький.

З 1 жовтня припиняють видавати внутрішні паперові паспорти в Україні — з 14 років видають лише ID-картки.

30 листопада ЮНЕСКО включило козацькі пісні Дніпропетровщини в список елементів нематеріальної культурної спадщини.

 

Олена
2016 рік

Мені завжди подобалася фотографія. Як тільки в нашій родині з’явився перший цифровик, я тут же почала фотографувати все підряд: квіти, хмари, комах, тварин, людей — все, що потрапляло мені на очі. Але це було щось не те, хотілося більшого і чогось, що я ще не робила.

Одного разу подруга надіслала мені трек одеського гурту Epolets з цікавою назвою Pornofilm. Власне, назва пісні мені й дуже сподобалась, хе-хе. Потім я дізналася більше про групу і вирішила: треба на концерт. На день народження мені подарували новий фотоапарат — радості не було меж! І я взяла його з собою на захід.

Не знаю як з ним мене пропустила охорона, але це була моя перша зйомка, після якої я зрозуміла, що це моє. Далі були фестивалі, концертні тури. Завдяки хлопцям, любові до музики й подорожей, я трохи багато мандрувала Україною. З року в рік я удосконалювала свої навички репортажної зйомки, обробки фотографій та шукала свій стиль. Кажуть, я вмію зловити потрібний момент, емоцію. І це, напевно, найприємніше 😄

«Наразі фотографія є невіддільною частиною мого життя: в будь-яку поїздку обов'язково беру з собою фотоапарат. І я навіть не уявляю, що зараз би могло приносити мені стільки задоволення, якби не випадок і бажання спробувати себе в чомусь новому»

 

16 травня 2017 року Україна починає вихід з інфопростору РФ — блокують сайти Mail.Ru, «Однокласники», Яндекс та «ВКонтакте».

11 червня — почав діяти безвізовий режим України з ЄС:

«Відкриття дверей у Європу»

 

Алекс
2017 рік

Декілька років тому у моєму житті відбулись кардинальні зміни. Все почалось у 2017 році, я тоді активно займався спортом і досліджував околиці Києва — «веломандрівки» з друзями, виїзди з наметами та багато іншого. Але цього було недостатньо.

Наступали травневі свята і я вирішив зібрати своїх знайомих у похід Карпатами. Наша команда складалась з безстрашної дівчини, мого гарного друга, мого 53-річого батька та мене, молодого та недуже досвідченого підкорювача гір.

Мій батько зовсім не виглядав на свій вік — зажди сповнений сил та життєвої енергії. Тож рішення взяти батька на досить довгий та складний маршрут Чорногірським хребтом виглядало досить правильним. Ми активно готувались: вивчали маршрути, шукали необхідне екіпірування та постійно переглядали прогноз погоди — ми неймовірно раділи завітним 25 градусам тепла без опадів.

У перший день все пішло не за планом — ми заблукали на підйомі й зробили декілька додаткових кілометрів із набором висоти. Саме у цей момент я зрозумів, що правильна група людей у мандрівку — це головний критерій гарного відпочинку. Ніхто не скаржився, всі підтримували один одного й вночі сиділи коло багаття та грали на маленьких музичних інструментах (назв не згадаю вже).

Другий день пройшов дуже добре — сонце і море позитиву, батько ніс свій рюкзак, розповідаючи цікаві історії, зовсім не втомлюючись. Бачили б ви його коли пообідді ми могли лягти на траву і насолодитися приготовленою гречаною кашею, це просто казкове задоволення! А ось під вечір почався сильний дощ (все-таки в горах погода непередбачувана). Дні бігли один за одним, ми на самоті вивчали гори Піп Іван Мармароський, Піп Іван Чорногірський, Говерла і Петрос.

