Реклама

🚙 Лувр з дивану та прогулянки пішки на роботу: Як Covid-19 вплинув на культуру подорожей та переміщення українців?

Про трансформацію подорожей та нові тенденції у пост-пандемічний період в Україні та світі
Čytaty latynkoju
🚙 Лувр з дивану та прогулянки пішки на роботу: Як Covid-19 вплинув на культуру подорожей та переміщення українців?
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🚙 Лувр з дивану та прогулянки пішки на роботу: Як Covid-19 вплинув на культуру подорожей та переміщення українців?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про трансформацію подорожей та нові тенденції у пост-пандемічний період в Україні та світі

Подорожі завжди були потужною емоційною підзарядкою для людини. Нове дослідження Tourism Analysis довело, що ті, хто подорожують частіше, відчувають себе щасливішими. Так, все більше людей почали пізнавати нові країни, а за останнє століття цивілізація розбудувала широку транспортну систему, і кожен міг за 14 годин опинитися з одного кінця світу в іншому.

Проте у 2020 році Covid-19 спровокував незворотні зміни у всіх сферах людського життя. Створив він нові правила і для індустрії мобільності та подорожей. Ми отримали обмеження та стали менш вільними у плануванні поїздок та туризмі. Наші звички та потреби у подорожах змінилися. Це підтверджує й глобальне дослідження, яке ми в BlaBlaCar провели серед своїх користувачів у 6-ти країнах.

Внутрішній туризм та способи переміщення в межах України

Всесвітня пандемія змусила країни по всьому світу закрити свої кордони на невизначений термін. І це спровокувало справжній розквіт внутрішнього та локального туризму. Зазвичай його називають staycation — слово, утворене від англійських “stay” (залишатися) та vacation (відпустка). Це означає відпустку у межах своєї країни, свого міста чи просто вдома. Саме стейкейшн став головним трендом у туристичному секторі у 2020 році.

Наше дослідження, як найбільшої у світі платформи для поїздок, демонструє актуальність нового стейкейшн для мандрівників і у 2021. Згідно з ним більшість опитаних почали частіше подорожувати на дистанції до 75 кілометрів. Відпочивальники відкрили для себе колорит місцевих активностей: розваги на березі річки, кемпінг у лісі або ж вихідні на турбазі. І тепер такий вид подорожей ще більше приваблює українців як альтернатива курортним місцям.

Знайшлось і багато охочих виїхати за межі свого міста. Найпопулярнішими напрямками у 2020 році для українців під час літнього та осіннього сезонів були Рожеві озера, Говерла, Синевир, Памір, Бакота, Верховина, Буки, Джарилгач, Кінбурнзька коса, Асканія-Нова та Олешківські піски. Особливо влітку 2020 року актуалізувалося питання санітарної безпеки під час подорожей країною. Згідно з дослідженням BlaBlaCar найбільше українці довіряють карпулінгу, літакам і поїздам. Міжміські автобуси мають найнижчий рейтинг у цьому списку. В Європі склалася схожа ситуація: у Франції, наприклад, люди також розмістили на перші три місця у рейтингу довіри карпулінг, потяги та літаки. От тільки залізничним транспортом вони готові користуватися частіше, ніж повітряним.

Криза Covid-19 змінила також наші звички та потреби у внутрішній мобільності в межах міста. Українці почали більше ходити пішки та все частіше використовувати власні автомобілі для переміщення. Громадський транспорт викликає менше довіри, ніж до пандемії.

Ремоут та міжнародні поїздки

Міжнародні поїздки крок за кроком повертаються в життя українців. Опитування, яке ми провели для користувачів BlaBlaCar в Україні показало, що кожен третій респондент планує свою наступну відпустку за кордон. Вони на власному досвіді відчувають трансформації, які відбулися з міжнародним туризмом у зв’язку з пандемією.

Усі найголовніші тренди у міжнародних поїздках можна описати одним лозунгом: “Безпека перш за все!”. Соціальна дистанція, санітайзери на кожному кроці, маски в громадських місцях — все це тепер головні складові кожної подорожі. Готелі не дуже вписуються у концепцію дистанціювання та ізоляції від інших, і тому все більше відпочивальників надають перевагу апартаментам. Залишаються вони в них не лише на тиждень відпустки: Airbnb повідомив, що 24% оренд, здійснених через сервіс, були на 28 днів чи більше. Люди їздять до нових місць, не беручи відпустки. Вони продовжують працювати дистанційно, але вже з іншої країни.

А як щодо подорожі за кордон, не встаючи з дивану? Це стало можливим завдяки глобальній диджиталізації туристичної сфери. Тепер кожен може спробувати онлайн-екскурсії чи інші віртуальні активності прямо у себе вдома. Національна рада з туризму в Італії вже розробила проєкт під назвою “Italy in VR”. Це додаток, у якому будь-хто може прогулятися вуличками Італії та дізнатися більше про її культуру, кухню та історію.

Тенденції та прогнози

Всесвітня пандемія однозначно внесла незмінні корективи також і до способу мислення людей. Наше глобальне дослідження BlaBlaCar показало одну цікаву тенденцію: через Covid-19 дотримання санітарних норм стало ключовим критерієм вибору транспорту для відпустки у Європі. Але цей тренд оминув українців: для них пріоритетом залишаються комфорт, фінансова складова та швидкість.

А от що точно змінилось по всьому світу і продовжить трансформуватися — так це етикет подорожей. Дотримуватися його чи ні — справа особиста. Проте спущена з носа маска чи занадто близька дистанція з пасажирами у черзі на посадку вже можуть трактуватися як зазіхання на здоров’я інших людей.

Туризм абсолютно точно буде диджиталізуватися ще більше. Технології доповнюватимуть класичні екскурсії, набиратимуть популярності домашні подорожі. Вони ніколи не зможуть замінити емоції від справжніх поїздок, але походити Лувром чи завітати на Таймс Сквер за допомогою VR-технологій стане ще простіше.

Місцевий та локальний туризм продовжить розвиватися. 34% опитаних у дослідженні BlaBlaCar впевнені, що будуть і надалі їздити на відпочинок до околиць свого міста чи області. Пандемія змогла по-новому відкрити Україну в туристичному плані: невідомі до цього локації майоріли в соціальних мережах, захоплюючи своєю красою та приваблюючи ще більше туристів.

***

Пандемія Covid-19 поставила на паузу весь світ. Люди занадто довго сиділи вдома і скучили за подорожами. І тепер, коли вони потроху готові вибиратися зі своїх помешкань, нові туристичні реалії та правила зустрічають їх із розпростертими обіймами. Подорожі більше ніколи не будуть такими, як раніше, і спостерігати за цими змінами дійсно цікаво. А знаєте, що ще цікавіше? Брати в них участь. Отож подорожуйте, відкривайте для себе постпандемічні Україну та світ і не забувайте свою маску вдома;)

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...