Реклама

👌🏻 Історія виникнення найпопулярнішого у світі слова — «окей»

Намагаємося докопатися до походження одного з найпопулярніших слів на планеті.
Čytaty latynkoju
👌🏻 Історія виникнення найпопулярнішого у світі слова — «окей»
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 👌🏻 Історія виникнення найпопулярнішого у світі слова — «окей»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Намагаємося докопатися до походження одного з найпопулярніших слів на планеті.

Важко визначити усі значення слова «окей» — ним можна погодитися з твердженням, воно може визначати іронію, жаль і ще багато емоцій. Такий широкий спектр вжитку і став причиною надпопулярності слова. Сьогодні воно є одним з найвживаніших у всьому світові — середньостатистична людина використовує його щонайменше 10 разів на день. Однак, як саме виникло слово «окей»?

Єдиної відповіді на це питання немає. Історій виникнення «окей» майже стільки, скільки й у нього значень. Проте, існує дев’ять найпопулярніших теорій — і ми розберемо всі.

👌🏻 Ohne Korrekur

Одна з версій походження слова «окей» бере свій початок з Німеччини. Попри усталену думку про американське походження «окей», німці впевнені, що саме вони винайшли це слово. За їхньою версією, воно виникло, коли редактори німецьких газет перевіряли статті перед друком. Вони вичитували помилки та готували тексти, аби все було грамотно.

Усі статі, що не потребували виправлень, отримували відмітку ohne Korrektur, тобто «без виправлень». Згодом, аби заощадити час, цю фразу скоротили до абревіатури О.К. — що стало синонімом гарної роботи та позитивного результату.

🛩 0 killed

 

Інша ж теорія також походить з Європи. Під час Другої Світової у Франції складали рапорти про втрати серед авіації. У ті ж дні, коли все було добре, у звітах вказували 0 killed — «нуль вбитих». А з часом почали вказувати лишень число та першу літеру 0.k («оу-кей»). Потім так позначали кожні вдалі дні для авіації та й взагалі для війська країни. Потім цю ж позначку використовували у рапортах у Великобританії та інших країнах.

Щоправда, малоймовірно, щоб французи взагалі використовували англійське слово killed у своїх рапортах.

🛤 Όλα καλά

Якщо ж запитати грека про походження слова «окей», то вам із впевненістю повідомлять, що воно з’явилось завдяки грецьким морякам, що популяризували вираз оλα καλά («ола-кала» — все добре, все за планом) у США. Згодом цей вираз став дуже розповсюдженим у портових містах Америки й укладальники рейок позначали справність рейок двома літерами — «о.к».

✍🏻 oll korrect

За іншою ж версією у слова «окей» навіть є автор. 23 березня 1839 року (а саме ця дата офіційно вважається днем народження слова) редактор Boston Morning Post опублікував статтю, в якій дещо видозмінив фразу all correct («все правильно») на oll korrect — це додавало гумористичний відтінок матеріалу.

У статті подібним чином змінювалися й інші вирази: O.W.oll wright (все в порядку), N.S.nuff said («сказано достатньо»). Хоча друга отримала нове життя у інтернет-епоху, лише O.K. справді стала універсальною по всій планеті.

☝🏻 Old Kinderhook

 

А ось деякі вважають, що авторство слова «окей» належить восьмому президенту Америки Мартіну ван Бюрену. Народився він у містечку під назвою Kinderhook, штат Нью-Йорк. Він вирішив зробити своє власне маленьке містечко частиною передвиборчої кампанії й навіть взяв собі псевдонім Old Kinderhook. А вже в 1840-му році у нього з’явився слоган Old Kinderhook is O.K. Потім багато людей по всій країні почали робити клуби «ОК» на підтримку свого кандидата.

Втім, не зовсім зрозуміло, чому Мартін ван Бюрен став використовувати цей вираз та чи мав він сенс, який ми могли б пов’язати зі значенням слова «окей» в наш час. Однак, ця теорія походження слова є однією з найпопулярніших.

🏘 Oklahoma city

В Оклахомі впевнені, що «окей» — це скорочене написання їхнього рідного штату. Оклахома з чоктавської мови, яку використовували місцеві індіанці, означає «червона людина» — слова Okla і Humma.
Під час однієї виборчої кампанії в усіх екзитполах місто вказували як «O.K.». Це скорочення й досі використовують для позначення міста, наприклад, для коду аеропорту — ОК.С (Oklahoma city).

👍🏻 Okeh

 

За іншою ж теорією, «окей» — це лише змінене слово індіанського племені «Чоктоу» (the Choctaw), що має власну, чоктавську, мову, якою і названа Оклахома. Індіанці мали окреме слово, для погодження дій та ствердження — okeh. Багато лінгвістів вважають, що колонізатори перейняли це слово від місцевого населення, а вже потім його скоротили до двох літер — ok.

🤔 Morse code

Деякі ж вважають, що «окей» виникло під час повсюдного використання телеграфів для зв’язку. Аби підтвердити отримання повідомлення телеграфісти використовували комбінацію літер «ОК».

Ці літери рідко зустрічаються поряд в цілих словах тому вони достатньо виділялись серед основного тексту. Телеграф замінили інтернетом, а слово «ок» залишилося з нами і дотепер.

🥊 K.O. vs O.K.

А ще є спортивна теорія, пов’язана з боксом. Коли один боксер втрачає здатність продовжувати бій через удар супротивника, то це нокаут. Під час боксу ведуть підрахунок балів бійців — все залежить від кількості ударів, їх типів та загального результату раунду. Нокаут також має свою певну кількість балів і його скорочено записують двома літерами — К.О. (від англ. knockout). Для одного боксера нокаут може означати перемогу, а для іншого майже моментальний програш, тому позитивний варіант іноді записують як О.К., аби не сплутати результати під час підрахунку балів.

🍏 Apple та OK

А ось у технологіях слово «окей» з’явилось не одразу. Перша версія «яблучної» операційки Macintosh використовувала для підтвердження дії Do it замість «ОК». Однак, під час тестування операційної системи декілька людей прочитали це слово разом як Dolt, що означає «бовдур, дурень». Врешті компанія замінила цей вираз на слово «ОК», аби не виникло непорозумінь.

*****

Читайте наш матеріал про історію трьох людей, які відправились у соло-похід в гори. Також ви можете дізнатись історії видатних людей, які пішли на самоізоляцію за власним бажанням.

А що робити, якщо в загалі немає новин, можна дізнатись у нашому матеріалі про феномен «Повільного телебачення» з Норвегії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...