«Погода постійно змінювалась — від палючого сонця і спеки до штормового вітру та туману. Наша маленька група пройшла це все і найголовніше для мене - це був відмінний момент з моїм батьком. Я тільки зараз починаю розуміти і цінувати як багато наші батьки робили для нас — молодого покоління, і як мало у них буває часу дійсно зайнятися улюбленою справою, помандрувати і підкорити вершини. В моїй пам'яті назавжди залишаться моменти, де на висоті 2000 метрів мій батько радіє тому що вже можна скинути рюкзак з плечей, де він заварює собі каву в металевій чашці й отримує задоволення від першого ковтка, та й просто насолоджується природою»

З 2017 року багато що змінилося і моє життя теж, я почав активно подорожувати, відвідав понад 18 країн (Колумбія, Еквадор, Малайзія, Таїланд, Індонезія, В’єтнам, Німеччина, Греція та безліч інших), три різних материки й неймовірна кількість дрібних островів. Але кожен раз я думав про те як я сумую за «своєю Україною», за тим теплом що мені дарує вона, за тими спогадами, які я отримав. І дуже важливе доповнення — яка ж смачна їжа в Україні, особливо молочна продукція і шоколад.

Цінуйте сім’ю і цінуєте Україну, яка може дати нам ці божевільно красиві простори, гори й море. Ця земля і цей чорнозем може годувати мільйони людей і води в Дніпрі вистачить на 1000 поколінь. Я вдячний що я жив і зростав на такій землі.

 

14 березня 2018 року Національний банк України оголосив про заміну паперових банкнот номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень монетами. Також припинили карбування монет дрібних номіналів в 1, 2, 5 і 25 копійок.

26 травня у Києві відбувся фінальний матч Ліги чемпіонів з футболу: Мадридський «Реал» переміг «Ліверпуль» 3:1.

«Реал Мадрид» святкує перемогу в фіналі на НСК «Олімпійський» у Києві

15 грудня — утворення Православної церкви України (ПЦУ).

Верховна Рада 25 квітня 2019 року 278 голосами ухвалила законопроєкт про забезпечення функціонування української мови як державної.

21 квітня відбувся другий тур виборів Президента України, на яких переміг Володимир Зеленський — він отримав 73,22 % голосів (13 541 530 осіб).

Національний банк оголосив про запровадження з 25 жовтня в обігу банкноти номіналом 1000 гривень.

На купюрі зобразили портрет Володимира Вернадського

7 вересня з полону повернувся режисер Олег Сенцов.

13 грудня ЮНЕСКО внесло косівську мальовану кераміку до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства:

30 грудня Медична адміністрація Китаю та медична адміністрація муніципального комітету охорони здоров’я Уханя повідомили про появу «пневмонії невідомого походження». Наступного дня влада Китаю повідомила ВООЗ про появу 27 хворих цією хворобою, яку назвали COVID-19.

3 березня 2020 року в Україні, в Чернівцях, зафіксували перший випадок інфікування COVID-19.

23 березня кількість статей в українській Вікіпедії перевищила 1 мільйон.

12 червня: Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО.

15 липня в Україні офіційно почав працювати Spotify.

22 серпня, на найвищому флагштоку України у Києві урочисто підняли національний прапор. Висота флагштоку близько 90 м, розмір прапора — 16 на 24 метри.

7 жовтня борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

24 лютого 2021 року в Україні вакцинували першу людину від COVID-19.

26 травня пісня SHUM гурту Go_A посіла перше місце у глобальному чарті віральних пісень Spotify.

11 липня, після річної перерви через карантинні обмеження, відбувся перший великий музичний фестиваль Atlas Weekend, який загалом відвідало понад 600 тисяч людей.

***

Не впевнені, чи коректно буде сказати, що кожен із нас Президент, але те, що кожен із нас — це і є країна, є абсолютно правдою. Велика історія держави Україна складається з мільйонів маленьких історій кожного українця. Тож наступні тридцять років ми бажаємо всім нам прожити так, щоб ми всі могли ними пишатися.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...